Back to All Events

BLOOM FESTIVAL 2022


  • Bloom, Frederiksberg Pile Allé 55 Frederiksberg, 2000 Denmark (map)

Bloom. Foto: Longfei Wang.

Pressemeddelelse, maj 2022

Kunst, natur og videnskab går I symbiose på Bloom
Bloom er en gratis festival, der byder på noget for både hjerne og hjerte, og krydsbefrugter talks, walks og samtaler med kunst, koncerter, litteratur, madoplevelser og kreative åndehuller. Blooms program er i år inspireret af Ursula K. Le Guins science fiction-novelle ’Større end riger og langsommere’ fra 1971, hvor et selskab af rumrejsende ankommer på en ny planet og træder ud i en plantesfære, der ikke hidtil har kendt til andre livsformer. Kunsten, naturen og videnskaben går i symbiose i årets program, der bl.a. tæller Nana Francisca Shottländers publikumsinddragende brændenælde-performances, kunstner og komponist Christian Skjødt Hasselstrøms kosmiske lyttestation og den tyske kunstnerduo Plastique Fantastiques sfæriske bobler, der både fungerer som kunstintallation og scenerum på festivalen. I år er Bloom tilbage i fuld skala og mere til – festivalen udvider med en ekstra dag og giver æstetikken, kunsten og kulturen endnu mere plads i programmet.

Bloom finder sted d. 27. - 29. maj i Søndermarken på Frederiksberg.
Læs mere og find det fulde program her: www.bloom.ooo/festival


Bloom, kunst. Foto: Malthe Ivarsson.

Plastique Fantastique: ‘Sprout Spheres’
Tre sfæriske former af tyndt, mere eller mindre transparent materiale bobler frem mellem træerne og afbryder det skovlignende landskab med en ny slags rum, hvis membran-agtige struktur stiller spørgsmål til vores natursyn: Er grænsen mellem os og naturen mere forestillet end fysisk? Og kan vi blive ét med naturen uden at miste os selv? De tre sfærer findes på tværs af festivalpladsen og fungerer som oplevelsesrum, man som festivalgæst kan gå på opdagelse i, og desuden danner de ramme om Nana Francisca Schottländers performances, Di Garbis koncerter og en række talks. Sprout Spheres er lavet af den tyske kunstnerduo Plastique Fantastique og kurateret i samarbejde med Linda Korndal fra Tokonoma.

Læs mere her.

Christian Skjødt Hasselstrøm: ’µ’
Når kosmisk stråling fra det ydre rum kommer ind i Jordens magnetfelt og atmosfære, spaltes strålingen i mindre dele og henfalder. Og et af strålingens mildt radioaktive elementer når hele vejen ned til os – den såkaldte myon. Kunstneren Christian Skjødt Hasselstrøm har skabt et værk af 49 specialkonstruerede detektorer, som hver afgiver en kort, lydlig impuls i det øjeblik, en myon indfanges. Detektorerne installeres i et samlet felt, som man kan bevæge sig ind i, og forvandler dermed et helt område af festivalpladsen til en kosmisk lyttestation. Som både modtagere og sendere står de 49 detektorer i Søndermarkens græslandskab med rundede messingoverflader, der beskytter detektorens elektroniske kerne – og samtidig udsender værkets hørbare impulser. μ er en totalinstallation skabt specifikt til Bloom af Christian Skjødt Hasselstrøm. Værket kan opleves i hele festivalperioden.

Læs mere her.

NETLA – Nældens ambassadører. Pr foto.

Nana Francisca Schottländer: ‘NETLA – Nældens ambassadører’
I Søndermarkens dybeste krat gror brændenælden. Kunstneren Nana Francisca Schottländer indtager nældekrattet med en sanselig og performativ undersøgelse af nældens væsen og vores sameksistens med den uregerlige plante. Vær med, når hun præsenterer ’NETLA – nældens ambassadører’ - en guidet performance, hvor du i selskab med 1 performer og op til 10 andre festivalgæster får udlevereten heldragt og føres på en unik 80 minutter lang rejse ind i nældens verden. Som del af værket bevæger du dig gennem en serie af rum og handlinger i nærkontakt med brændenælderne på jagt efter en ny forbindelse mellem nældekroppen og menneskekroppen. ‘NETLA – nældens ambassadører’ kan opleves som guidet performance over hele weekenden, og hver dag afrundes den med den åbne performance ‘NETLA – I et væv af nælder’. Performere: Mikkel Mallow, Naya Moll Olsen og Nana Francisca Schottländer.

