OM INSPIRATION OG OM AT KOMME IGANG

Jeg er inde i en periode, hvor jeg går og former et nyt projekt inde i mit hoved. Men jeg søger efter inspiration; et eller andet der kan trigge min hjerne, sådan at jeg kan samle de brudstykker, jeg allerede har, til det projekt jeg drømmer om at lave. Jeg har brug for et billede, som får mig til at tænke nyt.

Inspiration kan være noget, der kommer til en; en idé. Men for mig, når jeg kommer dybere ned i projektet, i udformningen, så er inspiration ikke altid noget, der bare kommer, men noget jeg skal søge efter, som nu hvor jeg mangler noget, der lige kan bringe mig videre. En metode, nogle former, en farve, et eller andet der kan gøre, at jeg tænker: “Aaah, det er sådan her jeg skal gøre!

Det har fået mig til at tænke lidt over, hvad inspiration er for mig, og hvor jeg finder den henne. Der hvor jeg ser allermest inspiration lige nu, er på Instagram. Jeg har kun været på Instagram i et halvt år, men i den tid er jeg blevet ret afhængig af det – af at følge med i alt og ingenting. Instagram som inspirationskilde er både godt og dårligt. Det gode er, at man let kan følge en masse spændende kunstnere og designere, og især se mere af deres proces, hvilket jeg elsker, man kan få lidt mere indblik i menneskene bag og hvad de tænker, end før hvor man bare så færdige projekter på en hjemmeside.

Men det dårlige er, at det kan blive lidt ensidigt. Sådan føler jeg, at det er lige nu. Jeg savner faktisk at se noget, jeg ikke har bedt om, og hvor paradoksalt det end lyder, så savner jeg at se noget, som jeg ikke kan lide. Hvis man bladrer i en bog eller kigger på en blog, er der nogen, der har kurateret et indhold. De præsenterer én for nye kunstnere, og de præsenterer én for noget, som man ikke nødvendigvis kan lide. Men nogle gange er det jo netop det billede, af noget som man ikke synes er pænt, der kan bringe nye idéer frem. Man følger ikke kunstnere på Instagram, som man ikke kan lide, men det burde man måske gøre?

Inspirationscollage | Helen Yentus, Peter K. Koch, Sol LeWitt & Richard Niessen.

Inspirationscollage | Helen Yentus, Peter K. Koch, Sol LeWitt & Richard Niessen.

Jeg har været igang med at kigge i bøger, og så er det jeg tænker; hvor er det dog dejligt at bladre i en bog. Jeg gør det alt for sjældent, fordi det kræver lidt tid og ro til fordybelse. Det er lettere bare lige at tage telefonen frem og scrolle ned igennem Instagram. Det kan jeg gøre, mens jeg venter på, at maden bliver færdig, eller hvis jeg står i kø på posthuset. Men i situationer som disse er det, at jeg egentlig bare ser en masse billeder, som ikke rigtig trænger ind, eller at det ikke rigtig er noget, som jeg reflekterer over i forhold til min egen kreative proces.

Nogen gange tænker jeg over, hvor mange billeder man når at se i løbet af en dag. Det er ret mange, tænker jeg, men hvad får man egentligt ud af scrolle igennem Instagram? Der går også hurtigt meget tid med at stirre ned i telefonen, men måske var det bedre at sætte sig en halv time med en bog? Bare engang imellem.

Engang var blogs min hovedinspirationskilde, men ting skal gå hurtigere og hurtigere, og jeg tænker også, at det er grunden til, at mange blogs lukker ned igen. Det kræver et stort arbejde at vedligeholde en blog, og der er vel også en grund til at, at vi er ca. 20 skribenter her på idoart.dk. Det er bare meget hurtigere lige at poste et billede på Instagram, og det er der jo ikke noget dårligt i.

Der er et par blogs, som jeg bliver ved med at vende tilbage til, fordi de kan noget i forhold til deres indhold. Det er Ffffound, hvor der er billeder af alt mellem himmel og jord, design og ikke design. Og så er det But does it float, som har et meget simpelt koncept: hvert indlæg indeholder et statement og en billedserie. But does it float bliver drevet af 3 fyre, hvorimod der på Ffffound bliver lagt billeder op af mange forskellige personer, så derfor har But does it float også en mere stram linie, mens der på Ffffound kommer alt muligt forskelligt.

Inspirationscollage | Pietro Conti, Ricardo Gomez Angel, Eloisa Iturbe & unknown.

Inspirationscollage | Pietro Conti, Ricardo Gomez Angel, Eloisa Iturbe & unknown.

Jeg har lige fået min mand til at læse dette indlæg igennem. Han er også designer, og der er ikke nogen, der kender mig eller min måde at arbejde på bedre end ham. Og han sagde, hvad han har sagt tusinde gange før: “Looking at design is not making design.”

Det værste er, at han har ret. Jeg har det nogle gange sådan, at jeg gerne vil have tænkt det hele igennem, inden jeg går igang. Og så kommer jeg til at kigge på inspiration i lidt for lang tid. Men det bedste er jo faktisk bare at gå igang, prøve noget, lave fejl og så prøve noget nyt. Det er jo rent faktisk sådan, at jeg arbejder allerbedst. Nogle gange skal man bare tage sig sammen og gå igang.

Så det vil jeg gøre nu, jeg vil gå igang med at snitte i noget pap.

Hvis I skulle have fået lyst til følge med i, hvad jeg laver, kan I jo gøre det her @karinapetersendesign, og hvis I har et eller andet helt fantastisk sted at finde inspiration, så må i rigtig gerne dele det, enten her i kommentarfeltet eller via Instagram. Der er ikke noget bedre end at finde nye inspirerende ting.

Karina Petersen (f. 1982) er grafisk designer har taget en kandidat i Grafisk Design ved Designskolen Kolding, 2009. Karina har bidraget til idoart.dk siden 2015.