BILLEDKUNSTNERE EFTERLYSES TIL VENEDIG BIENNALEN 2021

For første gang inviterer Statens Kunstfond professionelle billedkunstnere til at byde ind på opgaven om at repræsentere Danmark på Venedig Biennalen 2021. Billedkunstnere kan indsende idéforslag senest 17. december 2019.

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst, som udpeger den kunstner, der skal repræsentere Danmark ved verdens ældste og mest prestigefyldte kunstbegivenhed. Siden 1895 har biennalen tiltrukket et stort internationalt publikum – i 2017 besøgte i alt 615.000 gæster biennalen. Normalt er udpegningen baseret på udvalgets kendskab til kunstscenen, men denne gang skal det gøres anderledes. Alle interesserede billedkunstnere har derfor mulighed for at byde ind på Venedig Biennalen i 2021.

Ny proces afprøves
Formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst Lisette Vind Ebbesen siger: ”Vi håber på at se en masse idéforslag, både fra de mere etablerede billedkunstnere, der allerede har markeret sig internationalt og fra det yngre vækstlag. For tiden bobler den danske kunstscene af talent, soloudstillinger med substans og spændende nye initiativer. Vi vil kigge efter en kunstner, der har et vedkommende projekt, som kan forundre og skabe en samtale omkring sig. Og så vil vi i øvrigt rigtig gerne overraskes!”

Her kan du læse mere om kriterier, vilkår og rammer for indsendelsen af idéforslag til Den danske pavillon på Venedig Biennalen 2021.

Kunst fra Danmark af højeste kunstneriske kvalitet
Den danske pavillon skal præsentere samtidskunst fra Danmark af højeste kunstneriske kvalitet for et internationalt publikum. Formålet med pavillonen er både at skabe synlighed om den udstillende kunstner og at generere en interesse for og kendskab til samtidskunst fra Danmark internationalt.

Sådan kommer det til at foregå
Billedkunstnere kan frem til d. 17. december 2019 indsende idéforslag. Herefter vil 2-3 billedkunstnere blive valgt ud og få mulighed for at videreudvikle deres idéforslag til et fuldt og gennemarbejdet projektforslag. Den endelige udpegning finder sted i maj 2020, hvor Statens Kunstfond Projektstøtteudvalg for Billedkunst træffer beslutning om, hvem der skal repræsentere Danmark i den danske pavillon i 2021.


Om den danske pavillon
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst er kommissær for den danske pavillon på Venedig Biennalen og er ansvarlig for at udpege den kunstner, som skal repræsentere Danmark. Det er også Kunstfonden, som finansierer realiseringen af udstillingsprojektet. Læs mere her.

I år er det den dansk-palæstinensiske billedkunstner Larissa Sansour, som repræsenterer Danmark. Udstillingen ’Heirloom’ undersøger den slørede grænse mellem sandhed og fiktion, der er med til at forme national identitet. I en postapokalyptisk ramme stiller udstillingen spørgsmålstegn til nationens rolle – til erindring, historie og identitet. Læs mere om Venedig Biennalen her.

Forsidebillede: Den danske pavillon på Venedig Biennalen. Billedet er fra den aktuelle udstilling ’Heirloom’ med Larissa Sansour. Foto: Ugo Carmeni.

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfonds midler anvendes til en lang række forskellige formål inden for kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst.