ET NYT ONLINE ARTSPACE I EN DIGITALISERET SAMTID

I starten af december kunne vi i Rendezvous tilføje galleriejere til vores CV, da vi åbnede dørene til Rendezvous Artspace. Drivkraften bag galleriet, der præsenterer unikaværker fra tidens bedste upcoming kunstnere, er en udpræget passion for at sætte ny og uetableret kunst frem i spotlyset og en fascination af det utraditionelle. Og så er det i øvrigt et kunstunivers, der fungerer digitalt.

Den spæde start til Rendezvous Artspace skal findes en sen vinteraften i slutningen af 2014. Aftenen stod på pizza og ikke mindst rødvin. Rigeligt rødvin. Som ægte kunsthistoriestuderende brokkede vi os selvfølgelig over unges muligheder efter endt uddannelse. Hvad skulle der egentlig blive af os, når nu alle arbejdspladser i kunstverdenen kræver minimum fem års erfaring!? Som en reaktion på vores frustrationer og et ønske om at råbe op i en kunstverden, hvor store etablerede museer og gallerier i høj grad sætter dagsordenen, opstod idéen om en ung kuratorforening, der arbejder med upcoming kunstnere. Og til tonerne af Stromae, der i baggrunden sang noget med “..rendezvous, rendezvous...” faldt brikkerne lige så stille på plads. Fem måneder senere væltede omkring 180 mennesker ind til ferniseringen af vores første pop-up udstilling med fire seje, upcoming kunstnere præsenteret i rå lokaler på Sydhavnen i Aarhus. Dagen efter lå en femstjernet anmeldelse i avisen, og pludselig blev det klart for os, at vi havde gang i noget rigtigt.

Værk af Moa Alskrog.

Værk af Moa Alskrog.

Kunst i cyberspace
I dag kan vi se tilbage på seks større og mindre pop-up udstillinger, en lyd- og performance festival og et hav af arrangementer, som vi har stablet på benene i Aarhus, og som alle sætter fokus på upcoming kunst. Vores ambitioner har vokset sig større og større: Vi vil gerne råbe endnu højere og udbrede den bedste nye upcoming samtidskunst til hele verden - intet mindre. Derfor opstod idéen til en digital platform, som netop på grund af sit online format har helt andre muligheder end et traditionelt fysisk galleri. Rendezvous Artspace ikke er begrænset til et fast lokale, men når bredt ud over landets grænser og får i dag stor interesse fra flere steder i Europa og USA. Vi har mulighed for at vise mange, store og utraditionelle værker på én gang, og i galleriet kan man lige nu browse sig igennem både videoværker, større installationer og kinetiske skulpturer.

Værker af Moa Alskog.

Værker af Moa Alskog.

Det kan måske virke skræmmende at købe original kunst online, hvor man ikke kan opleve værkets fysiske tilstedeværelse på en gallerivæg. Men i en verden præget af digitalisering, hvor vi snakker med vennerne over FaceTime, finder vores kærester på Tinder og køber vores tøj på Asos, hvorfor skulle kunstverdenen så ikke følge med? Desuden tyder det på, at det online kunstmarked får større og større betydning. Som eksempel fortæller en rapport udstedt af Deloitte i 2016, at det online kunstmarked i høj grad ses som en mulighed for at nå ud til et publikum, som normalt ikke interagerer med det traditionelle kunstmarked. Og nichevirksomheder med få unikke produkter, der taler til folks passioner, er uhyre populære i det digitale landskab. Måske er det ikke helt så udbredt at investere i unik kunst online herhjemme, men vi vil være med allerforrest i kampen for at legitimere det.

Værker af George Kutsouris.

Værker af George Kutsouris.

Et frirum for den eksperimenterende upcoming kunst
Galleriet er et kurateret virtuelt univers, hvor vi har udvalgt nogle af de allermest interessante medspillere på den internationale upcoming kunstscene. En scene, der fortjener al den opmærksomhed, den kan trække. Vi kuraterer mest af alt med smag for det, der driver kunsten fremad i nye retninger. For eksempel anvender svenske Moa Alskog sit eget brugte tøj som kunstnerisk materiale, græske George Koutsouris har med en kombination af teknik og æstetik sat den statiske skulptur i bevægelse, og danske Astrid Bryder skaber fotografier helt uden brug af kamera. Vi giver rum til den type samtidskunst, som tør udfordre traditionerne.

Værker af Astrid Bryder.

Værker af Astrid Bryder.

Fremtiden?
Rendezvous Artspace er i konstant udvikling, og vi sidder aldrig stille. Vi arbejder hele tiden på at skabe nye projekter, der kan give gode fundamenter for den upcoming kunst, og vi stræber hele tiden efter vores vision: At være blandt de mest relevante digitale gallerier i verden. Sandheden er, at vi nok ikke helt kan lade være. Når man først har fået smag for kulturelt iværksætteri og har oplevet rusen i at tage projekter fra idéstadie til realiseret succes, så stopper man altså ikke sådan lige…

Rendezvous opstod i 2014 og er et aarhusiansk kuratorkollektiv bestående af Amalie Marie Laustsen, Søs Bech Ladefoged og Stine Skjødt Mygind. Rendezvous har bidraget til idoart.dk siden 2017.