PERFORMERE I AKTION MOD DÅRLIGE LØNVILKÅR PÅ NIKOLAJ KUNSTHAL

Onsdag d. 6. marts vandrede en gruppe mennesker uanmeldt ind på Nikolaj Kunsthal, lagde sig på gulvet midt i udstillingsrummet og blev liggende i 3 minutter. Aktionen var en stille protest imod dårlige arbejdsvilkår, i solidaritet med de performere der arbejder til en lav løn i den aktuelle udstilling.

I slutningen af sidste år søgte Nikolaj Kunsthal performere til Andreas Emenius’ udstilling When the Unknown Becomes Familiar. I opslaget stod der, at udstillingen ville “blive en totalinstallation, hvor levende performere udgør og bliver en aktiv del af værket,” at de søgte performere mellem 20-35 år med en højde på 180-190cm, og at der ville blive udbetalt et mindre honorar. Præcist hvor småt det var, fandt performancekunstnerne dog først ud af ved aktiv henvendelse, eller efter at de var blevet udvalgt til arbejdet.

Som performer skulle man arbejde 18 timer ugentligt, fordelt over 3 vagter à 6 timer, gennem 4 måneder fra d. 8. februar - 9. juni 2019, til et samlet honorar på 12.500 kr. “If you do the maths, you will figure out, that comes down to an hourly payment of 43,40 DKK” skrev folkene bag onsdagens aktion i en intern meddelelse, hvor de også skrev, at kunsthallen efter forhandlinger med performerne havde begrænset vagterne til 3 timer, sådan at timelønnen nu lå på “87,00 DKK and almost reaching a decent level.” I meddelelsen beskrev de desuden deres motivation for at udføre aktionen:

“We want to support the performers in the exhibition in their claim and criticise, that a big institution like Nikolaj Kunsthal hasn’t taken proper responsibility for their performers from the start.

It is a bad habit of many institutions to force their employees into a bad working environment, instead of scaling their projects down, hiring less performers, give them lesser working hours, or have a short exhibition period, but to pay that work well and appropriately – so that there is enough time to work other jobs that allow you to pay rent and get by!”

Kort før kl. 15 onsdag eftermiddag mødtes 14 mennesker fra det københavnske performancemiljø i nærheden af Nikolaj Kirke. I samlet flok gik de ind i kunsthallen, udførte deres aktion og efterlod et brev med deres kritik, solidaritetserklæring og godt 100 underskrifter. Her kan du se dokumentation fra aktionen og læse brevet i sin fulde længde. Derudover har vi modtaget en kommentar fra Nikolaj Kunsthal, som du kan læse til sidst.

Video af Georgia Kapodistria.

Kære Nikolaj Kunsthal,

På vegne af kollegaer i det scenekunstneriske og live-art miljø i Danmark skriver vi nu dette brev til jer. Vi er mange, som så jeres opslag vedrørende stillingen som performer i udstillingen “When the unknown becomes familiar” af kunstneren Andreas Emenius. Det vakte umiddelbart stor begejstring for os i miljøet, da jeres opslag er et eksempel på den voksende interesse for live-art. Vi er naturligvis glade for, at denne tendens også er rykket ind i kunsthaller, gallerier og museer, som sætter pris på det arbejde, der bliver skabt af levende kroppe. Denne “nye” tendens skaber dog også nogle udfordringer, da man naturligvis som institution bør tilpasse arbejdsvilkårene efter de nye omstændigheder. Vi er ikke kunstobjekter, som I skal betale et engangsbeløb + forsikring for, vi er levende mennesker, som har dedikeret vores liv til at dygtiggøre os inden for det performative felt. Ligesom hvilket som helst andet arbejde i velfærdsstaten Danmark skal man lønnes for sin tid, tilstedeværelse og præstation. Vi mener ikke, at jeres oprindelige løsning med at betale et honorar på 12.500 kr for HELE udstillingsperioden er at anerkende det arbejde, vi udfører. Det er en timeløn på 43,40 kr før skat!

Forklaringen på den lave aflønning var fra jeres side et spørgsmål om presset økonomi. Dette er en forståelig situation. Det er ikke altid, at man modtager nok midler til sine projekter, men så opfordrer vi jer til at være realistiske og forbilledlige for andre institutioner, og ansætte efter det budget I nu har! I kunne have færre performancedage og/eller færre performere, men derimod glade medarbejdere. Det er en misforstået idé, at kunstnere vil gøre alt for deres kunst, og at man derfor skal være tilfreds med at arbejde for 43,40 kr i timen for evt. at udvide ens netværk og håbe på, at nogle døre åbner sig i branchen. I sidste ende er vi mennesker, der arbejder på samme måde som jeres ansatte i caféen eller på kontoret. Kunstinstitutioner, ligegyldigt om det er store, små, private eller offentlige, burde være frontløbere for et kulturskifte indenfor branchen og vise, at det er muligt at behandle folk med respekt, hvilket inkluderer gode arbejdsvilkår.

