Back to All Events

JOHANNES SIVERTSEN & MODOU DIENG YACINE "HOMESICK"


  • Specta, København Peder Skrams Gade 13 København, 1054 Denmark (map)

Modou Dieng Yacine, Homesick – Sick of Home #13, 2021.

Pressemeddelelse, april 2024

I duoudstillingen Homesick præsenterer SPECTA værker af Johannes Sivertsen og Modou Dieng Yacine. Begge kunstnere lever i eksil, langt væk fra hvor de voksede op: Johannes Sivertsen, som kommer fra en parisisk forstad bor nu i København, mens Modou Dieng Yacine, som voksede op i Saint Louis i Senegal, nu bor i Chicago. Begge kunstnere betragter deres hjemlande fra deres nuværende lokation med en kompleks blanding af længsel og bekymring. I udstillingen Homesick vender de hver især tilbage til deres startpunkt for at kaste et kritisk blik på deres barndoms urbane rum og de historier de gemmer.

En række værker af Modou Dieng Yacine har, som en tilbagevendende baggrund, en bestemt bygning, beliggende i Saint Louis, hvor han voksede op. Bygningen var hovedkvarteret for den franske koloniregering i Senegal. Den står som et monument, et vidnesbyrd og som sådan en uundgåelig påmindelse om historien. Yacine maler på silketryk af et foto af bygningen, og de klare, påførte farver både sletter, slører og rammer bygningen ind. Det er, som om bygningen er et omdrejningspunkt, som ikke vil gå væk.

Johannes Sivertsen, 2024.

Johannes Sivertsens malerier har også arkitektur som et motiv, han jævnligt med at vende tilbage til. Forstaden i udkanten af ​​Paris, hvor han voksede op med store boligblokke i beton, en typologi som er blevet et symbol på opdelingen mellem "dem" og "os" i mange europæiske byer i dag.

Dem og os er overvejende immigranter og efterkommere af de koloniserede i modsætning til de franske kolonisatorer. Johannes Sivertsen skildrer i sine malerier hverdagslivet for de mennesker, der bor der. De forekommer ikke ”anderledes”, de går også i skole, bliver forelskede og er helt enkelt på vej fra A til B.

I Homesick mærker man, at malerierne af Johannes Sivertsen og værkerne på papir af Modou Dieng Yacine er mættede med motiver. De to kunstnere arbejder tydeligvis på forskellige måder, og udtrykkene er præget af de perspektiver, der har formet deres liv. Sivertsens værker minder om historisk europæisk maleri, og værkerne af Yacine er påvirket af både hans senegalesiske baggrund og hans mange år i USA. Fælles for de to kunstnere er deres interesse for de franske koloniers æra, og ikke mindst den stærke tilstedeværelse, den har i nutidens samfund og individer; Sivertsen og Yacine voksede op i territorier, som er mærkede af historier, der ikke bliver fortalt og traumer der ikke bliver repræsenteret.

Johannes Sivertsen (FR, 1984) er uddannet på Ateliers Beaux-Arts de la Glacière, Paris og Det Fynske Kunstakademi i Odense, Danmark. Han har deltaget i en række udstillinger, senest Immortelle på MO.CO.Montpellier Contemporain, Montpellier 2023, Anti-Identité (solo) på Gilles Drouault Galerie i Paris (2022), Toubab (solo) i SPECTA 2021, The Unnamed (solo) i 2020 på Overgaden – Institut for Samtidskunst i København, på I:Project Space (Beijing) o.a.. Sivertsen er tildelt en række legater, og han modtager i øjeblikket det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Sivertsen er repræsenteret i Statens Kunstfond og Københavns Kommunes samling. Han bor og arbejder i dag mellem København og Frankrig.

Modou Dieng Yacine (SN, 1970) blev uddannet ved École Nationale des Beaux-Arts i Dakar, Senegal, og San Francisco Arts Institute i Californien. Yacine har udstillet utallige steder i USA og Europa samt gentagne gange på Dakar Biennalen. Han var professor og direktør for Department of Arts and Painting i 10 år ved Pacific Northwestern College of Art i Portland, Oregon. Modou Dieng Yacine er repræsenteret i adskillige samlinger, blandt dem er samlingerne på Studio Museum i New York, på Smithsonian National Museum of African Art i Washington DC, Gervanne og Mathias Lerind Collection og Fondation Gandur. Han bor og arbejder i øjeblikket i Chicago, hvor han også er medstifter af og kurator for Blackpuffin.

Fernisering: Fredag d. 26. april, kl. 17-19.
Udstillingsperiode: 26. april - 8. juni, 2024.
Mere info: Specta.dk