3 BØGER FRA BOGREOLEN #5

Vi elsker bøger! Og der går sjældent ret lang tid, fra vi falder over en interessant titel, til den står i vores bogreol. Fordi vi holder så meget af vores samling af kunstbøger, fremhæver vi her nogle af titlerne i en indlægsserie, som vi kalder “3 bøger fra bogreolen.

Når det kommer til tegneserier tænker de fleste nok på superhelte eller Anders And, men skraber man bare lidt i overfladen, åbner der sig en verden af reflekterende og formidlende fortællinger.

Tegneseriemediet rummer et nærmest filmisk fortællepotentiale, som kan bruges til at kaste nye perspektiver på historien og vores samtid, og her har vi samlet nogle af dem, vi synes gør det allerbedst. De tre tegneserier vi har trukket ud af vores bogreol denne gang er ikke fyldt med slagsmålsskyer, udråbstegn og eksplosioner, men udfolder interessante tematikker i spændingsfeltet mellem ord og tegning. Vi bliver taget med til starten af 1800-tallet og følger en ornitologisk tegner, videre til den søvnige suburb og slutter af med en liste over historiske “mænd, der har været lidt for interesserede i det, som man plejer at kalde ‘det kvindelige kønsorgan’.”


FABIEN GROLLEAU & JÉRÉMIE ROYER
“AUDUBON – ON THE WINGS OF THE WORLD”

Et forlag som vi har fulgt i flere år er britiske Nobrow Press. Denne grafiske roman af forfatter Fabien Grolleau og illustrator Jérémie Royer er som forlagets udgivelser er flest: yderst velproduceret, i hardback og med en dragende og stemningsmættet fortælling. Tegneserien handler om den amerikanske ornitolog og tegner John James Audubon og arbejdet med hans hovedværk The Birds of America – et omfattende værk med 435 af Audubons fugleillustrationer, trykt og farvelagte i hånden. Vi kommer med på rejsen tværs over det nordamerikanske kontinent, ser de makabre måder hvorpå Audubon skød og iscenesatte fuglene for at komme helt tæt på og tegne detaljerne, og hvordan han endte sit liv med Alzheimers og hallucinationer.

Audubon – On the Wings of the World fortæller fængende om en af historiens vigtigste ornitologer på en måde, der gør det svært at lægge den fra sig igen, når man først er kommet i gang.

Sideantal: 184 | 210 x 280 mm | Format: 210 x 280 mm | Sprog: Engelsk | Forlag: Nobrow Press | Udgivelsesår: 2016 | Mere info her.


JON MCNAUGHT
“BIRCHFIELD CLOSE”

Fra et episk, historisk drama, til en beretning om hverdagens små fortællinger. I Birchfield Close beskriver illustrator Jon McNaught livet i en doven forstad, hvor tiden går langsomt, og de største begivenheder udspiller sig på tvskærme eller i naboens have. McNaught er ekspert i at zoome ind på trivielle handlingsforløb og f.eks. bruge en hel side på, at en hund spiser en snegl eller at et par af kvarterets drenge spiller computerspil.

Rastløsheden trommer utålmodigt i bordet, men samtidig kan man mærke McNaughts kærlighed til den søvnige suburb, som han med meget få ord formår at skildre med præcision og poesi.

Sideantal: 32 | Format: 115 x 175 mm | Sprog: Engelsk | Forlag: Nobrow Press | Udgivelsesår: 2010 | Mere info her.


LIV STRÖMQUIST
“KUNDSKABENS FRUGT”

“Vi er mange, som – når vi ser på historien og samtiden – ville have værdsat en lidt mere afslappet ‘mañana-mañana-tænkning’ i forhold til det, som man plejer at kalde ‘det kvindelige kønsorgan’.” Sådan indleder svenske Liv Strömquist sin tegneserie Kundskabens Frugt fra 2015, som er udgivet i en dansk version af forlaget Cobolt. I sin liste over “mænd, der har været lidt for interesserede i det, som man plejer at kalde ‘det kvindelige kønsorgan’,” opremser Strömquist hyldede, historiske figurer som John Harvey Kellogg, der udover at opfinde cornflakes også mente, at det var en god idé at påføre karbolsyre på kvinders klitoris som et middel mod onani, eller Baron George Cuvier, som mente at han kunne bevise mennesker af afrikansk afstamnings underlegenhed ved at nærstudere deres indre kønslæber.

Der er overvældende mange eksempler på mænd, der gennem historien er blevet fremhævet for deres videnskabelige formåen, men som samtidig har været med til at opbygge en undertrykkende og ydmygende struktur, der trækker lange skygger ind over vores samtid. Det er de strukturer, som Strömquist i humoristiske vendinger og simple streger meget præcist optegner og gør sit for at nedbryde. Hvis du gerne vil gøre julen lidt mere feministisk, så giv Kundskabens Frugt til en du holder af.

Sideantal: 144 | Format: 170 x 235 mm | Sprog: Dansk | Forlag: Cobolt | Udgivelsesår: 2015 | Mere info her.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.