ARBEJDSLEGATER TIL BILLEDKUNSTNERE DER SPRÆNGER GRÆNSER

Det nytiltrådte Legatudvalg for Billedkunst har nu gennemført deres første behandling af ansøgninger om arbejdslegater. Udvalget har vurderet 1.050 ansøgninger og har valgt at tildele arbejdslegater til 218 billedkunstnere. Seks kunstnere modtager det treårige arbejdslegat på 855.000 kr., mens de øvrige 212 modtager legater på mellem 50.000 og 150.000 kr. Sammenlagt er der uddelt legater for 19,5 mio. kr.

”Danmark er lukket ned, men det er kunsten ikke! Den sprudler og bobler, stiller spørgsmål og sprænger grænser. Og det skal den gøre. Kulturen er samfundets byggesten og kunsten vor ventil, som udgør et forskningsfelt på linje med alle andre områder. Den kræver tid og ro til fordybelse. Det skal der værnes om. Især i en udfordrende tid som nu. Derfor er det altafgørende at støtte den enorme talentmasse som vi har i Danmark, hvor en stor del også når langt ud over landets grænser,” siger Jeannette Ehlers, som er udvalgsleder for det nye Legatudvalget for Billedkunst.

“Et arbejdslegat er en håndsrækning, et skulderklap og vigtigst af alt, en mulighed for at give arbejdsro til kunstnere, der på tværs af generationer, medier og interesseområder udviser mod, nybrud og personlig forankring."

Udvalget har i år modtaget 1.050 ansøgninger – et rekordhøjt antal. Ud af de mange ansøgere er der uddelt seks arbejdslegater på hver 855.000 kr. samt 212 arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kr.

Se alle årets tildelte arbejdslegater her (pdf).

”Vi er glade for i år at kunne uddele seks treårige arbejdslegater til kunstpraksisser af høj kvalitet, som vi mener udfolder stort fagligt overskud, vedholdenhed og originalitet samt 212 arbejdslegater til talentfulde billedkunstnere til fortsat kunstnerisk forskning,” siger Jeannette Ehlers.

Seks billedkunstnere modtager det treårige arbejdslegat på 855.000 kr. hver:

Stine Deja
"Hun tager afsæt i teknologiens nærmest ubemærkede integration i vores liv og diskuterer, hvorledes denne udvikling kan distancere os fra os selv og andre mennesker." Læs hele udvalgets begrundelse.

Vladimir Tomic
"Tomic zoomer på den måde direkte ind i hverdagens stunder af både glæde og dyb sorg, og giver på den måde et stærkt og følsomt indblik i, hvad det vil sige at være på flugt fra krig, og skulle indpasse sig under stadigt skiftende forhold i et nyt land." Læs hele udvalgets begrundelse.

Sif Itona Westerberg
"Selvom Sif Itona Westerbergs værker ved første øjekast kan se bedagede ud – med deres mytologiske udtryk – handler de til gengæld om noget højst aktuelt og relevant: mutationen af arter, og teknologiens og videnskabens eksperimenter." Læs hele udvalgets begrundelse.

Peter Brandt
"Peter Brandts praksis og de tematikker han beskæftiger sig med er overordentlig vigtige i en tid, hvor kroppen og vores forhold til den bliver mere og mere abstrakt." Læs hele udvalgets begrundelse.

Maj Hasager
"Den distance til de virkelige hændelser, der ofte sker via de officielle medier, bliver i Hasagers værker brudt via de personlige erindringer og stemmer, der italesætter levet liv." Læs hele udvalgets begrundelse.

Jakob Kudsk Steensen
”Ud fra et sådant undersøgende afsæt skaber han meget sanselige og tankevækkende værker, hvis sammensmeltning af virtuelle og virkelige fænomener udfordrer vores naturbegreb, og peger på verden som en sårbar og kompleks forudsætning for vores liv." Læs hele udvalgets begrundelse.


Om arbejdslegater

Legatudvalget for Billedkunst uddeler arbejdslegater én gang årligt efter ansøgning fra billedkunstnere. Legaterne uddeles enten som 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr. eller som arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kroner. Se alle årets tildelte arbejdslegater her (pdf).

Statistik bag årets TILDELING

  • Udvalget har i alt behandlet 1.050 ansøgninger.

  • 832 ansøgere har fået afslag, mens 218 ansøgere er blevet tildelt arbejdslegater, svarende til hhv. 79% afslag og 21% tilsagn.

  • 56% af ansøgningerne er indsendt af kvinder, og 44% er af mænd*.

  • Blandt de 832 afslag er 55% givet til kvinder, og 45% er givet til mænd*.

  • Blandt de 218 tilsagn er 57% givet til kvinder, og 43% er givet til mænd*.

  • Af de uddelte 19.480.000 kr. er 53% tildelt til arbejdslegater til kvinder, mens 47% er tildelt til mænd*.

  • 73% af ansøgningerne er indsendt på adresser i Region Hovedstaden.

  • Udlandet, Region Midtjylland, - Nordjylland, - Sjælland og - Syddanmark fordeler sig med hhv. 7%, 8%, 2%, 5% og 4%.

  • Middeltal for ansøgeralder er 43.

  • Den yngste modtager 27 år, den ældste 79.

*Statistisk for køn er baseret på sidste ciffer i ansøgeres personnummer.

Legatudvalget for Billedkunst

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består fra 2020 og i de kommende fire år af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær Themsen.

Legatudvalget for Billedkunst rådet årligt over ca. 34 mio. kr. Udvalgets primære opgaver er kunstprojekter i det offentlige rum, tildeling af arbejdslegater, indkøb af værker til udlån og præmiering af udstillinger.


Forsidefoto: Stine Deja “Last Resort“ (installation view) på Annka Kultys Gallery, London. Foto: Stine Deja og Annka Kultys Gallery.

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfonds midler anvendes til en lang række forskellige formål inden for kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst.