MAJA MALOU LYSE SKAL LAVE MIDLERTIDIG UDSMYKNING PÅ RÅDHUSPLADSEN I KBH

Billedkunstner Maja Malou Lyse er udvalgt til at lave en udsmykning på Rådhuspladsen til efteråret 2024 i forbindelse med en udstilling i Politikens Forhal. Udsmykningen, som sker i samarbejde med Københavns Kommune, vil senere blive vist i Områdefornyelse Bavnehøj omkring Sydhavn station.

Maja Malou Lyse arbejder ofte med kroppen i centrum og udforsker i sine værker fænomener, som lyst, seksualitet og køn. Hun er blandt andet kendt for TV-serien ”Sex med Maja”, som fulgte hendes kunstnerliv gennem fire kapitler. Her diskuterede hun åbent om seksuelle emner, der ifølge udstillingsleder af Politikens Forhal Ida Schyum, rammer tidens ånd:

”Maja er netop uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og hendes værker trives både på sociale medier og i museumsrummet. De stiller skarpt på, hvordan vi lever gennem et kamera og en skærm fyldt med billeder. Vi bliver til billeder, som begæres, men skaber også en bestemt måde at se på, hvilket Maja undersøger ved simultant at være foran og bag ved kameraet. Typisk ledsaget af tankevækkende ord og poppede referencer fremhæver hun, hvordan vores inderste drifter er en del af et større kulturelt og politisk billede. Jeg glæder mig også til at se, hvordan den ledsagende udstilling i Politikens Forhal kommer til at se ud.”

De kommende tre år vil Politikens Forhal i samarbejde med Københavns Kommunes områdefornyelser én gang om året vise toneangivende samtidskunst på Rådhuspladsen i forlængelse af udstillingsprogrammet i Politikens Forhal med støtte fra Det Obelske Familiefond. Værkerne bliver efter udstillingen på Rådhuspladsen flyttet til et byfornyelsesområde i København. Forpladsen til Sydhavn station i Områdefornyelse Bavnehøj vil være lokationen for Maja Malou Lyses værk. Det ser Teknik- og miljøborgmester Line Barfod frem til:

”Området omkring Sydhavn Station gennemgår i disse år en transformation, hvor kunsten får en fremtrædende plads og giver os noget at samles om. Den golde beton og den larmende biltrafik dominerer forpladsen i døgndrift, men med flere markante kunstværker bliver der skabt et rum, som kan tiltrække mennesker, skabe stolthed og invitere til debat. Kunst kan forstærke eller ændre et steds identitet, og Maja Malou Lyses værk kommer til at bidrage til at højne oplevelsen af området og til de nye kapitler i fortællingen om Sydhavn og Bavnehøj. Jeg glæder mig rigtig meget til at se værket komme på plads i Sydhavnen”, siger Line Barfod.

Bag udvælgelsen af Maja Malou Lyse står en jury bestående af Marie Laurberg (Direktør, Copenhagen Contemporary), Camilla van Deurs (Stadsarkitekt, København Kommune), Knud Brix (Chefredaktør Ekstrabladet), Dan Gildin (Leder af Boghallen), Karsten Ifversen (Arkitekturkritiker og redaktør, Politiken), Camilla Stockmann (Kulturjournalist, Politiken), Maria Bruun Eichhorn (Specialkonsulent, Københavns Kommune) samt Ida Schyum (udstillingsleder af Politikens Forhal).

Formålet med projektet er at skabe nye samlingspunkter for møder og samtaler i byen med udgangspunkt i samtidskunsten. Idéen til projektet bygger videre på Politikens ønske om ‘kunsten ud til alle’ og er desuden en anledning for professionelle samtidskunstnere eller kunstnergrupper til at arbejde frit og afsøge nye muligheder for kunst i det offentlige rum.

Om Politikens Forhal
Politikens Forhal er et udstillingsrum for ny dansk kunst, beliggende i Politikens Hus på Rådhuspladsen 37 i København. Gennem udstillinger, events, artist talks og performances, skaber Politikens Forhal debat og bidrager med nye perspektiver på vores fælles samtid og fremtid med involvering af den danske samtidskunst.

Siden 1970 har Politiken præsenteret danskerne for samtidskunst i avisen, via grafiske særtryk og udstillinger ud fra devisen 'kunsten ud til folket'. Politikens Forhal er en del af JP/Politikens Hus og drives som et selvstændigt udstillingsrum med egen økonomi og uafhængigt af husets medier. Forhallen har en leder, som bistås og rådgives af et internt nedsat kunstudvalg med repræsentanter fra koncernens forskellige forretninger.

Om Områdefornyelse, Københavns Kommune
En områdefornyelse er en særlig indsats, der skal løfte et udsat kvarter. Områdefornyelser skal forbedre et kvarters fysiske, sociale og kulturelle miljø. Det sker blandt andet ved at skabe attraktive byrum, styrke lokale netværk og skabe grobund for nye fællesskaber. Lokale beboere og aktører har en helt central rolle. De deltager aktivt i områdefornyelsesarbejdet fx. ved at sidde i Områdefornyelsens styregruppe eller arbejdsgrupper. Her er de med til at udvikle projekter for kvarteret. Kunst er ofte en del af områdefornyelsernes arbejde i et kvarter. Kunstprojekter kan være med til at forbedre kvarterets fysiske såvel som sociale og kulturelle miljø.


Denne nyhed er udsendt som pressemeddelelse fra en eller flere aktører på den danske kunstscene.