0
0
Back to All Events

METTE WINCKELMANN "STOP CALLING ME NAMES"


  • GL. Holtegaard, Holte Attemosevej 170 Holte, 2840 Denmark (map)
Mette Winckelmann, Disturbing blue, detalje, (2018). Foto: David Stjernholm.

Mette Winckelmann, Disturbing blue, detalje, (2018). Foto: David Stjernholm.

Pressemeddelelse, april 2018

Med metervis af bemalet, broderet, sammensyet og fastspændt tekstil skaber
den danske billedkunstner Mette Winckelmann en totalinstallation, der iscenesætter Gl. Holtegaards senbarokke udstillingsrum. 

Mette Winckelmanns kommende soloudstilling Stop Calling Me Names er en totalinstallation, hvor nye og gamle strukturer og systemer mødes og brydes. Winckelmann går i lag med kunsthallens historiske rum med blyant og lineal, når hun inddeler udstillingsarealerne i nye rum med imaginære vægge.

Kunstneren lægger sin særegne gitterstruktur – et såkaldt grid – oven på arkitekt Lauritz de Thurahs senbarokke grundplan, som var den et af hendes lærreder. Lag på lag iscenesætter Winckelmann kunsthallen såvel som de værkserier, hun bringer ind i huset. Her møder tekstiler med industrielle, prædesignede mønstre Winckelmanns håndtrykte motivverden.

Mette Winckelmann, Disturbing blue, detalje (2018). Foto: David Stjernholm.

Mette Winckelmann, Disturbing blue, detalje (2018). Foto: David Stjernholm.

Mette Winckelmanns totalinstallation udfolder sig skulpturelt og rumligt. På den ene side er hendes værk stærkt sanseligt og visuelt appellerende, på den anden side er det båret af en tydelig konceptuel idé, hvor bagvedliggende systemiske greb og strukturer danner grundlaget.

Kunstneren arbejder ofte med tekstiler, vi kender fra vores hverdag. Samtidig er det grundliggende matematiske system hele tiden nærværende, ligesom hun laver klare referencer tilbage i kunst- og kulturhistorien til alt fra 1900tallets abstrakte maleri over samtidig popmusik og visuel kultur.

Mette Winckelmann, On Top (2017).

Mette Winckelmann, On Top (2017).

Former og farver, materialer, arbejdsmetoder og håndværk – og ikke mindst fortællinger knyttet hertil – sammenstilles i Winckelmanns kunst, der under overfladen gemmer på væsentlige tanker om hierarkier, samfund og menneskelige vilkår.

Mette Winckelmann opfatter sine værker som processer. Hun vil allerhelst holde dem dér, hvor de i princippet aldrig bliver afsluttet. For at understrege denne foranderlighed og åbenhed vil kunstneren arbejde videre med værkerne i løbet af udstillingsperioden. Titlen Stop Calling Me Names antyder Winckelmanns ønske om at skabe sit eget rum og frigøre sig fra historiske og etablerede strukturer.

Mette Winckelmann, Please (2017).

Mette Winckelmann, Please (2017).

Mette Winckelmann (f. 1971) bor og arbejder i København. Hun er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, 2003, og Academy of Art and Design i Slovakiet, 1997. Hun har bl.a. udstillet på Moderna Museet, Malmø, Sorø Kunstmuseum, Kunstmuseet Brundlund Slot og Overgaden - Institut for Samtidskunst og lavet udsmykninger i det offentlige rum til bl.a. Viborg Kunsthal. Winckelmann er desuden repræsenteret i museumssamlinger i ind- og udland.

Der er udstillingsåbning torsdag d. 26. april kl. 17-20. Kl. 17.15 vil der være velkomst og åbningstaler ved henholdsvis Gl. Holtegaards direktør, Maria Gadegaard, samt billedkunstner Mette Winckelmann. Bagefter byder Gl. Holtegaard på kølig øl og gryderet i barokhaven, hvor Heidi Mortenson spiller et DJ-set.

Fernisering: Torsdag d. 26. april, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: D. 27. april – 1. juli 2018.