KUNSTNER OG DIGTER I SAMME ÅNDEDRAG

KUNSTNER OG DIGTER I SAMME ÅNDEDRAG

Overalt i det offentlige rum florerer ord og billeder, med faste formål om at dirigere os i en bestemt retning eller at sælge os ting. Reklamer er en fast del af byrummet, men hvad sker der, når kunsten klemmer sig ind i reklamestandernes kommercielle rum og bidrager med mere poetiske og tvetydige udtryk?

I slutningen af sidste år åbnede Kunsthal Charlottenborg deres første biennale under titlen Poet Slash Artist. Over de sidste par uger har 36 internationale billedkunstnere og digtere foldet sig ud på busstoppesteder og togstationer over hele landet, og i denne weekend er det sidste chance for at opleve de mange værker. Projektet er blevet til i samarbejde med Manchester International Festival og kurateret af digter Lemn Sissay og kurator Hans Ulrich Obrist, med et ønske om at trække kunsten og poesien ud af gallerirummet og ind i den virkelighed, hvor mennesker færdes.

Digter slash billedkunstner
Der var engang, hvor billedkunstner og digter blev opfattet som to vidt forskellige positioner, men sådan er det ikke længere. Ligeså vel som med klassiske materialer som gips, marmor og oliemaling, er flere billedkunstnere begyndt at udvikle det verbale og skrevne sprog i arbejdet med deres værker. Sproget kan dels rumme tvetydige, poetiske kvaliteter, men ordene har ligeledes et potentiale for at kommunikere den kunstneriske idé bredere og mere direkte. I værkerne på Poet Slash Artist er det i hvert fald tydeligt, at grænserne mellem genrene sløres, og at kunstnerne har noget vigtigt på hjerte. Om det så handler om historiefortælling og kolonialisme, et kritisk blik på reklameæstetik eller migrationspolitik, om selvisolation eller om at sige op fra et drænende og sygeliggørende arbejdsmarked.

Herfra en opfordring til at hoppe i vinterjakken og ud i den friske luft (find listen over alle værkernes placeringer her), og når du vender hjem igen, så kan du høre meget mere om udstillingen og værkerne i videoen herunder.

De deltagende kunstnere er: Etel Adnan, Adonis, Jay Bernard, Anne Boyer, Julien Creuzet, Imtiaz Dharker, Jimmie Durham, Jeannette Ehlers, Inua Ellams, Ibrahim El-Salahi, Tracey Emin, Renee Gladman, Vivienne Griffin, Lubaina Himid, Sky Hopinka, Isaiah Hull, Jakob Jakobsen, Cassie Augusta Jørgensen, Miriam Kongstad, Tarek Lakhrissi, Lebogang Mashifane, Friederike Mayröcker, Hesselholdt & Mejlvang, Jota Mombaça, Precious Okoyomon, Heather Phillipson, Lea Porsager, Lea Guldditte Hestelund & Olga Ravn, Tabita Rezaire, Tiffany Sia, Amalie Smith, Cecilia Vicuña, Xu Bing, Gozo Yoshimasu.

Se billeder af alle værkerne her.

Flere videoer på Kunsthal Charlottenborgs YouTube-kanal: Hvis du vil høre en række af de danske kunstnere fortælle mere om deres værker, så kig med på Kunsthal Charlottenborgs YouTube-kanal her. :)


Forsidefoto: Jay Bernard, Untitled (2021), Poet Slash Artist (Hovedbanegården i København). Foto: I DO ART Agency.


Videoen i denne artikel er produceret for Kunsthal Charlottenborg af I DO ART Agency. I DO ART Agency er et kommercielt formidlingsbureau, som løser opgaver for kunstnere og kunstinstitutioner, men det er ikke muligt at betale sig til indhold på idoart.dk.