NYT DIGITALT DANMARKSKORT FRA SMK GØR DET MULIGT AT SE LANDET MED KUNSTNERNES ØJNE

Kunstnere har gennem århundreder skildret det danske landskab. Nu placerer SMK kunstværker fra museets store samling på et digitalt danmarkskort og inviterer alle til at opleve de danske byer, kyster og skove set med kunsternes øjne.

Med staffeli, malingtuber og pensler har danske kunstnere gennem tiden rejst kongeriget tyndt og skildret alt fra fredelige gadekær over idylliske skovbryn til forrevne strandkanter. I SMK’s store kunstsamling findes flere tusind værker med motiver fra danske byer og landskaber, og fra 17. marts kan de udforskes hjemmefra. Her lancerer SMK nemlig det nye digitale kort, Kunstens Danmarkskort, og inviterer alle til at tage på en online kunstrejse og opleve det danske land set med kunsternes øjne.

Ved at klikke rundt på kortet kan man blandt andet rejse mod nord og se P.S. Krøyers Måneskin ved Skagen Strand eller tage til hovedstaden og opleve Christen Købkes Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro. Man kan også klikke sig en tur til Fyn og se Agnete Varmings Sommeraften ved Fåborg eller vende blikket mod øst og nyde synet af Edvard Weies Postbåden kommer. Christiansø.

”SMK har en kæmpestor kunstsamling, men hvor skal man begynde, hvis man gerne vil på opdagelse? Et danmarkskort giver en helt umiddelbar indgang, hvor man for eksempel kan starte i sin hjemstavn. Samtidig kan vi forhåbentlig trække på den store viden, som alle danskere har om bestemte områder. Har vi placeret kunstværkerne rigtigt? Vi håber, at brugerne vil hjælpe os med at opdatere Kunstens Danmarkskort”, siger Jonas Heide Smith, der er leder af Den Digitale Enhed på SMK. Man kan enten udforske kortet på egen hånd eller følge med i Facebookgruppen Kunstens Danmarkskort. Her vil museet fra 22. marts og otte uger frem stille skarpt på otte udvalgte områder i landet og dele lokale kunstværker og gode historier.

Vilhelm Kyhn, Lyseklippen ved Rø på Bornholm, 1843. SMK Open.

Vilhelm Kyhn, Lyseklippen ved Rø på Bornholm, 1843. SMK Open.

Ubekendt (Knud Gamborg), Gavlværelset i Vestindisk Pakhus, 1889-1890. SMK Open.

Ubekendt (Knud Gamborg), Gavlværelset i Vestindisk Pakhus, 1889-1890. SMK Open.

Hjælp museet
Kunstens Danmarkskort er skabt ved hjælp af kunstig intelligens, der har gennemgået SMK’s store digitale kunstsamling og udledt stednavne af værktitler og beskrivelser. På den måde er cirka 4.000 kunstværker blevet placeret på det nye danmarkskort.

Metoden gør det dog ikke muligt at finde frem til de helt nøjagtige placeringer, og derfor beder museet nu lokalkendte om hjælp.

Kender man til det specifikke gadehjørne eller det nøjagtige skovbryn, hvor et motiv stammer fra, kan man med et par enkelte klik sende placeringen til SMK via Kunstens Danmarkskort. Museet gennemgår alle placeringsforslag og opdaterer kortet løbende.

Christen Dalsgaard, Studie fra Limfjorden, 1851. SMK Open.

Christen Dalsgaard, Studie fra Limfjorden, 1851. SMK Open.

Vilhelm Kyhn, Kystparti fra Bornholm, 1848-1849. SMK Open.

Vilhelm Kyhn, Kystparti fra Bornholm, 1848-1849. SMK Open.

I Facebookgruppen Kunstens Danmarkskort er alle velkomne til at følge med, når SMK sætter spot på otte områder i den kommende tid:

  • Uge 12: Bornholm og Christiansø

  • Uge 13: Hovedstadsområdet

  • Uge 14: Sjælland og Lolland-Falster

  • Uge 15: Fyn

  • Uge 16: Syd- og Sønderjylland

  • Uge 17: Midtjylland

  • Uge 18: Nordjylland

  • Uge 19: Færøerne og Grønland

Kunstens Danmarkskort er blandt andet inspireret af Nationalmuseets Hvor er det fra? Kortet findes på danmarkskort.open.smk.dk og er et initiativ under projektet SMK Open, støttet af Nordea-fonden.

Forside: Poul S. Christiansen, Stendysse i udkanten af skoven. Dyrnæs, 1919.

SMK – Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri og landets hovedmuseum for billedkunst. Det ligger i Sølvgade i Indre By, København ud til Østre Anlæg. På SMK findes mere end 700 års kunst og kunsthistorie.