MUSEER KLAR TIL REFORM: EFTERLYSER DOG FOKUS PÅ BYGNINGSUDGIFTER

9 danske museer ser frem til den længe ventede museumsreform, men bygningsdrift skal tænkes ind i tilskudsmodellen. Ellers risikerer vi, at enestående museer i hele landet forfalder og forringer forholdene for Danmarks kulturskatte.

Danmark står over for en ny museumsreform. Kulturministeren har nedsat en arbejdsgruppe, der er kommet med anbefalinger til en reform, som skal forhandles politisk i starten af det nye år.

Arbejdsgruppens udspil til reformen rummer forslag til mulige tilskudsmodeller, som er baseret på tre kvantitative parametre: besøgstal, egenindtægter og fagfællebedømte forskningsartikler.

Ingen af modellerne tager dog højde for, at museerne har meget forskellige økonomiske vilkår. Nogle museer drives i bygninger, som ejes af Kulturministeriet eller kommunen, som står for bygningsudgifter. Andre ejer egne bygninger og afholder også alle udgifter selv. Men udgifterne til at drive og vedligeholde museernes (i mange tilfælde fredede) bygninger er ikke tænkt med i arbejdsgruppens anbefalinger til museumsreformen.

Anbefalinger tager ikke højde for udgifter til bygninger og drift
”Vi er mange museer, der ejer egne bygninger, og selv afholder de faste og meget omfattende bygningsudgifter. For nogle museer går op mod 50-60 % af driftsudgifterne til vedligehold, bygningsdrift og sikring, og i fredede bygninger er disse udgifter ekstra høje og meget svære at begrænse. Hvis forpligtelsen i forhold til bygningsdrift ikke tænkes ind i tilskudsmodellen, risikerer vi, at en række helt enestående museumsbygninger vil forfalde og forringe forholdene for at bevare og udstille Danmarks kulturskatte landet over,” siger Gertrud Hvidberg-Hansen, direktør for Glyptoteket.

Økonomiprofessor og ekspert i tilskudsmodeller, Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, har udarbejdet en alternativ model for tilskud. Her foreslår han et differentieret grundtilskud, der i større grad tager højde for, hvor forskellige de enkelte museer er. Dertil anbefaler han, at der tilføjes flere tilskudsparametre end de tre, arbejdsgruppen umiddelbart foreslår. På den måde er det muligt at mindske springene mellem forskellige tilskudstrin og dermed reducere uhensigtsmæssige incitamenter og stor budgetusikkerhed.

”Det er bestemt museernes ønske, at reformen gennemføres. Men der er behov for at nuancere det nuværende udspil til museumsreformen. Vi håber, at man fra regeringens side vil lytte til museerne og tage højde for vores virkelighed, før reformen forhandles endeligt på plads,” siger Anne-Louise Sommer, direktør for Designmuseum Danmark, som er en anden af de medunderskrivende museer.


Afsendere på pressemeddelelsen:

  • Søren Bak-Jensen, direktør, Arbejdermuseet

  • Axel Johnsen, direktør, Museum Sønderjylland
    (26 museumsbygninger)

  • Anne-Mette Villumsen, direktør, Ribe Kunstmuseum

  • Anne Højer Petersen, direktør, Faaborg Museum

  • Anne-Louise Sommer, direktør, Designmuseum Danmark

  • Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer
    (7 museumsbygninger)

  • Anni Mogensen, direktør, M/S Museet for Søfart

  • Kasper Steenfeldt Tipsmark, direktør, Herregårdsmuseet Gl. Estrup

  • Gertrud Hvidberg-Hansen, direktør, Glyptoteket

Cover foto: Kim Nilsson © Glyptoteket


Denne nyhed er udsendt som pressemeddelelse fra en eller flere aktører på den danske kunstscene.