Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "OPGØR"


  • Kunsthal Charlottenborg, København 2 Nyhavn København, 1051 Denmark (map)
Kunststuderende Paula Duvå er træt af de skæve tal i den danske kunstbranche. Her står hun foran Kunsthal Charlottenborg, hvor udstillingen finder sted. Foto: Jonas Greve Handskemager.

Kunststuderende Paula Duvå er træt af de skæve tal i den danske kunstbranche. Her står hun foran Kunsthal Charlottenborg, hvor udstillingen finder sted. Foto: Jonas Greve Handskemager.

Pressemeddelelse, august 2020

I OPGØR MED KUNSTBRANCHEN: UNGE KVINDELIGE OG IKKE-BINÆRE STUDERENDE UDSTILLER PÅ CHARLOTTENBORG

Under CHART har 34 kvindelige og ikke-binære studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi overtaget Kunsthal Charlottenborg i protest mod den skæve kønsfordeling på det danske kunstmarked. Her udstiller de et værk hver for at vise den kunst, som statistisk set har ringere chance for at blive udstillet og erhvervet af museerne.

Deltagende kunstnere: Nivetha Balasubramaniam, Ba Bladh, Kirstine Bjerre, Sofie Burgaard, Paula Duvå, Nanna Katrine Hansen, Lina Hashim, Anne Holm, Emilie Iman, Alida Mølgaard Jensen, Anna Munk Johansen, Cassie Augusta Jørgensen, Anne-Mai Sønderborg Keldsen, Freja Sofie Kirk, Tilda Lundbohm, Clara Busch Madsen, ember b. Moss, Anne Sofie Skjold Møller, Hannah Amalie Nielsen, Isaac Nissen, Pernille Nordentoft, Sofia Olsson, Eva Helene Pade, Anna Kristine Hvid Petersen, Sophia Luna Portra, Maja Liisberg Poulsen, Ida Raselli, Alma Ulrikke Bille Stræde, Sara Krøgholt Trier, Xara Vogelius, Mira Winding, Tina Wulff, Emilie Tarp Østensgård og Ellinor Åslund.

I 2020 har CHART valgt udelukkende at udstille værker af kvinder, da flere nye statistikker viser en stærk underrepræsentation af kvindelige kunstnere på udstillinger og messer verden over. Kun 2 % af salget af kunst på verdens auktionshuse er skabt af kvindelige kunstnere, viser den seneste optælling fra In Other Words og Artnet News. Og ifølge Organisationen Danske Museer var kun 29 % af alle soloudstillinger på danske kunstmuseer fra 2004 til 2019 skabt af kvinder. En tredjedel af alle kunstnere på gruppeudstillinger var kvinder, mens kun 22 % af museernes erhvervede værker i perioden var lavet af kvindelige kunstnere.

Denne skæve repræsentation matcher dog på ingen måde kønsfordelingen på de danske kunstakademier. I løbet af de sidste tyve år har under halvdelen af de optagne elever været mænd. En forklaring kan være, at ansøgernes identiteter er anonyme under en del af optagelsesprøverne. Derfor mener de kvindelige studerende på akademiet, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt kvindernes kvalitet holder:

“Det må i stedet være kønnede forudindtagelser som gør, at det i højere grad er mændene, der når videre til gallerierne og museumsudstillingerne,” siger Paula Duvå, studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi, og fortsætter: “Det er når patriarkatet møder kapitalismen, at problemet sætter ind”.

I forlængelse af CHART, som løber af stablen i slutaugust, har hun opfordret sine kvindelige og ikke-binære medstuderende til at vise sine værker frem på Kunsthal Charlottenborg. Dermed vil de pege på problemet i overgangen fra kunstakademierne til kunstbranchen, hvor de ikke-mandlige kunstnere har ringere muligheder. Samtidig understreger de studerende bag udstillingen, at ethvert opgør bør være intersektionelt, og at det derfor er problematisk, når der ikke føres statistik på andre minoriserede kunstnere. De mener, at kunstbranchen også trænger til at repræsentere flere BIPOC- og LGBTQ*-kunstnere, samt kunstnere med funktionsvariationer.

Udstillingen er kurateret af Ida Schyum.

Fernisering: D. 27. august kl. 18-21.
Udstillingsperiode: D. 27.-30. august, 2020.
Sted: Kunsthal Charlottenborg, som en del af CHART Art Fairs program.