3 BØGER FRA BOGREOLEN #2

Vi elsker bøger! Og der går sjældent ret lang tid, fra vi falder over en interessant titel til den står i vores bogreol. Fordi vi holder så meget af vores samling af kunstbøger, fremhæver vi her nogle af titlerne i en indlægsserie, som vi kalder 3 bøger fra bogreolen.”

Denne gang har vi trukket 3 bøger ud af reolen, som alle beskæftiger sig med en eller anden form for arkivering. De handler om arkiver fyldt med vigtige videnskabelige fund, om utilgængelige arkiver hvor hemmelighederne hober sig op og om den æstetik, der opstår, når arkivernes regelsæt tager over og skaber nye sammensætninger. Vi mødes af forunderlige opdagelser, udstoppede dyr, en aktiv model af jordens kerne, et gigantisk dinosaurskelet og et ønske om at forstå vores verden en lille smule bedre.


RICHARD ROSS "MUSEOLOGY"

Den første bog stødte vi på for at par år siden under et vanligt scroll gennem internettets uudtømmelige billedstrømme. Richard Ross’ fotografier fra udvalgte museers baglokaler fangede os øjeblikkeligt, men det var dog ikke lige til at få fingrene i bogen Museology. Den er desværre udgået fra forlaget, men man kan dog være heldig at finde den på et antikvariat, på ebay eller som et tidligere bibliotekseksemplar (som vi gjorde). Bogen rummer bl.a smukke dioramaer fra Amerikas naturhistoriske museer, men for os er det mest dragende Ross’ observationer af museernes bagsider, mellemrum og oversete hjørner. Når de indsamlede genstande pludselig befinder sig ude af deres normale, iscenesatte kontekst, opstår der en mystisk stemning af noget ægte og autentisk, som vi elsker.

Sideantal: 80 | Format: 260 x 320 mm | Sprog: Engelsk | Forlag: Aperture.


STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM "DET DYREBARE"

Tidligere på året åbnede Zoologisk Museum i København deres nye permanente udstilling Det Dyrebare. Udstillingen tager udgangspunkt i museets enorme samling på mere end 14 millioner genstande og præsenterer nogle af de mest særlige og sjældne eksempler. Man kan bl.a. stifte bekendtskab med et kranie fra den uddøde dronte, Danmarks ensomste edderkop Pardosa Danica, en meteorit fra 1749 og et 17 meter langt dinosaurskelet. Ifbm. udstillingen har biolog Hanne Strager samlet et udvalg af de fascinerende historier i en fin bog, som deler titel med udstillingen.

Sideantal: 240 | Format: 215 x 275 mm | Sprog: Dansk eller engelsk | Design: Kajsa Plum Wirell | Forlag: Statens Naturhistoriske Museum | Mere info her.


TARYN SIMON
"AN AMERICAN INDEX OF THE HIDDEN AND UNFAMILIAR"

På baggrund af uendelige mængder research har amerikanske Taryn Simon skabt fotoprojektet An American Index of the Hidden and Unfamiliar. Projektet består af fotografier, som Simon har taget på steder, der normalt ikke er tilgængelige for den brede offentlighed – steder hvor Amerikas hemmeligheder bliver skabt og opbevaret. Netop nu kan et udvalg af Simons vigtige arbejde opleves på Louisiana, men hvis man ønsker at dykke ind i hele projektet kan det i den grad anbefales, at man erhverver sig bogen af samme navn. Hvis du vil vide lidt mere, kan du læse vores artikel om projektet her, hvori du også kan se et par eksempler på Simons enestående fotografier.

Sideantal: 150 | Format: 250 x 340 mm | Sprog: Engelsk | Design: Joseph Logan & Taryn Simon | Forlag: Hatje Cantz | Mere info her.

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.