Det er godt, at I er blevet åbne for ændringer, men det er ikke okay at performerne skulle insistere på disse, og at en af dem blev afskediget, da vedkommende ville forhandle rimelige vilkår og bad jer om at komme i øjenhøjde. Vi vil at I skal vide, at modstanden ikke kun er indefra, men at performance- og kunstmiljøet observerer processen og taler højt!

Det er ikke i orden. Vi råber op! Vi ønsker, at I tager ansvar.
I har magt, og I kan gøre en forskel.

Med venlig hilsen, Miljøet

Underskrevet af:

  1. Marie Lykkemark

  2. Lukas Racky

  3. Emma Thielfoldt

  4. Max Wallmeier

  5. My Djørup

  6. Miss Benjamin Francis

  7. Vincent Jonsson

  8. Micaela Kühn Jara

  9. Selma Kjesen

  10. Marlene Bonnesen

  11. Kristoffer Kempker

  12. Lucie Piot

  13. Lara Ostan

  14. Joana Öhlschläger

  15. Lucía Jaén Serrano

  16. Nanna Finding Koppel

  17. Mikael Orozco Madsen

  18. Henrik Vestergaard

  19. Ágnes Grélinger

  20. Nanna-Karina Schleimann

  21. Linh Le

  22. June Lysjø

  23. Andreas Haglund

  24. Johanna Forsehag

  25. Stina Ehn Hillberg

  26. Elise Brewer

  27. Sonia Ntova

  28. Sanna Blennow

  29. Anna Lea Ourø Jensen

  30. Thjerza Balaj

  31. Inga Gerner Nielsen

  32. Louisa Aisin

  33. Tanya Rydell Montan

  34. Laura Kley

  35. Iwona Rejmus

  36. Andrea Deres

  37. Anne Sofie Vermund

  38. Ida Katinka Fridan Pedersen

  39. Kalliopi Siganou

  40. Sofia Bellucci

  41. Louise Lassen Iversen

  42. Peiman Fallahian Sichani

  43. Birgitte Lundtoft

  44. Mads Bittmann

  45. Lotta Beckers

  46. Ingvild Bertelsen

  47. Karin Bergman

  48. Sidsel Filipsen

  49. Kirsten Kaagaard

  50. Nathalia Fleron

  51. Karla Rosendahl Rasmussen

  52. Julia Müllner

  53. Kåre Lindberg

  54. Ingvild Skandsen

  55. Tobias Eff Johanessen

  56. Fie Fri Nielsen

  57. Naya Moll Olsen

  58. Antonia Josephine Dix

  59. Marie Bru Eide

  60. Jeppe Kaas Vad

  61. Evita Tsakalaki

  62. Tiina Lehtimäki

  63. Amalia Kasakove

  64. Dorte Bjerre Jensen

  65. Camilla Lind

  66. Amalie Bergstein Nielsen

  67. Jon Hoff

  68. Antonia Harke

  69. Sheba Mikkelsen Hunter

  70. Sullivan L Nordrum

  71. Denise Lim

  72. Daniel Fogh

  73. Inger Eilersen

  74. Mikkel Flyvholm

  75. Charlotte Munksoe

  76. Christian Jütte

  77. Rasmus Ölme

  78. Mark Balder Vairagi Nørskov

  79. Jesper Berger

  80. Paolo de Venecia Gile

  81. Anastasia Nørlund

  82. Chollada Phinitduang

  83. Rebecka Berchtold

  84. Signe Errboe

  85. Marie Mark Andersen

  86. Annika Kompart

  87. Camilla Maike Juul Jensen

  88. Oriane Paras

Kommentar fra Nikolaj Kunsthal
Vi har naturligvis taget kontakt til kunsthallen for at høre deres side af sagen, og har i dag, fredag d. 8. marts modtaget følgende kommentar:

“Der er sket en fejl i forbindelse med de pågældende ansættelsesforhold i Nikolaj Kunsthal, og det undskylder vi. Vi skal naturligvis leve op til de til en hver tid gældende retningslinjer. Nikolaj Kunsthal indgår nu individuelle ansættelsesaftaler med performerne i overensstemmelse med de gældende aftaler og overenskomster, som er indgået med Københavns Kommune. Performerne vil hurtigst muligt modtage ansættelsesbrev. Ansættelsen vil ske med tilbagevirkende kraft. Performerne er blevet informeret om dette på et møde den 5. marts. Hvad angår opsigelsen, der nævnes i brevet, kan vi desværre ikke udtale os, da der er tale om en personalesag.”

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.