Back to All Events

BODIL BREMS "TRÆKFUGLE" OG METTE KIT JENSEN “TRO PÅ DEM SELV!” 📷


  • Kirsten Kjærs Museum, Frøstrup Langvadvej 64 Frøstrup, 7741 Denmark (map)

Bodil Brems, Trækfugle. Kirsten Kjær Museum. Foto: Kirsten Kjærs Museum

Pressemeddelelse, august 2023

Kirsten Kjærs Museum (KKM) udskrev i efteråret 2022 et OPEN CALL. Blandt de indsendte forslag valgte museet fire kunstnere til at skabe udstillinger, der tager afsæt i Kirsten Kjærs liv og/eller hendes ouvre – I sporet på Kirsten Kjær. Kriterier for udvælgelsen var, udover kunstnerisk kvalitet, diversitet i udtryk og arbejdsfelt. I efteråret 2023 præsenterer vi Bodil Brems og Mette Kit Jensen.

Bodil Brems “Trækfugle“

På udstillingen “Trækfugle” af Bodil Brems er 5 malerier fra serien Papaver variabilis hængt side om side med 8 blomstermalerier af Kirsten Kjær. De har en dialog og deler en begejstring – Kirsten Kjærs billeder er meget enkle, Bodil Brems’ er helt gennemmalede.

Deltagelsen på SUBROSA - blomsten i nordisk samtidskunst på Charlottenborg i 2000 inspirerede Bodil Brems til serien Papaver variabilis. Udstillingen markerede, at det var 100 året for kvinders adgang til kunstakademiet i København. Her var de ofte henvist til at male blomster. Det skabte en modstand hos Bodil Brems, og som en trods mod pænheden udarbejdede hun genmanipulationer/forbedringer af valmuen. Et foto varieret på computeren som en parallel til gartneren, der ændrer en virkelige blomst via en styret bestøvning. De nye valmuer i ændrede former og farver bruges som forlæg til Papaver variabilis – males på lærred og noget nyt er skabt og ingen planter berørt.

Bodil Brems, Trækfugle. Kirsten Kjær Museum. Foto: Kirsten Kjærs Museum

Mødet mellem Kirsten Kjær og Bodil Brems sker gennem 2 temaer: Vinden i landskabet og blomsterne. Kirsten Kjær er opvokset i Thy. Egnen har få og små blomster. De giver en umiddelbar glæde, en mildhed til det karrige landskab, og de må have inspireret hende gennem opvæksten. I Thy drejer vinden træerne i uventede former – et vindens portræt – den er en følgesvend, et livsvilkår og opleves ofte som modvind. Den giver en sejhed, stædighed og energi, og præger mennesker som den præger træer – måske bliver man afhængig af modstand. Trækfugle flyver ud og vender tilbage – lærer modstanden, modvinden at kende og bruger medvinden – Kirsten længtes ud og længtes tilbage – det vækker genklang hos Brems.

Mette Kit Jensen, TRO PÅ DEM SELV! Kirsten Kjær Museum. Foto: Kirsten Kjærs Museum

Mette Kit Jensen “TRO PÅ DEM SELV!“

TRO PÅ DEM SELV! af Mette Kit Jensen består af en installation samt en performance, der blev opført på åbningsdagen. Værket kredser om kvinder, som forlader hjemegnen, ikke stifter familie, men forsøger at sprænge sociale rammer og skabe sig nye muligheder. Udgangspunkt for Mette Kit Jensens performance er dels hendes ugifte moster fra Nordjylland, som rejste til København og blev syerske hos Yves Saint Laurent på Strøget, og dels hendes egen rejse fra Københavns Vestegn til kunstakademiet i Hamburg. Værket handler om adgang til – og aftryk i verden i forskellige årtier og relaterer sig således også til Kirsten Kjær, som– om nogen – dementerede enhver forventning om kvinders opførsel.

Installationen består af skulpturer i form af kæmpestore træknapper og et par sko med tekster under sålerne, samt en rekonstruktion af mosterens hjemmelavede tekstværk “TRO PÅ DEM SELV!” dryppet i stearin. Værket samlede sig i rummet i en oplæsnings-performance på åbningsdagen – som også involverede publikum i at hjælpe den kvindelige kunstner med at holde balancen.”

Mette Kit Jensen, TRO PÅ DEM SELV! Kirsten Kjær Museum. Foto: Kirsten Kjærs Museum

I over 10 år har Mette Kit Jensens konceptuelle værkpraksis bestået af vandringer i byrummet, hvorfra hun som flâneuse betragter verden og samler inspiration. Performancen til ferniseringen samlede hendes noter og dagbøger fra flere år, som hun under arbejdsopholdet på Kirsten Kjærs Museet skrev sammen til et selvbiografisk performancemanuskript – der skabte en parallel til Kirsten Kjærs liv og rejser. Teksterne hænger nu også i udstillingen betrådt med gyldne fodspor.

Værket har modtaget støtte fra Statens Kunstfond.

Udstillingsperiode: 5 august - 30 september, 2023.
Mere info: www.kkmuseum.dk


Om Kirsten Kjær Museums OPEN CALL
At invitere via OPEN CALL er et nyt tiltag for Kirsten Kjærs Museum. Det fungerer i kraft af en mærkbar øget opmærksomhed om maleren Kirsten Kjær. I juni 2023 nyudkom en forskningsbaserede monografi “KIRSTEN KJÆR. MENNESKEMALER”, der er skrevet af kunsthistoriker mag. art. Hanne Abildgaard og udgivet hos Strandberg Publishing og finansieret af 15. Juni Fonden. At den hidtil oversete maler Kirsten Kjær hermed indskrives i kunsthistorien er intet mindre end et kvantespring for både Kjær og hendes museum. Bogen er dog også et vægtigt bidrag til synliggørelsen af generationers oversete kvindelige kunstnere samt den direkte anledning til det tematiske omdrejningspunkt: “I sporet på Kirsten Kjær”.