ARBEJDSLEGATER TIL 202 KUNSTNERE

202 billedkunstnere modtager Statens Kunstfonds billedkunstneriske arbejdslegater. Arbejdslegater for knap 20 millioner kroner er netop blevet uddelt til i alt 202 billedkunstnere rundt om i landet, herunder otte treårige legater á 855.000 kroner.

Udvalgsleder for Legatudvalget for Billedkunst Jeannette Ehlers siger: ”Igen i år har det været en fornøjelse at læse de mange legatansøgninger igennem. Det store materiale bekræfter os i, at dansk samtidskunst trives og udvikler sig i en mangfoldighed af forskellige praksisser. Og det vidner om, at vi har en stor talentmasse med hårdtarbejdende kunstnere.

Mange har i deres ansøgninger lagt vægt på økologiske forandringer, klimakrise, bæredygtighed og fællesskaber. Men vi har også set, hvor meget der eksperimenteres, og hvor utrolig varieret og alsidigt kunstnerne arbejder med disse tematikker. Nogle kunstnere arbejder meget direkte med en problematik, mens andre arbejder mere indirekte og kobler en problemstilling med f.eks. science fiction, økokritik eller teknologi. Fra udvalgets side vil vi gerne understøtte diversitet og komme alle billedkunstneriske praksisformer til gode. Derfor har vi også i år valgt at tildele forholdsvis mange arbejdslegater på 50.000 kr. Vi mener, at beløbet gør en stor forskel i mange kunstneres økonomi, og legaterne er derudover ment som en opmuntring og anerkendelse af kvaliteten af det kunstneriske arbejde.”

Du kan se alle årets modtagere af arbejdslegater ved at gå ind på kunst.dk/for-ansoegere/tildelinger. Under “område” vælg “Billedkunst“, under “årstal“ vælg “2022“ og under “pulje“ vælg “Arbejdslegater for billedkunst“.


Otte billedkunstnere modtager det treårige arbejdslegat på 855.000 kr. hver:

Udvalgets treårige legater ledsages af en særlig motivation. Her kan du læse de ord, som de otte kunstnere får med sig på vejen sammen med legatet.

Honey Biba Beckerlee
Honey Biba Beckerlee tildeles Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat for sit arbejde med at udvikle en ny sensibilitet over for digitale materialer, med fokus på den fysiske sammenhæng mellem computere og mennesker.

Læs udvalgets begrundelse.

Johannes Sivertsen
Johannes Sivertsens malerier er som en arena, hvor billeder finder sted. Vi ser begivenheder og personer, vi ser rum og lys. Vi ser et fortolkende billede af virkeligheden fortalt med figurationens genkendelighed.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Hannah Toticki
Det moderne arbejdsliv fylder meget i Hannah Totickis praksis. Så meget, at vi får øje på, hvor grotesk det egentlig er, at vi alle arbejder så meget, at de fleste generelt er udmattede, mens stresskurverne er stadigt stigende.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Goodiepal
Igennem hele sin praksis som billedkunstner, hacker, klangkunstner og komponist har figuren Goodiepal forsøgt at rykke ved vores bekvemmelige vanetænkning. Det er for med sin aktivistiske kunst at forsøge at forstyrre og endda undergrave menneskelige opfindelser som pengesystemet, computeren, museets sikkerhedsreglement eller endda nationalgrænser.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Uffe Isolotto
Uffe Isolottos kunstneriske praksis synes rig på brudflader, visuelle og betydningsmæssige sammenstød og æstetiske greb. Den inddrager både skulpturelle og billedmæssige udtryk, installationer og tidsbaserede fortællinger, som digital animation og performance.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Linda Lamignan
På tværs af video, musik, objekter og performance udforsker Linda Lamignan idéer om diaspora-liv, transformation og kærlighed.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Marie Munk
Marie Munks kødlige sci-fi-univers forener skulptur, bevægelse, lyd og interaktion i aparte totalinstallationer. Oftest består de af bizarre kropslige formationer skabt af sirlige lag på lag af silikone.

Læs hele udvalgets begrundelse.

Jane Jin Kaisen
På Jane Jin Kaisens omfattende soloudstilling Community of Parting, der blev vist i 2020 på Kunsthal Charlottenborg, så de besøgende en person, der filmet oppefra spinder rundt omkring sig selv. Dette snurrende menneske skaber en grundlæggende præmis for hele udstillingen.

Læs hele udvalgets begrundelse.


Statistik bag årets TILDELING

I alt har 202 billedkunstnere modtaget et arbejdslegat. Der blev uddelt:

  • Otte treårige legater for i alt 6.840.000 kroner.

  • 22 legater á 150.000 kroner.

  • 19 legater á 100.000 kroner.

  • 153 legater á 50.000 kroner.

I alt er der uddelt legater for 19.690.000 kroner. Se alle tildelinger.

FAKTA OM ARBEJDSLEGATERNE

Formålet med arbejdslegater er at give højt kvalificerede og talentfulde kunstnere mulighed for at videreudvikle deres kunstneriske arbejde. Et arbejdslegat gives alene til udvikling af kunstnerisk arbejde og dermed ikke til andre former for projekter eller arbejdsopgaver.

1040 billedkunstnere har i 2022 ansøgt om legat, 19% har modtaget et arbejdslegat, mens 81% modtager afslag. 59 af de 202 kunstnere, der modtager et legat, har aldrig tidligere modtaget et arbejdslegat fra fonden.

39% af legaterne er givet til kvinder, 27% til mænd og 34% til ansøgere, der har søgt på CVR-nummer. Ud fra de virksomhedsnavne, der er tilknyttet CVR-numrene på legatmodtagerne, er det sekretariatets vurdering, at 53% af CVR-numrene er tilknyttet kvindelige kunstnere, og 47% er tilknyttet mandlige kunstnere. Tallene modsvarer procentdele af samlede ansøgere og procentdele af afslag. I det ovenstående refererer kønskategorierne "kvinder" og "mænd" til sidste ciffer i ansøgers CPR-nummer. Ift. geografisk fordeling modsvarer tal for ansøgt, tilsagn og afslag hinanden: Hovedstaden 72%, Midtjylland 9%, Sjælland 5%, Syddanmark 5%, Nordjylland 2%, Udland 7%.

Udvalgets samlede årlige midler i 2022 er 36,1 mio. kr. Udover arbejdslegater støtter udvalget kunst det offentlige rum, samt indkøb og præmieringer.

Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst

Legatudvalget for Billedkunst uddeler arbejdslegater én gang årligt efter ansøgning fra billedkunstnere. Legaterne uddeles enten som 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr. eller som arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kroner. Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær Themsen. Læs om udvalget.


Cover: Linda Lamignan er blandt de otte kunstnere, der i år modtager et treårigt arbejdslegat. Her performer hun som sit alter ego Linda Lazer værket "Like Stones From The Earth" på Enter Art Fair 2020. Foto: Ana Baumann.

Det overordnede formål med Statens Kunstfond er at fremme kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet. Statens Kunstfonds midler anvendes til en lang række forskellige formål inden for kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst.