NYT MUSEUM VIL GØRE LOLLAND-FALSTER TIL EN INTERNATIONAL KUNSTDESTINATION

Art Barns Lolland er en ny, ambitiøs og lokalt forankret museumsinstitution, der vil tage besøgende fra hele verden på en spektakulær rejse i den internationale samtidskunst på tværs af Lolland-Falster. Med ambitionen om at bringe flere af kunstverdenens største stjerner til Lolland-Falster vil Art Barns Lolland give nyt liv og formål til øernes unikke kulturhistoriske bygningsarv og skabe en permanent samling af samtidskunstværker i helt store formater. De første udstillingssteder – som kaldes ’Art Barns’ – er planlagt til at åbne i foråret 2024. Nu løfter Art Barns Lolland sløret for visionen og inviterer til informationsmøde mandag d. 13. juni 2022, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen bl.a. vil tale.

På verdensplan findes mange eksempler på store kunstinstallationer, skabt af samtidens mest betydningsfulde kunstnere, der på trods af at være blandt deres hovedværker, ikke kan finde et hjem i museumslandskabet, som det ser ud nu. Værkerne er helt særlige i deres udformning, og de eksisterende museer har ganske enkelt ikke pladsen til at huse de store formater permanent. Derfor destrueres eller opmagasineres væsentlige værker frem for at blive bevaret og udstillet til glæde for kunstelskere verden over.

Illustration af visionen: Art Barns Lolland i 2029, når Femernforbindelsen åbner. © Art Barns Lolland.

Med landets bedste landbrugsjord favner Lolland-Falster en rig historie fuld af kulturhistoriske bygninger af høj arkitektonisk kvalitet. Enestående pakhuse, fabriks- og ladebygninger, der tidligere dannede centrum for det lokale liv på øerne, står i dag tomme, og Art Barns Lolland vil aktivere deres rum på ny som permanente hjem for de store og immersive kunstværker.

Ved at gentænkte brugen af allerede eksisterende kunst- og bygningsværker kan nye store kunstoplevelser opstå i samspillet mellem samtidskunst og historisk arkitektur. ”Vi har besigtiget mere end 25 imponerende bygninger, der hver har særlige kvaliteter og historier, der rækker helt tilbage til 1500-tallet. Bygninger, som ikke får den opmærksomhed, de tidligere har fået og fortjener, og som har den rette volumen til at blive hjem for de meget store formater, som flere kunstnere arbejder med i dag,” siger Christoffer Hauglund Faurschou, direktør for Art Barns Lolland.

Christoffer Hauglund Faurschou, direktør for Art Barns Lolland.
Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

Bønnelyches Pakhus i Nysted. Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

Udvider forståelsen af, hvad et kunstmuseum kan være
Art Barns Lolland vil skabe en enestående ramme for en permanent samling af store kunstværker af samtidskunstens verdensstjerner ved at restaurere og transformere historiske bygninger i naturskønne omgivelser fordelt over hele Lolland-Falster. Nye Art Barns vil knopskyde de kommende år, og fra foråret 2024 kan besøgende fra hele verden tage på en rejse af høj kunstnerisk og arkitektonisk værdi på tværs af øerne i et nyt museumsformat, der udfordrer og udvider den klassiske museumsoplevelse:

“Jeg ser Art Barns Lolland som et vigtigt bidrag til udviklingen af den danske kunstscene. Det er en højaktuel, international kunstinstitution, der med sin ambition om at forene højt kunstnerisk niveau med bred publikumsappel og geografisk spredning udvider forståelsen af, hvad et kunstmuseum kan være i dag,” siger Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst og medlem af Art Barns Lollands kunstråd.

Bønnelyches Pakhus i Nysted. Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

Verdenskendte kunstværker flytter til Lolland-Falster
Art Barns Lolland er i dialog med en række førende internationale samtidskunstnere og har lavet aftaler med de kunstnere, hvis værker efter planen flytter til Lolland-Falster som de første.

Kunstnerne udtrykker begejstring for det nyskabende format og ønsker at give deres hovedværker et permanent hjem i de særegne historiske bygninger på Lolland-Falster. Før Art Barns Lolland kan præsentere hvilke kunstværker, der vil blive en del af samlingen, skal museet sikre fondsstøtte til erhvervelse af kunstværkerne og istandsættelse af de udvalgte bygninger.

”De første fem kunstnere, vi planlægger at åbne med, er kunstnere fra fem forskellige kontinenter, som vi forventer også i fremtiden vil stå som fyrtårne for kunsten i det 21. århundrede. Der er tale om kunstnere, hvis værker, jeg næsten kun turde drømme om kunne blive en del af Art Barns Lolland, indtil de sagde ’ja’. Vi er godt på vej, og jeg ser meget frem til, at vi har sikret den nødvendige finansiering og kan offentliggøre de konkrete kunstværker,” siger Christoffer Hauglund Faurschou og uddyber: ”Kunst har evnen til at samle mennesker i oplevelser og fællesskaber. De kunstværker, besøgende kan se frem til at opleve, reflekterer alle globalt udsyn og harmonerer med vores demokratiske livsopfattelse – et verdenssyn, der for tiden synes særligt nødvendigt at insistere på og er helt afgørende at værne om.”

Bønnelyches Pakhus i Nysted. Foto: Ditte Auguste Mørkholt.
© Art Barns Lolland.

Bønnelyches Pakhus i Nysted. Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

Synergi og samarbejde med mange lokale kræfter
Art Barns Lolland har mødt stor støtte fra lokale samarbejdspartnere og politiske kræfter i arbejdet for at gøre Lolland-Falster til en international kunstdestination. Placeringen af hver enkelt Art Barn er tænkt ind i og supplerer øernes mange eksisterende og fremtidige attraktioner med henblik på at skabe mest mulig synergi til gavn for Lolland-Falsters borgere og besøgende: Steder som Fuglsang Herregaard, Søllestedgaard Gods, Søholt Gods, Vennerslund Gods, Reventlowparken ved Pederstrup samt Bønnelyches Pakhus i Nysted er alle på tegnebrættet.

Med et ønske om at samarbejde med øernes eksisterende kulturinstitutioner bliver to af de første Art Barns naboer til Reventlow Museet-Pederstrup og Fuglsang Kunstmuseum. Andre steder vil besøgende få glæde af attraktioner som fx Søholts barokhave, det økologiske landbrug og velbesøgte spisested Den Grønne Verden samt det idyliske havnemiljø i Nysted med flere restauranter og naturskønne vandreruter.

Ladebygning på Fuglsang Herregaard i Toreby. Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

Ladebygning på Fuglsang Herregaard i Toreby. Foto: Ditte Auguste Mørkholt. © Art Barns Lolland.

”Art Barns Lolland giver Museum Lolland-Falster en ekstra dimension på formidlingen af kulturhistorien, og Reventlow-Museet styrkes som en international attraktion. Vi ser frem til et langsigtet partnerskab, og sammen vil vi styrke Lolland-Falster som et attraktivt rejsemål for besøgende fra hele verden,” siger Ulla Schaltz, direktør for Museum Lolland-Falster, som Reventlow-Museet Pederstrup er en del af. ”Når Art Barns Lolland flytter ind i den store ladebygning ved siden af Fuglsang Kunstmuseum og koncertsalen KUMUS, kan vi sammen tiltrække flere besøgende, samarbejde omkring arrangementer og fremhæve kunsten som en vigtig del af herregårdens identitet og historie i endnu højere grad. Det glæder mig, at vores gæster kan se frem til at få endnu mere med sig, når de besøger Fuglsang,” siger Anna Schram Vejlby, direktør for Fuglsang Kunstmuseum.

Udvikles i tæt samarbejde med Lolland og Guldborgsund kommuner
Udviklingen af Art Barns Lolland er forankret i et tæt samarbejde mellem Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Art Barns Lolland-fonden, som er etableret med bestyrelse, direktør og kunstråd. De to kommuner har sammen med Business Lolland-Falster i 2021 støttet udviklingen af Art Barns Lolland med 1 mio. kr. og har i maj 2022 bevilget tilskud på 6,18 mio. kr., der udbetales i takt med, at Art Barns Lolland realiseres. Realdania har støttet en forundersøgelse, der skal udvikle og kvalificere konceptet.

