ET RUM TIL DEN NYE KUNST

Igennem de seneste år er det som om, at den internationale kunst har fået vokseværk. Antallet af udstillingsplatforme på verdensplan ser ud til at være i vækst, og den stigende mængde af nye kunstneriske medier og udtryksformer udfordrer de traditionelle institutioners rammer. Copenhagen Contemporary har nu bosat sig midlertidigt midt i København med en drøm om at etablere et permanent center for international nutidskunst i landets hovedstad.

Idéen med Copenhagen Contemporary (CC) opstod sidste år, og lige siden har projektdirektør Jens Erik Sørensen (tidl. direktør for ARoS), sammen med seniorkuratorerne Jannie Haagemann og Janna Lund, arbejdet på en realisering, for CC mener, at Danmark mangler et rum for de gigantiske, altomfattende og teknisk krævende installationer, som flere og flere nutidskunstnere arbejder med. Med inspiration fra institutioner som Palais de Tokyo i Paris, Tate Modern i London, Hangar Biccoca i Milano og MoMA PS1 i New York vil CC skabe en type udstillingsplatform, som kan rumme den nye kunst; den type kunst der omringer sit publikum, aktiverer samtlige sanser og som der ellers kun i sjældenhed er plads til på de eksisterende institutioner i Danmark.

For at visualisere nogle af alle drømmene og visionerne har CC nu lejet sig ind på Papirøen i midten af København, hvor de i de kommende 18 måneder vil huse bud på denne “nye kunst.” Torsdag d. 30. juni åbnede CC dermed dørene med en opsætning af tyske Carsten Nicolai‘s enorme videoværk unidisplay. Værket består af en 30 meter lang projektion, der dog virker til at fortsætte ud i det uendelige på grund af to spejle, der er placeret for hver ende af væggen. Derudover har japanske Yoko Ono lavet en særlig opsætning af sit værk Wish Tree og placeret 25 ønsketræer på havnefronten. Indimellem træerne har kunstnerparret Pettersen & Hein placeret 13 betonbænke, A View from the Present 1-13, som under støbningsprocessen er indfarvet med forskellige pigmenter, der giver det tunge materiale en fin og let fremtoning. Både Yoko Ono’s og Pettersen & Hein’s værker vil stå på Papirøens havnekant frem til pilotprojektets afslutning, d. 31. december, 2017.

Der er altså allerede meget at komme efter, men faktisk arbejder håndværkerne netop nu på fuld tryk for at gøre endnu en af de gamle fabrikshaller klar til udstillingsrum. D. 25. august holder CC deres Grand Opening-arrangement, hvor de åbner op for yderligere to udstillinger med henholdsvis amerikanske Bruce Nauman og islandske Ragnar Kjartansson.

Vi var så heldige at blive hyret til at står for en film, der præsenterer tankerne bag det ambitiøse projekt, så hvis din nysgerrighed er blevet vækket, kan du se og høre meget mere om idéerne, kunsten og drømmene herunder. Og så kan vi kun anbefale dig at tage forbi Papirøen selv og mærke den nye kunst på egen krop (frem til august koster det kun en 20′er).

Copenhagen Contemporary
Trangravsvej 10–12 | 1436 København K. | www.cphco.com
Åbningstider: Mandag-lørdag: 11–21 | Søndag: 11–20 | Onsdag: Lukket.
Priser: D. 1. juli – d. 23. august, 2016: 20 kr. Derefter: Voksen: 90 kr / Studerende: 50 kr / Børn u. 18 år: Gratis

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.