Læs mere og køb billetter her.

Di Garbi med kostume af Poppykalas. Foto: Sarah Buthmann.

Di Garbi: Lyden af lys
For komponist og musiker Di Garbi rummer lyset nøglen til et liv i balance. ’Lyden af lys’ er en musikalsk komposition skabt for at oversætte lysets indvirkning på nervesystemet til et lydligt univers, der kan stilne nerverne og skabe et meditativt og beroligende rum – nærmest som en kunstnerisk lyd-pendant til lysterapi. Begynd dagen på Bloom med en sanselig totaloplevelse, der forvandler Lindehøjen til et meditativt og beroligende koncertrum. Koncerten kan opleves i Sprout-sfæren på Lindehøjen både lørdag 28. maj og søndag den 29. maj klokken 10.30.

Læs mere.

Live kunstnerisk research:

Myter om fortidsmennesket med Rasmus Myrup & Trine Kellberg Nielsen
Hvad fortæller fortidsmennesket om menneskets natur? Kunstneren Rasmus Myrup går i dialog med neandertalerforskeren Trine Kellberg Nielsen om queer fortidsforestillinger og ny arkæologisk viden. Rasmus Myrup udfordrer i sin kunst vores forestillinger om fortidsmennesket og menneskets natur. For hvor usandsynligt er det, at neandertalerne eller homo erectus også udviste homoseksuel adfærd? Og hvordan skal vi i det hele taget forstå vores arv fra hominiderne? I samtale med arkæolog Trine Kellberg Nielsen går Myrup i dialog om vores viden og fordomme om vores forhistoriske forfædre – og om, hvad videnskaben er nået frem til, og hvor kunsten kan tage over.

Dato: Lørdag d. 28. maj, kl. 16.30-17.15. Læs mere her.

Planternes intelligens med Nana Francisca Schottländer & Michael Broberg Palmgren
Vi lever i planternes verden. Vi lever side om side med dem, spiser og dyrker dem, og knytter tætte bånd til dem. Men det er først for nylig, at videnskaben for alvor er kommet på sporet af planternes intelligens. Ny forskning peger nemlig på, at planter sanser og kommunikerer via signalstoffer og fytokemikalier. Men betyder det, at vi kan sammenligne dem med os mennesker? Eller er deres intelligens en helt anden – og derfor usammenlignelig? Dyk med ned i planteforskningens dyb, når kunstner Nana Francisca Schottländer i dialog med Michael Broberg Palmgren undersøger grænserne for vores planteviden – kunstnerisk såvel som videnskabeligt.

Dato: Lørdag d. 28. maj, kl. 15.30-16. Læs mere her.

Kosmisk stråling med Christian Skjødt Hasselstrøm & Troels C. Petersen
I et konstant, men tilfældigt flow bombarderes vi af kosmisk stråling fra det ydre rum. Lyt med, når kunstner Christian Skjødt Hasselstrøm i denne talk går i dialog med partikelfysiker Troels C. Petersen om kosmisk stråling. Den kosmiske stråling fra universet har til alle tider været et vilkår for livet på Jorden. Den skaber også kulstof-14, som alt liv indoptager fra atmosfæren, og som gør det muligt at datere arkæologiske fund. Men det er ikke kun vores billede af fortiden, der kan ændre sig ved hjælp af den kosmiske stråling – det er måske også vores egne kroppe. For kunne den kosmiske stråling, som det er blevet foreslået, tænkes at være en væsentlig faktor til, at vores arvemateriale muterer? Til Bloom har Hasselstrøm udviklet kunstværket ’µ’, der indfanger den kosmiske stråling, og i dialog med Troels C. Petersen går han i dybden med værkets tilblivelse og den kosmiske strålings vilde perspektiver.

Dato: Søndag d. 29. maj, kl. 15.45-16.30. Læs mere her.