THE NEXT WILLIAMSBURG

Gentrificering er et relativt ukendt begreb blandt danskere, på trods af, at det fænomen, som begrebet beskriver, er ganske velkendt i mange storbyer, både i Danmark og resten af verden. Gentrificering er komplekst og har mange nuancer. Der er både fordele og ulemper, hvilket gør en ensidig forklaring og en komplet forståelse så godt som uopnåelig. Ikke desto mindre tog vi, seks antropologistuderende, til Bushwick, en bydel i Brooklyn, for at forstå fænomenet og indfange alle dets nuancer.

Skrevet af: Sidsel Filipsen, Jonas Bruun og Mathilde Behrens Lillethorup,
Antropologistuderende ved Københavns Universitet.

New Yorks opmærksomhed er blevet rettet mod Bushwick. For få år siden var bydelen præget af kriminalitet og fattigdom, og Bushwick var ikke et attraktivt område for New Yorks kulturelle elite. Sådan er det ikke længere. Veganske restauranter og trendy caféer åbner på stribe i det industrielle nabolag; facaderne stråler af veludført street-art; unge fashionable crowds hænger ud i gaderne. Bushwick har på kort tid udviklet sig til det område med flest registrerede kunstnere i hele Brooklyn, hvilket har gjort bydelen til et anerkendt kunstkvarter på højde med Manhattan-kvarterer som Chelsea og Lower East Side. Området har pludselig fået en magnetisk tiltrækningskraft og nu strømmer New Yorks hippe ungdom til fra Manhattan og Williamsburg, hvor huslejen er blevet for høj og kulturen for mainstream. Bushwick undergår gentrificering!

Disse forandringer er det typiske billede på, hvordan gentrificering finder sted i New York og mange andre steder. Det er det billede som omverdenen, og tilflytterne, oftest ser. Da vi kom til Bushwick så vi dog også en anden side af sagen. De seneste års tilstrømning af mennesker særligt fra højere sociale klasser har betydet generelle prisstigninger. For mange af de oprindelige beboere, der primært er latinamerikanere, har dette haft negative konsekvenser. De oplever kommunikationsvanskeligheder og problemer med de stigende priser i området, særligt i forhold til husleje. I de værste tilfælde bliver de oprindelige beboere, der har betalt en lavere husleje end den nye markedsværdi, diskrimineret og udnyttet af deres udlejere, fordi de er en dårlig forretning. Tilflytterne kan – og vil – ganske enkelt betale mere.

I Danmark er det meget få, der ved, hvad gentrificering er. Sådan står det ikke til i New York, men der er et begrænset kendskab til fænomenets negative sider. Vi havde heller ikke selv forestillet os, hvor mange sider af sagen, der skulle dækkes. Ikke desto mindre ville vi gerne brede kendskabet til udtrykket gentrificering. Så på bekostning af knuste antropologhjerter og forkastning af nuancer og kompleksitet satte vi formidlingen i højsædet.

Vi ønskede at give Bushwicks folk en stemme og samtidig vise, hvordan gentrificering kommer visuelt til udtryk i Bushwicks gadebillede.
Derfor besluttede vi at lave en film.

 
 

Vi vil utroligt gerne høre jeres tanker om gentrificering i Danmark eller andre steder i verden. Vi vil også meget gerne høre jeres eventuelle spørgsmål til og tanker om filmen, så smid endelig en kommentar her under.

Sidsel Filipsen (f. 1990) har en bachelor i antropologi og arbejder som researcher for filminstruktør Joshua Oppenheimer (The Act of Killing 2012, The Look of Silence 2014). Sidsel har bidraget til idoart.dk siden 2012.