ARBEJDSLEGATER TIL 222 BREDT FAVNENDE BILLEDKUNSTNERE

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst modtog i år 1.072 legatansøgninger til fristen 1. februar. Nu har udvalget læst det omfattende materiale igennem og har prioriteret, at uddele legater til 222 kunstnere, heriblandt til otte kunstnere, der hver modtager et treårigt arbejdslegat.

Udvalgsleder Jeannette Ehlers siger om uddelingen:
"Verden blev med ét forandret da Covid-19 pandemien satte ind i 2020 og hægtede sig fast. Den udfordrede vores livsgrundlag og synliggjorde de skrøbelige livsvilkår mange af os er underlagt. Det har samtidig været en markant tid, hvor betydningsfulde spørgsmål og kampe har taget plads i medierne, i gaderne samt i isolation. En tid som har præget os alle.

Overordnet set, har det seneste år skabt nye betingelser for vores bevidsthed om livet på planeten Jorden: Klimakrise, Coronakrise og menneskets usikre plads i verden, er begreber, der tegner samfundsbilledet anno 2021 - og det ser vi også i kunsten. Ved dette års uddeling af arbejdslegater har det således været tydeligt, at mange billedkunstnere er dybt optaget af miljø og økokritik, men også af teknologiens indflydelse på mennesket og af postkoloniale strategier. På samme vis er der bemærkelsesværdigt mange der arbejder med tværfaglige praksisser, foretager feltarbejde eller har fokus på kollektive aktiviteter. Og så har vi bemærket et øget fokus på bæredygtighed i selve kunstskabelsen.

Det er en stor fornøjelse at få indblik i de mange talentfulde og ambitiøse kunstneriske projekter, som findes på den danske kunstscene. Niveauet er højt! - Og selvom en vis andel af ansøgningerne desværre ikke møder vores kriterier for kunstnerisk kvalitet, vidner en anden andel meget tydeligt om høj kvalitet. Denne andel er således ikke blevet fravalgt pga. manglende kunstnerisk kvalitet, men alene fordi vi i sidste ende har vurderet, at kvaliteten hos andre ansøgere var højere.

Til fortsat kunstnerisk forskning uddeler Legatudvalget i år otte treårige arbejdslegater, til praksisser der tilsammen favner bredt, og som hver især vidner om en særlig ambitiøs og original kunst inden for sit felt. Endvidere uddeles 214 arbejdslegater til kunstnere, hvis arbejde vi vurderer er af høj kvalitet. Tillykke til alle modtagere."

Du kan se alle årets modtagere af arbejdslegater ved at gå ind på kunst.dk/for-ansoegere/tildelinger. Under “område” vælg “Billedkunst“, under “årstal“ vælg “2021“ og under “pulje“ vælg “Arbejdslegater for billedkunst“.


Otte billedkunstnere modtager det treårige arbejdslegat på 855.000 kr. hver:

Udvalgets treårige legater ledsages altid af en særlig motivation. Her kan du læse de ord, de otte kunstnere får med sig på vejen sammen med legatet:

Adam Christensen
”Det er for Adam Christensens unikke position og evne til at kombinere en dybt personlig performance med tekstilarbejder og videoværker, og for den følelsesmæssige dramatik og blotlæggelse, han vover at dele med sit publikum, at han tildeles det treårige arbejdslegat.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Astrid Myntekær
”Astrid Myntekær arbejder med installation og skulptur med udgangspunkt i livets skrøbelighed, men i et univers, hvor der både lånes elementer fra naturvidenskaben og den holistiske tankegang. Astrid Myntekær tildeles det treårige arbejdslegat for sin sanselige og vedkommende praksis.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Grete Aagaard
”Grete Aagaards kunstneriske praksis retter sig primært mod projekter i det offentlige rum, men involverer også omfattende, fælles researchprogrammer inden for social urbanitet, historie, identitet, ligestilling og repræsentation. For sin engagerede og inkluderende praksis, og sin visionære og empatiske perspektivering af kunstens mulighed i det fælles sociale rum, tildeles Grete Aagaard det treårige arbejdslegat.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Javier Tapia
”Javier Tapia, der er født i Chile, etablerer i sine værker en kritisk dialog, der er fast forankret i hans egen position som del af BIPOC. For sin vision, kritiske dialog og evne til at indtage og skabe rum for refleksion, både i og uden for institutionen, tildeles Javier Tapia det treårige arbejdslegat.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Larissa Sansour
”Larissa Sansour arbejder interdisciplinært med film, fotografi, installation og skulptur, hvor hun opbygger smukke sci-fi universer fra en dystopisk fremtid, som ikke virker så fjern som man kunne håbe. I denne sammenhæng får hun på poetisk vis sat fokus på meget vedkommende globale politiske forhold, på en måde, der gør dem nærværende og almenmenneskelige.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Maria Wæhrens
”Med intense maleriske bearbejdninger af sit livs erfaringer og fortolkninger af både politiske og eksistentielle forhold, udvider Wæhrens maleriet som genre og viser den som fuldstændigt opdateret, kraftfuld kunstnerisk arena.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Morten Goll
”Med sit ihærdige, indgående og insisterende arbejde med flygtninge- og immigrationspolitik har Morten Goll vist os, at kunst kan gøre en forskel. Det er for Golls helt unikke position og evne til at skabe rum for fællesskaber af stor betydning for mange mennesker, at han tildeles det treårige legat.”

Læs hele udvalgets begrundelse

Rasmus Myrup
”Hos Myrup tildeles nogle af samfundets ildesete en anden position, gerne i festens eller orgiets centrum, og han husker os ikke kun på, at vores fælles kulturhistorie ubønhørligt hviler på et fundament af magt og overleverede narrativer – men også, og desto vigtigere, at det narrativ er til forhandling.”

Læs hele udvalgets begrundelse


Statistik bag årets TILDELING

  • 1.072 har ansøgt om arbejdslegater

  • 222 har modtaget arbejdslegater

  • 8 modtager treårige arbejdslegater på 855.000 kr.

  • 12 modtager arbejdslegater på 150.000 kr.

  • 42 modtager arbejdslegater på 100.000 kr.

  • 160 modtager arbejdslegater på 50.000 kr.

  • I alt er der uddelt 20.840.000 kr.

Om Legatudvalget for Billedkunst

Legatudvalget for Billedkunst uddeler arbejdslegater én gang årligt efter ansøgning fra billedkunstnere. Legaterne uddeles enten som 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr. eller som arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kroner. Udvalget består af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær Themsen.


Forsidebillede: Javier Tapier, Cargo (Tranen, 2017). Foto: Juan Hein.

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfonds midler anvendes til en lang række forskellige formål inden for kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst.