SKOVSØ

Ursula Reuter Christiansen og jeg har slået hovederne sammen og lavet et lydværk, der hedder Skovsø. Hendes udstilling Das UnheimlicheDen Frie lukker d. 5. september, og som en lille salut har jeg fået lov at omskabe hendes digt (som man kan høre oplæst af Ursula i udstillingen) til et lydværk.

Jeg lærte Ursula at kende i DR’s program Kunstnerkolonien og fandt i hende en true art partner in crime. Der er et mørke i hendes værker, som jeg føler mig beslægtet med, og derfor var det ikke svært at sammensmelte hendes kulsorte dramapoesi med mit lydunivers.

Som kunstner mærker jeg et slægtskab med måden, Ursula for eksempel bruger valmuen på som skæbnesvangert symbol, som et katastrofesymbol. Jeg laver selv kunst, der undersøger de underliggende monstrøse sider af naturen. Skovsøen som et sted i naturen er for Ursula ikke et fredfyldt helle, men et skæbnesvangert sted. Mit udgangspunkt for dette lydværk var derfor: Hvordan kan jeg fremmane den mørkeste, tyske skov gennem lyde? Hvordan skaber man lyden af en olm natur? Lyden fra det sted, hvor man skal slås ihjel af naturen? Ursula havde et stort ønske om, at værket skulle have en ikke-eksplicit horror, intet måtte være udpenslet, alt usynligt. Og da hun sagde det, tænkte jeg bare: Du er seriøst kommet til det rette sted, for det er selvsamme stemning, jeg opererer med i så mange af mine værker.

Jeg føler virkelig 'das unheimliche'. Men det var også vigtigt for mig, at lydene ikke ville overdøve den vilde historie, som Ursula fortæller gennem sit digt. For nok er døden ekstremt nærværende i Skovsø, men der er transformation ligesåvel, og vejen til lysere bredder.

Udgivelsen er egentlig ikke så formel, da vi mest af alt har lavet værket, fordi vi er rigtig glade for hinandens arbejde, og fordi vi havde en fest sammen i Kunstnerkolonien. Men jeg er lykkelig over nu at kunne få lov at præsentere vores værk. Og selvom Skovsø er vores lille gave til alle, der måtte være interesseret, så føler jeg mindst i lige så høj grad at have fået en gave selv:

Ursulas stemme er en drøm at arbejde med – den er, som hendes, værker fuld af drama og potens. For evigt og altid vil jeg høre Ursulas stemme for mit indre øre, når jeg læser ordet skovsø.


LYT TIL SkoVSØ AF Ursula Reuter Christiansen & Kim Richard Adler Mejdahl PÅ Soundcloud eller Youtube.


Kim Richard Adler Mejdahl er billedkunstner, uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Det Kgl. Danske Kunstakademi. Kim udgiver desuden musik under aliaset Kim Kim.