Back to All Events

SEIMI NØRREGAARD "UNDERVERDENENS PARYKPARADE" 📷


  • Sorø Kunstmuseum, Sorø Storgade 9 Sorø, 4180 Denmark (map)

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Thomas Olsen.

Pressemeddelelse, januar 2022

Kunstner og performer Seimi Nørregaard (f. 1975) inviterer børn og voksne ned i en underjordisk verden. Udstillingen er en én stor bevægende totaloplevelse, der aktiverer alle dine sanser. Udstillingen er den første af sin slags på Sorø Kunstmuseum.

Årets første særudstilling på Sorø Kunstmuseum Underverdenens Parykparade er en helt ny type udstilling på museet, som du kan gå på opdagelse i med sanserne forrest. Seimi Nørregaard skaber et legende, sansemættede rum, der er inspireret af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse”, udtaler Helle Brøns, museumsinspektør og ansvarlig kurator for særudstillingen.

Holberg og Underverdenens Parykparade
Ludvig Holberg (1664-1754) havde en særlig tilknytning til Sorø, hvor han boede til sin død og testamenterede sin formue til Sorø Akademi. I anledning af 300-året for hans første teaterstykker på dansk tager Seimi Nørregaard afsæt i Holbergs mangfoldige univers. Særligt Holbergs samfundssatiriske roman Niels Klims underjordiske rejse (1741) har inspireret Nørregaard. Her falder hovedpersonen ned gennem en klippehule og lander i en underjordisk verden beboet af eftertænksomme træer og forfængelige aber. Seimi Nørregaard har omdannet museets underetage til en gigantisk installation, hvor du – ligesom Klim – skal gennem en tunnelagtig hule for at komme ned i et eventyrligt, underjordisk verden. Her møder du en række drømmeagtige tableauer, som du kan interagere med på forskellig vis.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Thomas Olsen.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen.

Underverdenens Parykparade har taget navn efter de forfængelige aber, som Klim introducerer for parykker. Nørregaard er optaget af, hvordan Holberg bruger den humoristiske fantasiverden til at udstille tåbeligheder i sin samtid og diskutere, hvordan man indretter et samfund fornuftigt. Holberg slår et slag for kønnenes ligestilling; gør nar af tom forfængelighed og vender op og ned på hierarkier – mellem dyr, planter og mennesker, alder, rang og køn. Nørregaards udstilling er en oplagt mulighed for at gå åbent og undersøgende ind i det ukendte ligesom Klim og spille med på det, du møder på din vej. Ved at pirre vores sanser og forventninger udfordrer Seimi Nørregaard vores opfattelse af den rolle, vi indtager i verden.

Sanseudstillinger: Sorø Kunstmuseums nye type udstillinger "Sans for Kunst" vil fremover finde sted hvert andet år. Her inviteres både børn og voksne ind i sansernes verden og opfordres til at røre, lytte, lugte, kravle, ligge eller spille en rolle i mødet med kunsten. Det centrale fokus er at skabe et fællesskab omkring kunstoplevelsen på tværs af generationerne.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen.

Seimi Nørregaard, Underverdenens Parykparade. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen.

Seimi Nørregaard (f. 1975) har arbejdet i krydsfeltet mellem kunst og performance som iscenesætter, digter, performer og scenograf siden sin uddannelse på Nordisk Teaterskole i 1998. Den røde tråd i hendes kunstneriske virke er at skabe rum, der på lige fod med kroppe, tekst, lys og lyd er medfortællende virkemidler i værket. Af tidligere projekter kan nævnes Væggene har ører (Overgaden og Carte Blanche, 2006), Drømte mig en drøm i nat, sanseudstilling for børn i samarbejde med billedkunstner Marika Seidler (Kunsthallen Brandts og Sanselåven, Vestfossen, Norge, 2011). Set up (Carlsberg TAP3, 2011), Performanceinstallation Vrangsiden i samarbejde med Boaz Barkan (Kgl. Teater Eventministeriet, 2012), Hulerum på Live Art for Børn (Nikolaj Kunsthal, 2014), HJEM (Warehouse9, 2016), SKJUL Revisit på (Overgaden, 2016). Arbejd Arbejd (bl.a. Kampnagel Transgeneratoren, Hamburg, 2020).

Fernisering: Torsdag d. 27. januar, kl. 17-19.
Udstillingsperiode:
28. januar - 24. april, 2022.
Mere info: www.sorøkunstmuseum.dk