KUNST TIL DINE ØRER #1

Man kan læse om kunst, man kan se på kunst, og man kan lytte til kunst.

Jeg kan rigtig godt lide at se på kunst. Når jeg tager til en udstilling og går rundt og ser på skulpturer, installationer, malerier eller fotografier, bruger jeg mine øjne, men nogle gange kan man godt få så mange indtryk, at det er svært at rumme. Der er måske også en video om kunstneren til udstillingen, og lige pludselig kan jeg føle mig helt træt, dehydreret, sulten og fyldt med sanseindtryk, så den sidste del af udstillingen bliver for svær at få noget ud af. Og det er altså bare sådan, jeg har det nogle gange, selvom det kan være upopulært at sige højt. (Hjernens koncentrationsevne rækker i gennemsnit 15 minutter til intensiv optagelse af sanseindtryk – jeg siger det bare).

Men så er det godt, at der findes kunst til mine ører. Og jeg taler ikke om musik, som jeg også anser for noget ganske kunstnerisk, men om taleradio. Jeg er vokset op med at høre radio om morgenen og i bilen. Min mor havde en masse kassettebånd liggende med numre, som hun havde optaget fra radioen, da hun var ung. Der var en masse Kim Larsen, Smokie, Abba og Peter Belli, og de bånd hørte jeg rigtig meget. Senere sad jeg selv og hørte ‘Det Elektriske Barometer’ og optog de bedste numre på kassettebånd. Så havde jeg en pause fra radioen, men de seneste par år er jeg blevet helt besat af at høre radio igen, og især taleradio. Jeg synes faktisk, at det er helt igennem fantastisk. Her kommer mine anbefalinger til dig, der gerne vil lytte til kunst:

1) Kultursøndag

På P1 findes ‘Kultursøndag‘, hvor værterne hver søndag får besøg af en af ugens aktuelle forfattere, skuespillere, musikere, kunstnere eller andre personer indenfor den kulturelle sfære. Der er en ægte søndagsstemning i programmet. For nylig var bandet Boho Dancer på besøg i anledning af deres nye plade, hvor de fortalte om det at vinde P3′s Karrierekanonen 2011, om den kreative proces og sårbarheden i at udgive et kreativt stykke arbejde. I forbindelse med Trapholts udstilling med Marco Evaristti kunne man i programmet opleve et møde med ham og høre mere om hans udstilling. Han talte også lidt om guldfisk. Kultursøndag er klart et af mine yndlingsprogrammer.

2) Kulturkontoret

I ‘Kulturkontoret‘ på P1 er der ligeledes fokus på kulturlivet, hvor kulturfænomener bliver diskuteret af relevante gæster. En dag hørte jeg en debat i programmet om, hvorvidt afviste kunstnere til statens kunststøtte skal være offentliggjorte eller ej. Nogle efterlyser mere gennemsigtighed i forhold til, hvad statens penge går til. Det var en rigtig spændende debat. Jeg kan godt lide, at der nogle gange bliver sat fokus på det politiske aspekt i forhold til statens opfattelse af, hvad god kunst er (det er mega spændende og en sindssygt undervurderet diskussion. I hvert fald er debatten ofte gemt for folk udenfor kunstscenen).

3) Vores bys ariktektur

På P1 hørte jeg forleden programmet ‘Vores bys arkitektur‘, som er en programserie i fire dele. Programmet handlede om Ørestad i København. Det er ikke et område, jeg bryder mig specielt meget om, for jeg synes der er koldt og åbent og blæsende og vådt. Også når det ikke regner, hvis I forstår. Mit indre billede af stedet er ikke blevet ændret, men det var spændende at høre om de arkitektoniske idéer og processer og arbejdet omkring byplanlægning, for intet er jo tilfældigt i den sammenhæng. I programmet interviewede de bl.a. nogle af bydelens beboere, og det var interessant at høre deres tanker om stedet, og det gav mig lyst til at tage dertil og udforske bydelen.

4) Kulturnyt

Kulturnyt‘ på P1 er et helt fantastisk nyhedsprogram, men kun om kulturelle nyheder. I hverdagene sender ‘Kulturnyt’ hele to gange om dagen, så det er altså muligt at blive helt opdateret på, hvad der foregår indenfor den kulturelle verden. I går kunne man høre om Jørgen Leths dokumentarfilm om kunstneren John Kørner, som netop går i biografen nu. Leth og Kørner taler i programmet om ders samarbejde og proces. Det går heller ikke ubemærket hen, når der skal udgives en ny ‘Kvinde Kend din Krop’ eller når Søren Kierkegaard fylder år.

Alle programmerne kan hentes som podcast, så man kan lytte til dem overalt. Det benytter jeg mig ofte af, og selvom programmerne kan være et par måneder gamle, kan de stadig være interessante og aktuelle at lytte til. Så cykler jeg rundt ude i byen og glemmer at dreje af og flipper helt ud med kunst i mine ører.

Ditte Rasmussen (f. 1987) er cand.mag i Moderne Kultur og Kulturformidling med en bachelor i Kunsthistorie. Ditte har bidraget til idoart.dk siden 2013.