NY UDSTILLINGSRÆKKE MED NYE PERSPEKTIVER PÅ MELLEMØSTLIG KULTURARV OG SAMTIDSKUNST

To af landets største kulturinstitutioner lader samtidskunsten rejse på tværs af tid og sted i et unikt samarbejde med en udstillingsrække, der over tre år skal bidrage med nye perspektiver på mellemøstlig kulturarv og dennes betydning i dag.

To meget forskellige kulturinstitutioner, Danmarks største institution for samtidskunst Copenhagen Contemporary (CC) og det 125 år gamle toneangivende kunstmuseum Glyptoteket, har indgået et banebrydende og utraditionelt samarbejde. Over de næste tre år viser institutionerne tre soloudstillinger med tre internationale kunstnere, der enten er bosat i Mellemøsten eller tilhører mellemøstlige diasporaer.

I samarbejde med kuratorer fra begge institutioner, vil kunstnerne få adgang til Glyptotekets mellemøstlige oldtidssamlinger og diskutere og fortolke denne kulturarvs betydning i dag gennem egne værker.

Med dette mere end 3000 år gamle materiale som historisk bagtæppe, inviteres kunstnerne således til at skabe én udstilling på tværs af begge institutioner, der bidrager til bredere og mere nutidige historier om oldtiden – historier, der bl.a. vil øge vores forståelse for den antikke verdens diversitet, mobilitet og ikke mindst geografiske spændvidde, der ligger langt udover de nationale og kulturelle grænser, vi kender i dag.

Aktuelt internationalt udsyn
”Som kulturinstitutioner er vi historiefortællere, hvad enten vi forvalter en eksisterende kulturarv eller er med til at producere en ny. Glyptoteket er Nordens førende antikmuseum. Vores samlinger strækker sig ikke kun over flere tusinde år men også over store geografiske områder – bl.a. Mellemøsten som er repræsenteret med nogle af husets absolut ældste genstande.

Vores kulturarv og de genstande, vi huser, repræsenterer ikke kun en fjern fortid men indskriver sig også i en evig aktuel samtale om, hvad kulturarven betyder i dag. Der er ikke nødvendigvis én sandhed forbundet med dette spørgsmål men derimod et bredt spekter af mange svarmuligheder, der forgrener sig alt efter, hvem der forvalter, formidler og fortolker kulturarven.

De kunstnere, vi ønsker at give ordet, vil med deres personlige og kunstneriske vinkel på museets oldtidssamlinger skabe nye og bredere kulturhistorier og bygge bro mellem fortid og samtid. Med projektet skaber CC og Glyptoteket et innovativt udstillingsformat, der bringer verden til Danmark i form af internationalt anerkendte samtidskunstnere og sætter Danmark på verdenskortet. Der er tale om et projekt, der i ambition og karakter er sammenligneligt med indsatser på toneangivende internationale museer og kulturinstitutioner som f.eks. British Museum og The Metropolitan Museum, NY,” siger Gertrud Hvidberg-Hansen, Glyptotekets direktør.

Meningsfulde oplevelser for et bredt publikum
”På Copenhagen Contemporary præsenterer vi den kunst, som skabes i vores egen tid. Hele vores hus er dedikeret til levende kunstnere og nutidig kreativitet – og vi tager mødet mellem kunsten og publikum dybt alvorligt.

Kunsten er grundlæggende knyttet til frihed. Den er et udtryk for menneskets skaberevne og vores mulighed for at dele oplevelser, følelser og erfaringer i materiel form. Med dette ambitiøse samarbejde ønsker vi at give scenen til en ny generation af kunstnere med forbindelse til Mellemøsten – og lade dem åbne for nye blikke på regionens kulturarv og dens betydning i dag. Selv som institution for nutiden befinder man sig aldrig i et absolut ”nu”.

Vi er spundet ind i længere historiske udviklingslinjer, ligesom nutiden altid er med til at forme vores blik på fortiden. Gennem det tætte treårige partnerskab med Glyptoteket ønsker vi at udforske det magiske rum mellem arkæologi og samtidskunst. De udvalgte kunstnere fordyber sig i de historiske genstande, som de tolker på ny.

Vi håber, at udstillingerne vil åbne for nye perspektiver på historien og på den fremtid, vi gerne vil give hinanden og skabe for os selv,” siger Marie Laurberg, Copenhagen Contemporarys direktør.

Abbas Akhavan
Til sommer, 22. juni (-26. november) slår CC og Glyptoteket dørene op for den første udstilling i rækken, som for Glyptoteket er museets største samtidskunstsatsning til dato. Første kunstner i udstillingsrækken bliver den anerkendte Abbas Akhavan (f. 1977 i Teheran, bor og arbejder i Montreal), som med denne udstilling viser sin første soloudstilling i Skandinavien.

Med afsæt i Glyptotekets oldtidssamlinger fra Mellemøsten præsenterer Akhavan én samlet udstilling begge steder med værker, der behandler komplekse geopolitiske fortællinger og spænder bredt lige fra stedsspecifikke installationer og performance til tegning, skulptur og video. I sine stærkt dragende og taktile værker studerer Akhavan forskydninger af genstande og oplevelser og undersøger, hvilke historiske, arkitektoniske og sociale strukturer, der bliver knyttet til et bestemt område eller sted.

Cover: Abbas Akhavan, Curtain call, variations on a folly (2021). Installation view. Commissioned and produced by Chisenhale Gallery, London. Courtesy of the artist, The Third Line & Catriona Jeffries. Photo: Andy Keate.

Dette er en pressemeddelelse fra Glyptoteket og Copenhagen Contemporary.