CHIKANESAGER PÅ FOTOSKOLEN FATAMORGANA FOLDES UD I POLITIKEN

32 nuværende og tidligere elever fra Fatamorgana har skrevet under på en klage mod skolens leder, stifter og underviser Morten Bo. Klagerne handler om grænseoverskridende hændelser, mobning og chikane – en adfærd som bl.a. tidligere i år fik tre elever til at afbryde deres ophold og forlade skolen. På forsiden af dagens Politiken står seks Fatamorgana-elever frem og trækker en vigtig streg i sandet over for nedladende og diskriminerende adfærd.

Gennem grundige artikler af journalist Emilie Maarbjerg Mørk, både på forsiden af Politikens hoved- og kultursektion, beskrives et studiemiljø præget af utryghed. Anklagerne er rettet mod Fatamorganas leder Morten Bo, som grundlagde skolen tilbage i 1987, og det antydes at den problematiske adfærd går flere år tilbage. “Vi er i 2020 og burde for længst have sagt farvel til krænkende handlinger. Jeg bliver skræmt over, at vi har gæstelærere på skolen, som siger: ‘Åh, er det stadig så slemt’. De er voksne mennesker, en hel branche er uddannet på den skole. Jeg synes, at det er dybt problematisk, at ingen har sagt fra,” udtaler Emilie Adelina Monies til Politiken. Hun er én af de tre elever, der i år har forladt skolen i protest.

Anklagerne handler bl.a. om nedværdigende sprogbrug især over for kvindelige elever, som f.eks. har oplevet at blive kaldt “kællinger,” “bitches” og “høns”. Elever har oplevet at blive udskammet, ignoreret og frosset ude af undervisningen, hvis de ikke følger Morten Bo's vejledning eller siger ham imod. Derudover beskriver Politiken en episode, hvor tre kvindelige elever overnattede på skolen, men da de sov over sig, forsøgte Morten Bo at trække dynen af dem og slog den ene elev gentagne gange i hovedet med en pude, selvom hun grædende var i gang med at pakke sine ting sammen.

På Facebook skriver Fatamorgana følgende i dag: “Med udgangspunkt i en klage fra 32 tidligere elever har Politiken i dag 11/6 offentliggjort en artikel, der tager Fatamorganas psykiske arbejdsmiljø og skoleleder, Morten Bos person og undervisningsmetoder under kritisk behandling. Fatamorganas bestyrelse er sammenkaldt til møde i dag torsdag, hvor de har inviteret tre af klagens medunderskrivere til at fremlægge deres synspunkter og sagen gennemgås. Bestyrelsen vil herefter komme med en udtalelse.”

Det kræver et enormt mod at stå frem og udpege grænseoverskridende adfærd og magtmisbrug – især når den bliver udøvet af en erfaren underviser på en prestigefyldt skole. Derfor har vi så meget respekt for de 32 elever, der nu sætter hælene i og udøver den solidariske handling (det er at sige fra) i håbet om en bedre skole for fremtidige elever. Vi vil anbefale alle i det danske kunstliv både at læse Emilie Maarbjerg Mørks forsidehistorie, som opridser sagen, samt den længere artikel “I 2020 siger de fra”, hvor seks Fatamorgana-elever fortæller om deres egne oplevelser på skolen.


Links & updates:

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.