Back to All Events

TOMÁS SARACENO "EVENT HORIZON"


  • Cisternerne, Frederiksberg Søndermarken (overfor Frederiksberg Slot) 2000 Frederiksberg Denmark (map)
Tomás Saraceno, Event Horizon. Cisternerne, 2020. Foto: Torben Eskerod.

Tomás Saraceno, Event Horizon. Cisternerne, 2020. Foto: Torben Eskerod.

Pressemeddelelse, november 2020

Det er med stor glæde, at Cisternerne kan annoncere et års forlængelse af den anmelderroste udstilling med Tomás Saraceno. Takket være Studio Tomás Saraceno og støtte fra Ny Carlsbergfondet er det nu muligt at opleve Event Horizon til og med den 30. november 2021.

Trods det faktum at udstillingen skal opleves via båd, og at udstillingsbesøget bookes på forhånd, kan Cisternerne berette om endnu en udstillingssucces, hvor alle dage har været fuldt belagte siden åbningen. Og hvor publikum og anmeldere vedvarende lovpriser Tomás Saracenos greb i de underjordiske søjlegange. Udstillingen har således fået flotte ord, stjerner og hjerter i flere nationale & internationale medier som bl.a. Politiken, Berlingske, Børsen, Kristeligt Dagblad og Wallpaper. Tematisk kredser udstillingen om det point of no return, menneskeheden står overfor i dag, hvor klimaforandringer uigenkaldeligt har ændret vores livsvilkår; men ikke desto mindre glimter håbet i Cisternernes underjordiske mørke.


Pressemeddelelse, maj 2020

CISTERNERNE PRÆSENTERER:

Tomás Saraceno: Event Horizon

Alt var parat til den store åbning af Tomás Saracenos udstilling Event Horizon, da hele Danmark lukkede ned. Det er derfor en ekstra stor glæde, at Cisternerne nu endelig kan slå dørene op til årets udstilling; en udstilling der med COVID-19s komme nu synes mere relevant end nogensinde.

I 2020-21 præsenterer Cisternerne Event Horizon, en udstilling af den argentinskfødte kunstner Tomás Saraceno. Her inviteres publikum til at opleve et skelsættende arbejde af en kunstner, der vedvarende udfordrer vores måder at kommunikere og interagere på, både med hinanden og med andre arter. I udstillingsperioden vil vandet, der vedvarende siver gennem Cisternernes betonkonstruktion, danne et underjordisk, natsort hav, og udstillingen skal således opleves fra båd.

Naturens processer og transformerende potentiale er en endeløs kilde til inspiration i Saracenos arbejde. Netop derfor er Saraceno og Cisternerne det perfekte match. Cisternerne er et kulturskabt rum oprindeligt opført for at forsyne københavnerne med rent drikkevand. Men samtidig er naturen allestedsnærværende i de mørke rum, hvor drypsten gror ned fra de hvælvede lofter og vandet kontinuerligt siver ind gennem den gamle beton. Gennem sin kunstneriske praksis har Saraceno udforsket alternative livs- og beboelsesformer baseret på studier i alt fra astrofysik, filosofi og ingeniørvidenskab til edderkopper og flagermus.

I Event Horizon sejler de besøgende i både. Som små isolerede satellitter flyder man gennem de gamle cisterner og passerer oplyste edderkoppespind og glimtende sølvsfærer undervejs. De svævende skulpturer indgår i en nøje koreograferet komposition som måner og planeter låst i deres kredsløb. Edderkoppens spind er en påmindelse om, at vi er nært forbundet med og afhængige af verden omkring os, at alt fra de mindste mikrober til universet har indvirkning på vores tilværelse, ligesom vi påvirker vores omgivelser. Handlinger som umiddelbart virker harmløse, kan have uoverskuelige konsekvenser.

Tomás Saraceno, Event Horizon. Cisternerne, 2020. Foto: Torben Eskerod.

Tomás Saraceno, Event Horizon. Cisternerne, 2020. Foto: Torben Eskerod.

Tomás-Saraceno_Event-Horizon_Cisternerne_2020_FOTO_-Torben-Eskerod-3.jpg

Tomás Saraceno, Event Horizon. Cisternerne, 2020. Foto: Torben Eskerod.

Event Horizon og COVID-19
Ikke alene var COVID-19 et akut chok for verdensøkonomien, med sig har den bragt social isolation, ændrede adfærdsmønstre og frygten for fremtiden. Virussen har været den ultimative påmindelse om, at menneskeheden er skrøbelig og en del af et økosystem, vi efterhånden har drevet så meget rovdrift på, at vi er tæt på at skubbe os selv ud over kanten. Udstillingens titel Event Horizon beskriver et punkt i rumtid, hvor tyngdekraften er så kraftig, at intet – end ikke lyset – kan undslippe.

Det mest gængse eksempel på dette er sorte huller, hvor lyset der sendes ud aldrig vil kunne nå en observatør. Event Horizon er således en metafor for det point of no return menneskeheden står overfor, hvor klimaforandringer uigenkaldeligt har ændret vores livsvilkår. På trods af det umiddelbart dystopiske i udstillingens titel glimter håbet ikke desto mindre et sted i Cisternernes underjordiske og ufremkommelige mørke. For er det muligt, at menneskeheden vil kunne tilpasse sig en verden, der synes for evigt forandret? Måske findes der alternative eksistensmuligheder, der langt overgår vores fatteevne?

Med videoværket Living at the bottom of the ocean of air foreslår Saraceno at menneskeheden i bedste fald vil vise sig lige så omstillingsparat og overlevelsesdygtig som vandedderkoppen Argyroneta aquatica, der takket være dens evne til at skabe en form for dykkerklokke, er i stand til at leve både under vandoverfladen og på landjorden.


Praktisk information:
For at opleve årets udstilling skal man sejle i mindre både, som man selv skal ro. Det er kun muligt at besøge Cisternerne med forudgående booking. For at minimere smitterisikoen ift. COVID-19, må man kun sejle sammen to og to eller maksimalt 4 personer fra samme husstand.

I opstartsfasen vil der maksimalt opholde sig 10 personer ad gangen ved indgangen til udstillingen og 24 personer i alt på Cisternernes 4.400 kvadratmeter. Cisternerne overholder naturligvis alle restriktioner fra sundhedsmyndighederne. Læs mere på: cisternerne.dk

1. Udstillingsperiode (2020): D. 2. juni - 20. december, 2020.
Priser: Pr. person: 125 kr. Under 18 år: 60 kr.
Åbningstider: Tir.-ons.: Kl. 11-18. Tor.: Kl. 11-20. Fre.-Søn.: Kl. 11-18 (mandag lukket).

Vinterlukket: 21. december, 2020 - 1. februar, 2021.

2. Udstillingsperiode (2021): D. 2. februar - 30. november, 2021.
Priser: Pr. person: 125 kr. Under 18 år: 60 kr.
Åbningstider 2021: Tir.-ons.: 11-18. Tors.: 11-20. Fre.-søn.: 11-18. (Mandag lukket)

Cisternerne takker:
Andersen’s, Arbejdernes Landsbank, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Boatkits.dk, Det Obelske Familiefond, Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg Kommune, Grosserer L.F. Foghts Fond, Hotel Alexandra, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Earlier Event: June 2
TABITA REZAIRE "THE MOON CENTER"
Later Event: June 4
SARA KRAMER "AMORPHOUS SOLID"