POLITIKEN KASTER LYS OVER SEXCHIKANESAG PÅ DET KGL. DANSKE KUNSTAKADEMI

Tre tidligere studerende og en tidligere lektor ved Det Kgl. Danske Kunstakademi står nu frem og fortæller om det forløb der endte med en professors fratrædelse i slutningen af maj i år. Historien strækker sig over to forsider og adskillige artikler i lørdagens Politiken og kaster lys over en kultur præget af sexchikane, magtmisbrug og krænkende adfærd. Alt for længe har sagen udfoldet sig i krogene, og det er en stor lettelse, at der nu endelig bliver sat ord på hændelserne, så de nedværdigende og undertrykkende strukturer kan blive nedbrudt.

I forsommeren henvendte de tre tidligere studerende ved Det Kgl. Danske Kunstakademi David Hilmer Rex, Lea Guldditte Hestelund og Anne Mette Schultz samt tidligere lektor Pia Rönicke sig til daværende rektor Sanne Kofod Olsen med vidnesbyrd om en usund kultur på en af professorskolerne. Få dage senere var den pågældende professor fratrådt sin stilling med ordene “held og lykke fremover!” fra skolens ledelse samt (ifølge Politikens aktindsigt i sagen) 6 måneders løn og en ekstra økonomisk bonus på ca. en halv million kroner. I deres kronik i Politiken retter de fire kritik af akademiets håndtering af sagen og opfordrer til, at man nu igangsætter yderligere undersøgelser af sagen, opretter en uvildig instans der kan varetage de studerendes rettigheder og overvejer alternativer til professorskolemodellen.

Vores kronik har været meget længe undervejs. Det er der adskillige grunde til; den største og vigtigste er, at det handler om virkelige, levende mennesker, som er og har været involveret i en lang række hændelser, der har mærket dem dybt og gjort dem/os stille i årevis,“ skriver Lea Guldditte Hestelund på Facebook i forbindelse med udgivelsen. Nu er der ikke stille længere, og det er en utrolig lettelse. Af hjertet tak David, Lea, Anne Mette og Pia for at give os et sprog til at italesætte en fortiet kultur og for at blotlægge strukturer, der har fået lov til at ødelægge så meget. Jeres forbilledlige arbejde vil forhåbentligt sprede sig til alle dele af det danske kunstliv og sikre en tryggere scene for os alle.

Vi vil anbefale, at alle i det danske kunstliv læser David, Lea, Anne Mette og Pias kronik, forsidehistorien “Kunstakademiet lukkede sexchikanesag med en pose penge til fratrådt professor” og den seks sider lange og yderst grundige artikel af journalisterne Lea Wind-Friis og Camilla Stockmann, som tydeliggør noget af det, som alt for længe har fået lov til at leve i skyggerne.


Efter udgivelsen af Politikens artikler har det på Facebook glødet med de fineste opbakninger og tilkendegivelser. Vi ser i den grad et voksende mod og vilje til at tale højt om krænkelser og magtmisbrug og det gør absolut kunstscenen meget finere at være en del af. ❤️


UPDATES:

  • Politiken, lørdag d. 3. november 2018: Læs kulturminister Mette Bock (LA) og Mogens Jensens (S) reaktioner på sagen her.

  • Politiken, lørdag d. 3. november 2018: Læs konstitueret rektor Henriette Heise og BKF formand Nis Rømers reaktioner på sagen her.

  • Politiken, søndag d. 4. november 2018: Læs tidligere rektor Mikkel Bogh samt tidligere professor Katya Sanders reaktioner her.

  • Information, søndag d. 4. november 2018: Læs kunstredaktør Maria Kjær Themsens kommentar til sagen her.

  • Kunstakademiet, mandag d. 5. november 2018: Læs Kunstakademiets reaktion på Politikens artikler her.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.