3 BØGER FRA BOGREOLEN #3

Vi elsker bøger! Og der går sjældent ret lang tid, fra vi falder over en interessant titel, til den står i vores bogreol. Fordi vi holder så meget af vores samling af kunstbøger, fremhæver vi her nogle af titlerne i en indlægsserie, som vi kalder “3 bøger fra bogreolen.”

Denne gang skal det handle om fotokunst – nærmere betegnet nyere, dansk fotokunst. Hver af de tre bøger, som vi her har fundet frem, fokuserer på en enkelt kunstner og dennes særegne og mere eller mindre undersøgende tilgang til det fotografiske medie. Fælles for bøgerne er, at de zoomer ind på en afgrænset del af en kunstners virke eller et specifikt projekt, og at de stort set lader værket tale for sig selv. Der er ikke mange ord på spil, men man mener jo også, at et billede siger mere end tusind af dem – og det gør sig særligt gældende her. Fra den totale abstraktion, over poetiske manipulationer, til analoge øjebliksbilleder, giver disse tre publikationer os en stramt komponeret undersøgelse af fotografiets mange muligheder.


MICHAEL UTZON "ETERNAL"

Vi begynder med Michael Utzon (f. 1984) der som ganske ung begyndte at tage billeder sammen med sin farfar, den internationalt anerkendte fotograf Keld Helmer-Petersen. Fra ham har Utzon overtaget en fascination for detaljen, men hvor farfarens fotografier subtilt afslører konteksten, opløses Utzons motiver til total abstraktion. Af og til tydes en husfacade i en refleksion, eller skyggen fra et gelænder, men oftest er der zoomet så tæt på objektet, at enhver genkendelig form bliver til grafiske mønstre eller gradierende farvepaletter. I bogens midte finder man tekster af kunstner Nicky Sparre-Ulrich og kurator Maria Kappel Blegvad på ubestrøget papir, mens resten af publikationen præsenterer Utzons værker på glossy sider.

Sideantal: 152 | Format: 200 x 270 mm | Sprog: Dansk | Design: Spine Studio | Forlag: Roulette Russe | Udgivelsesår: 2017 | Mere info her.


EBBE STUB WITTRUP “OUTFROMUNDER”

Denne bog tager, sammen med Ebbe Stub Wittrup (f. 1973)'s udstilling Presumed Reality (2007), udgangspunkt i en samling fundne lysbilleder fra en vandretur i de norske fjelde i 1950’erne. De nærmere omstændigheder om turen eller fundet af de mystiske fotografier vidner udgivelsen ikke noget om. Vi ved heller ikke i hvor høj grad, at det er tidens tand, der har givet fotografierne deres monochrome farvespil, eller om det er resultatet af Stub Wittrups efterbehandling, men alle hemmelighederne medvirker kun til at underbygge værkets andenverdenslige og poetiske ånd. Vi så “Outfromunder” første gang i bogbutikken Minus1 i sommers, og vi måtte eje den. Den er som et visuelt digt af ren, analog nostalgi, og vi får aldrig nok af at bladre gennem de mystiske, norske landskaber.

Sideantal: 112 | Format: 230 x 345 mm | Sprog: Dansk/engelsk | Design: Åse Eg Jørgensen | Forlag: Space Poetry | Udgivelsesår: 2007 | Mere info her.


ALBERT ELM “WHAT SORT OF LIFE IS THIS”

Tilbage i 2013-14 havde vi et lille udstillingssted i Mejlgade i Aarhus. På en af vores udstillinger præsenterede vi værker af 8 danske studerende ved Glasgow School of Art i Skotland. På et af fotografierne så man direkte ind i et obskurt sceneri af farverige tapeter, stablede tæpper, bunker af dyreskind, en besynderlig tigerfigur og en udstoppet ørn. Spurgte man kunstneren bag, Albert Elm (f. 1990), ville man få at vide, at fotografiet stammer fra et ishus, som han tilfældigt faldt over på en rejse til Kina, hvor han assisterede Magnum-fotografen Jacob Aue Sobol. Sådan er det med mange af Elms billeder; de indfanger virkelige situationer i et øjebliks uvirkelighed og giver os mulighed for at digte med. Da vi opdagede, at Elm havde samlet sit arbejde i den smukke udgivelse “What Sort of Life is This” tøvede vi derfor selvfølgelig ikke med at købe den til vores bogsamling. Bogen rummer 35mm fotografier fra randområder i Kina, Dubai, Indien og Nordvest, og indfanger Elms rastløse (og smittende) opdagelsestrang.

Sideantal: 128 | Format: 200 x 280 mm | Sprog: Uden tekst | Forlag: The Ice Plant | Udgivelsesår: 2017 | Mere info her.

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.