“I Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune er vi glade for det tætte samarbejde omkring realiseringen af Art Barns Lolland. Det er en ambitiøs vision, der fremhæver Lolland-Falsters mange kvaliteter og vil have en stor betydning for livet på øerne. Art Barns Lolland har vores fulde opbakning,“ lyder det enstemmigt fra Holger Schou Rasmussen og Simon Hansen, borgmestre i henholdsvis Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune.

Visualisering af de fremtidige forhold for Bønnelyches Pakhus i Nysted, som er én af flere planlagte ’Art Barns’, der åbner på tværs af Lolland-Falster. For at forbedre fremtidig brug af bygningen til udstilling og ophold vil Art Barns Lolland genetablere pakhusets historiske facadeport og tagkviste. Udarbejdet af Bertelsen & Scheving Arkitekter. © Art Barns Lolland.

Christoffer Hauglund Faurschou tilføjer:

”Vi er i fuld gang med det spændende arbejde, og vi har mødt opbakning fra alle sider – ikke mindst kommunerne, der ved at støtte Art Barns Lolland fra den spæde start, har sikret en solid fremdrift. Vi er samtidig langt fra færdige med at afsøge mulighederne på både Lolland og Falster, og vi vil gerne i dialog med endnu flere af de mange lokale ildsjæle, foreninger og spirende projekter for at tale om fremtidige samarbejder. I fællesskab kan vi skabe en rejse fuld af oplevelser, der fremhæver Lolland-Falsters mange kvaliteter – og vi kan gøre det, inden Femernforbindelsen åbner i 2029 og binder øerne sammen med resten af Europa.”

Informationsmøde: Art Barns Lolland inviterer til informationsmøde på Fuglsang Kunstmuseum mandag d. 13. juni 2022, kl. 13-13.30, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen bl.a. vil tale.

Tilmelding til informationsmøde: anne@artbarnslolland.org




Om Art Barns Lolland:
Art Barns Lolland er en ny, lokalt forankret museumsinstitution, der vil gøre Lolland-Falster til en international kunstdestination på højde med de bedste i verden. Museet vil skabe en permanent samling af store og væsentlige kunstinstallationer, der er skabt af verdens mest betydningsfulde samtidskunstnere, give nyt liv og formål til Lolland-Falsters kulturhistoriske bygningsarv, og tage besøgende fra hele verden på en rejse på tværs af øerne. Art Barns Lolland-fonden er etableret med Christoffer Hauglund Faurschou som direktør og en bestyrelse, der afspejler internationalt udsyn og lokal forankring på Lolland-Falster. I bestyrelsen sidder:

  • Jon Stokholm
    Højesteretsdommer (formand)

  • Lars-Erik Houmann Christensen
    Partner i 2L Holding (næstformand)

  • Anne-Birgitte Fonsmark
    Museumsdirektør for Ordrupgaard

  • Jens Faurschou
    Ejer af Faurschou Foundation
    Stifter af Copenhagen Contemporary.

  • Lars Nittve
    Tidl. direktør for bl.a. Louisiana, Tate Modern, Moderna Museet og M+

  • Lene Tranberg
    Partner og medstifter af Lundgaard & Tranberg Arkitekter

  • Lise Damsbo Savic
    Seniorrådgiver hos Business Lolland-Falster

  • Peter Engberg Jensen
    Formand for Finansiel Stabilitet og tidl. CEO i Nykredit

Bestyrelsen har nedsat et uafhængigt kunstråd, der har til opgave at sikre Art Barns Lollands høje kunstneriske ambitionsniveau. I kunstrådet sidder:

  • Francesca Astesani
    Direktør og medstifter af South into North
    Kunstkonsulent ved Statens Kunstfond

  • Mikkel Bogh
    Museumsdirektør for Statens Museum for Kunst.

  • Sanne Kofod Olsen
    Dekan, Det Kunstneriske Fakultet på Göteborg Universitet

  • Tobias Berger
    Kunstnerisk leder af Tai Kwun Contemporary i Hong Kong


Dette er en pressemeddelelse fra Art Barns Lolland.