Back to All Events

ASTRID MYNTEKÆR "INSECARE" 📷


  • GL Strand, København Gammel Strand 48 København K, 1202 Denmark (map)

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Pressemeddelelse, juni 2021

Insekter er blandt jordens ældste dyr, men forsvinder i øjeblikket med en faretruende hast fra jordens overflade. I sommerens soloudstilling i GL Strand har de hovedrollen, når den danske kunstner Astrid Myntekær iscenesætter insekternes verden med en række skulpturer skabt specifikt til stedet. I udstillingen Insecare stiller hun skarpt på vores ambivalente forhold til insekter, som både fascinerende og frygtindgydende, truende og truede.

I udstillingen toner de frem i kobber og LED-neon som overdimensionerede, mystiske væsner, der minder om forskellige insekter. Figurerne imponerer i deres skinnende materialer og dramatiske lyssætning, som nok er forførende, men også sætter en dystopisk stemning. Astrid Myntekær ønsker på den ene side at undersøge disse væsners forunderlige natur, men samtidig at sætte fokus på insekternes transformation.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

INSECARE – at skære ind i
Astrid Myntekærs tilgang til insekter er ikke naturvidenskabelig, men kunstnerisk. Hun er fascineret af insekters fysiognomi og livsform, som synes at have flere paralleller til den måde, hun arbejder med sine kunstværker på. Ikke mindst hvad insekternes mørke tilværelse og betydningen af lys for deres livsform angår. ”Mine værker illustrerer ikke, hvordan insekter ser ud. De er snarere udtryk for et ønske om at lure og lære af deres former, farver og æstetik for at skabe nogle nye. Et udtryk for, hvordan insekter lever og udvikler sig,” fortæller Astrid Myntekær. Ordet ’insekt’ kommer af det latinske ord ’insecare’, der betyder ”at skære ind i”. Og netop det er en tilbagevendende metode i Myntekærs værker. Hendes skulpturer til udstillingen udformes af kobberplader, som hun skærer i, skærer op og udfolder i tre dimensioner.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Visuelt vil skulpturerne derfor fremstå som ’kroppe’ sammensat af flere dele ligesom et insekts. De kan minde om origami – en foranderlighedens æstetik, der slægter insekter på. Om dette siger Astrid Myntekær: ”Foranderlighedens æstetik understreges af skulpturernes karakter af mobiler. De konstrueres, så de kan dreje rundt ved hjælp af en motor, og værkerne sættes ikke blot i bevægelse, de begynder også at spille sammen. Ud over opskårne og udfoldede røde kobberplader består de også af blå og grønne neonlys, der slynger sig ind og ud af skulpturerne, og danner et sindrigt spil af lys, skygge, refleksioner og farver. I modsætning til det naturhistoriske museum, der indsamler og præsenterer insekter i hver sin kasse, søger jeg at fremmane energien i deres økosystemiske sammenspil.”

Astrid Myntekærs skulpturer og installationer taler både til en verden vi kender, men sprænger samtidig rammerne for vante forestillinger og giver dermed stof til eftertanke. Det er ingen undtagelse i udstillingen, hvor hun prikker til vores forestilling om insekternes verden og inviterer publikum inden for i sin kunstneriske analyse af disse sælsomme og fascinerende væsener, deres fysiognomi og levemåde.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Insekternes verden
Insekternes verden og aktuelle status er baggrund for Myntekærs udstilling. Deres mikroskopiske liv unddrager sig i stor udstrækning vores opmærksomhed. De ca. 1 million insektarter, vi kender, vurderes at udgøre under 20 % af det samlede antal eksisterende arter, og er uundværlige i naturens økosystem. Sammenlignet med større, mere karismatiske dyr opfattes og behandles insekter dog ofte som en plage, og som følge heraf er de truet og forsvinder i øjeblikket 6-8 gange hurtigere end andre større arter i det, der nu betegnes som en sjette massedød. Hvis denne udvikling fortsætter, vil der ikke være nogen insekter om 100 år. Men insekter er ifølge Astrid Myntekær også bærere af håb og hendes udstillingen kredser ikke blot om, hvad vi står til at miste, men også om, hvordan livet kan forandre og tilpasse sig.

Astrid Myntekær, Insecare. Foto: David Stjernholm.

Astrid Myntekær (f. 1985) bor og arbejder i København. Hendes værker kredser især om skulpturen og henter inspiration i en bred vifte af discipliner, herunder naturvidenskab, holistisk filosofi, nutidens samfundsforhold og den globale kulturudveksling. Hun har udstillet på flere danske og internationale kunstinstitutioner, ligesom hendes værker findes i flere danske samlinger. Astrid Myntekær blev i foråret 2021 tildelt Statens Kunstfond 3-årige arbejdslegat.

Fernisering: D. 25. juni, kl. 15-18.
Udstillingsperiode: 26. juni - 31. oktober, 2021.
Åbningstider: Tirs., ons., fre., kl. 11-18. Tors., kl. 11-20. Lør-søn., kl. 11-17. Man., lukket.