ET BLIK MOD KROPPENS UTROLIGHEDER

Kroppen er min absolut største fascination. Den kompleksitet, som kroppen er forbundet med, er for mig så enestående, at jeg ofte opgiver forsøget på at forstå, hvordan vi hænger sammen. Alligevel er det også denne underen over kompleksiteten, der gør, at jeg tit retter mit blik mod kroppens utroligheder og lader mig inspirere.

Med musklerne som noget, kroppen har valgt at gemme lidt væk under huden, og som noget jeg sjældent skænker en tanke, synes jeg, at det er utroligt, at jeg rent faktisk har 639 muskler. Måske tage jeg det endda lidt for givet, at de egentlig holder min krop i gang, pumper mit blod rundt og sørger for, at jeg kan trække vejret.

Det er især det faktum, at min bevægelighed og fleksibilitet er så tæt forbundet med min muskulatur, jeg finder interessant. Denne interesse for at forstå funktionaliteten, fik mig til at gå på biblioteket, låne en bog om kroppens anatomi, og derefter at bruge et par timer på at gå på opdagelse i lige netop denne del af kroppen; i min bevægelighed og fleksibilitet.

Mange af mine arbejdsmetoder begynder med et udgangspunkt som netop dette: noget jeg gerne vil forstå, noget som min nysgerrighed ubevidst retter blikket mod. Det er nok også derfor, at jeg gerne går på opdagelse i en blanding af teori, billeder, historier og hvad jeg ellers kan grave frem, og lader det transformere sig til form, farver, materialer og strukturer. Det er netop i dette punkt, at jeg synes, der sker noget helt magisk; når teorien bliver forvandlet til en materiel forståelse, sætter spor og nuancer i en farve, og når en historie eller et billede omdannes til en struktur eller et mønster. Det er i denne sammensmeltning af informationer, mellem det jeg forstår, og så det jeg stadig ikke forstår, at jeg synes, de interessante udtryk opstår og udvikler sig.

Det der særligt har optaget mig i mit projekt ’Muscle Me’ er selve funktionaliteten og egenskaberne i muskulaturen. Det er evnen til at strække sig, vokse og bevæge sig, og ikke mindst vigtigheden i det. I spændingsfeltet mellem muskulaturens funktionalitet og min søgen efter en kropslig æstetik, har jeg i ’Muscle Me’ arbejdet med et tekstilt udtryk, som gennem en dekoration af kroppens ydre ville kunne fortælle om en del af kroppens indre. Så, madelastikker blev til muskler, sat sammen med knuder som de sammengående baner, man finder i muskulaturen, og med netop den fleksibilitet der gør sig gældende. Væv og sener, som snor sig gennem musklerne, fandt jeg i ujævnt spundet uld, som sammen med elastikkernes knuder, og gennem en stikkede tekstilkonstruktion, kunne udtrykke netop denne kompleksitet af kroppen.

Hvor den oprindelige funktionalitet, fleksibilitet og bevægelighed er den unikke egenskab ved muskulaturen, har jeg søgt at vende vrangen ud på dette og skabe et æstetisk udtryk og en forlængelse af et kropsligt udgangspunkt. ’Muscle Me’ er er et forsøg på at lade funktionalitet og æstetik smelte sammen, og på at udtrykke en kompleksitet gemt i en simpel dekoration.

Rikke Maagaard (f. 1986) er projektmager og studerer Textildesign ved Kunstakademiets Designskole, 2012-2017. Rikke har bidraget til idoart.dk siden 2015.