JAMES TURRELL & THE NEXT LEVEL

I de sidste uger af oktober besøgte den amerikanske lys- og rumkunstner James Turrell (f. 1943) Danmark for at arbejde på The Next Level. Projektet er initieret af ARoS og kommer til at tilføre museet en horisontal akse, et 1.200 kvm stort udstillingsrum samt to gigantiske installationer, der beskæftiger sig med sanselighed og farveperception.

Fredag d. 30. oktober holdte ARoS pressemøde, hvor de fortalte om, hvordan at arbejdet med den omfattende ombygning går. Allerede i november 2014 præsenterede ARoS deres idé om udbygningen og samarbejdet med James Turrell, men siden da har udformningen, deadlinen og budgettet ændret sig, bl.a. på grund af komplikationer med den vandholdige jord, som ARoS ligger på. Udover James Turrell og museets direktør Erlend Høyersten, var Morten Schmidt fra schmidt/hammer/lassen, som er projektets arkitekter, samt Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet, der netop har doneret 20 millioner til udførelsen, til stede. Med et samlet budget på i alt 230 millioner kroner må The Next Level siges at være et yderst ambitiøst projekt.

Skitser til The Next Level af James Turrell og schmidt/hammer/lassen.

Skitser til The Next Level af James Turrell og schmidt/hammer/lassen.

Allerede som 16-årig tog James Turrell flyvecertifikat og begyndte bl.a. at arbejde som kartograf. Han studerede perceptuel psykologi, matematik, geologi og astronomi, inden han begyndte en uddannelse inden for kunst. Siden slutningen af 1960′erne har James arbejdet med lysprojektioner, og han associeres i høj grad med Light and Space-bevægelsen, der netop var meget optaget af perceptionsteori, og hvordan at rum, lys og farver påvirker mennesket. I 2013 modtog han National Medal of Arts, en yderst prestigefyldt medalje der uddeles af den amerikanske præsident til kunstnere, der har gjort sig særligt bemærkede.

I 1979 købte James Turrell en 400.000 år gammel udslukt vulkan. Roden Crater ligger i Arizona’s ørken, og siden købet af det 4,8 km brede krater har James været i gang med at transformere arealet til et kunstværk. Der er endnu ingen dato på, hvornår projektet står færdigt, men det anslås at blive et af de absolut største kunstværker nogensinde. The Next Level er naturligvis ikke i samme skala, men når det står færdigt (i følge planen i 2018) vil det være James’ største værk, som er tilknyttet et museum.

Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency

Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency

Herunder kan du se vores video fra pressemødet og få en bedre fornemmelse af det omfattende projekt. Det var virkelig en overvældende oplevelse at være i rum med et så karismatisk og roligt menneske som James Turrell, og heldigvis var der god tid og plads til spørgsmål og dialog. Det er tydeligt at mærke, at James har en dyb passion for sit arbejde, og vi er sikre på, at det bliver en fænomenal oplevelse at bevæge sig igennem The Sphere og The Dome, når de indtager arealet foran og under ARoS.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.