Back to All Events

AMALIE JAKOBSEN "COSMIC COASTLINE" 📷


  • GL STRAND, København Gammel Strand 48 København, 1202 Denmark (map)

Amalie Jakobsen, Cosmic Coastline (Installation view). GL Strand. Foto: David Stjernholm.

Pressemeddelelse, november 2021

Minedrift i rummet og rumskrot, der hober sig op som en krans omkring jorden. Mennesket har aldrig været mere til stede i ydre rum end i dag. Er det en trussel? Og hvem er truslen? Den danske kunstner Amalie Jakobsen indtager GL STRAND med soloudstillingen Cosmic Coastline og sætter vores hastigt voksende tilstedeværelse i verdensrummet til diskussion.

Satellitter og rumskrot danner en krans i kredsløbet om Jorden og er ikke kun et fysisk bevis på vores efterhånden massive tilstedeværelse i rummet. Den kan også ses som en kosmisk kystlinje mod verdensrummet. Kapløbet mellem nationer og virksomheder om at udvikle teknologier, der kan udvinde vand og vigtige råstoffer fra bl.a. asteroider er i fuld gang. Dermed kan man sige, at afstanden mellem Jorden og det ydre rum aldrig har været mindre. At disse to forhold kan være med til at indvarsle en ny trussel om krig i rummet, handler Amalie Jakobsens kommende soloudstilling, skabt specifikt til ovenlysgalleriet i GL STRAND, om. Amalie Jakobsen (f. 1989), der til dagligt bor og arbejder i Berlin, forvandler udstillingsrummet til et skulpturelt landskab, hvor hun med forskellige materialer og medier udfordrer gængse forestillinger om rummet og vores position i verden.

Amalie Jakobsen, Satellites Warning, 2021. Foto: David Stjernholm.

Amalie Jakobsen, Cosmic Coastline (Installation view). GL Strand. Foto: David Stjernholm.

Amalie Jakobsen, Hydration Composition I, 2021. Foto: David Stjernholm.

Verdensrummet – en ressource og en trussel
I sit fokus på fortællingen om menneskets jagt på ressourcer i ydre rum reflekterer Amalie Jakobsen over den skrøbelighed, vi oplever som følge af denne jagt. En skrøbelighed over for verdensrummets natur og vores egne teknologiske aftryk i rummet, men også over for en eventuel krigstrussel foranlediget af vores stigende tilstedeværelse i rummet. “I udstillingen er jeg optaget af, hvordan vores relation til ydre rum er lige nu og vil se ud i fremtiden. Hvad er det næste trin, når vores civilisation har tømt Jorden for dens ressourcer? Hvordan ændrer det den måde, vi lever på i fremtiden, og hvor får vi vores ressourcer fra? Vil udvindingen af vand og jagten på andre ressourcer ændre vores tilstedeværelse i ydre rum og vil det udløse en krig, der afgøres i rummet?” fortæller Amalie Jakobsen.

Amalie Jakobsen, Sattelite Explosion (Still).

Den centrale karakter i udstillingen er en større satellitlignende skulptur med en påmonteret robotarm. Robotarmen er på én og samme tid udtryk for teknologiens og menneskets skrøbelighed. På den ene side er den et billede på, at mennesker ikke kan overleve alene med sin egen biologi i det ydre rum, og samtidig muliggør den vores levevilkår derude. Foruden satellitskulpturen har Amalie Jakobsen skabt en række skulpturer i marmor. De forskelligt farvede sten minder om meteorsten, der alle har fordybninger, som var de udborede med indkig til et blåt materiale. Netop asteroider vurderes af rumforskningen som en eftertragtet ressource, der vil udgøre fremtidige kilder til både brændstof og ilt.

Amalie Jakobsen, Hydration Composition II, 2021. Foto: David Stjernholm.

Amalie Jakobsen, Hydration Composition VI, 2021. Foto: David Stjernholm.

Udstillingstitlen, Cosmic Coastline, er hentet fra en teori, der ser Jordens kredsløb med ophobninger af satellitter og rumaffald som Jordens egentlige ydre grænse. Kredsløbet kan derfor opfattes som en form for kosmisk kystlinje mod det ydre rum, der indikerer, at mennesket er blevet en magtfaktor i rummet, hvormed det ydre rum også er kommet tættere på Jorden. Dette forhold er omdrejningspunktet i udstillingens tredje værk, som er en dobbelt videoprojektion spændt ud imellem udstillingsrummets to endevægge. Her bliver rumeventyrets både reelle og mulige konsekvenser udlagt i foruroligende, animerede billeder, der vækker stof til eftertanke.

Amalie Jakobsen, Space Debris Palindrome, 2021. Foto: David Stjernholm.

Amalie Jakobsen (f. 1989) bor og arbejder i Berlin. Hun er uddannet fra Goldsmiths University of London i 2014 og har deltaget i flere udstillinger i Danmark og internationalt. Hun er desuden repræsenteret i flere danske samlinger, ligesom hun har skabt flere udsmykninger til offentlige bygninger herhjemme.

GL STRAND udgiver i anledning af udstillingen et katalog og producerer et videointerview med kunstneren. Amalie Jakobsen deltager i løbet af udstillingsperioden i en talk med aktører inden for rumforskning.

Fernisering: Fredag d. 12. november, kl. 16.30.
Udstillingsperiode: 13. november, 2021 - 20. februar, 2022.
Åbningstider: Tirs-fre: kl. 11-18, Tors: kl. 11-20, Lør-søn: kl. 11-17.