0
0
Back to All Events

DET JYSKE KUNSTAKADEMI "AFGANG 18 – SES"


  • Kunsthal Aarhus, Aarhus J. M. Mørks Gade 13 Aarhus, 8000 Denmark (map)

Pressemeddelelse, april 2018

Årets afgangsudstilling SES byder på seks nye dimitterende kunstnere fra Det Jyske Kunstakademi. Udstillingen rummer en årgang med diversitet i tilgangen til samtidskunsten, men fælles for kunstnerne er en vilje og et mod til at præsentere værker som skubber til vores sensibilitet og forståelsesramme i en kompleks samtid. 

Udstillingen rummer spørgsmål omkring hvordan vores billedforståelse er i forandring, og hvordan man som kunstner kan nuancere måden, vi forstår visualitet og billeder på. Kunstneriske undersøgelser af vores historiske tradition, den billedteknologiske udvikling, og hvordan billeder kan opbygge andre former for fortællinger end gennem ord og tale.

Udstillingen rummer værker der undersøger, hvordan nyere billedteknologi skaber et nyt visuelt perspektiv og en ny rumlig dimension, samt malerier der prikker til historiske og æstetiske definitioner, som vores foregående århundrede har opstillet for kunsten, typisk i form af dogmer, markedsgørelse og klicheer.

Udstillingen præsenterer værker, der bruger filmiske brudstykker til at genkalde forsvundne minder og erindringer og herved skaber nye fortællinger på tværs af vores forståelse. 

Andre kunstnere i udstillingen har undersøgt kroppen, f.eks. som et system af flydende affekt - en intensitet iboende i kroppens egen hukommelse. Kroppen indgår også i et værk som ankerpunkt for, hvordan man kan indlede nye meditative og bevidsthedsudvidende tilstande. Værker der alle kalder på vores menneskelige sensibilitet og sanselighed.

Sensibilitet er også centralt for en serie værker som tager udgangspunkt i en industriel grusgrav - en undersøgelse af hvordan kunsten kan bidrage til, at vi som mennesker kan erfare vores planets geologiske tidsalder og øge vores sensibilitet i forhold til både materialer og omgivelser. 

Under udstillingen vil der blive holdt events, hvor de dimitterende kunstnere er i samtale omkring deres praksis og værker, enten med hinanden, andre fagfæller eller ved at invitere musikken indenfor i kunsthallen. Læs mere længere nede.

Afgangsstuderende fra Det Jyske Kunstakademi 2018: Olga Benedicte, Holger Højbjerg, Regitze Engelsborg Karlsen, Sophia Ioannou Gjerding, Freja Niemann Lundrup og Nushan Rose Roshani.

Om kuratoren: Iben Bach Elmstrøm har været vejleder på afgangsforløbet. Elmstrøm arbejder både som selvstændig kurator, som fast kurator på SixtyEight Art Institute og har arbejdet med research baserede udstillinger i både Danmark og udlandet, blandt andet på Rundetaarn i København, The Waiting Room, Minneapolis, Zabludowitz Collection i London og senest på Heartland Temporary på Egeskov Slot.

Program for ferniseringen, torsdag d. 26 april:
Kl. 16.00: Dørene åbnes for udstillingen
Kl. 17.00: Velkomst og taler
Kl. 18.30: Performance: 720º - Nushan Rose Roshani

Fernisering: Torsdag d. 26. april, kl. 16-19.
Udstillingsperiode: D. 27. april – 3. juni, 2018.


EVENTS I UDSTILLINGSPERIODEN

Hver onsdag kl. 15–18 kan du i kunsthallen møde de udstillende kunstnere til en uformel snak om værkerne. Derudover inviteres du til en række artist talks, som du kan læse mere om her under.

ONSDAG D. 16. MAJ, KL. 16-18
Artist Talk: Regitze Engelsborg Karlsen og Louise Bach Andersen.
Skulpturer (og bjerge) af grus. En samtale imellem geologi og kunst.

  • Regitze Engelsborg Karlsen fortæller om sin praksis, research og værket Stenmagnet. Værket udspringer af længere tids arbejde med grusgrave. Regitze Engelsborg Karlsen er afgangsstuderende fra Det Jyske Kunstakademi, billedkunstner, aktuel på Afgang 18 – SES.
  • Louise Bach Andersen fortæller om årsagen til, at man har sten og grusgrave i Danmark, og hvor stenene kommer fra. Samtidig vil der diskuteres grusgravene som en ressource, hvilken betydning de har for omgivelserne, og hvordan det hele passer ind i det geologiske kredsløb. Louise Bach Andersen er geologi-studerende på 4. år ved Aarhus universitet, og har speciale i dyb jord.

Alle er velkomne.
Der serveres te og kaffe. 

ONSDAG D. 23. MAJ, KL. 17-19
Klaverimprovisationer og Artist Talk: Holger Højbjerg, Nina Møller og Sophia Ioannou Gjerding.

  • Sophia Ioannou Gjerding fortæller om sin research til værket Prop People. Rekvisittens status diskuteres med udgangspunkt i hendes undersøgelser af ritualerne fra en hemmelig gruppe af øjenlæger fra 1700-tallet, samt refleksioner over virtuelle kroppe i konsolspil.
  • Holger Højbjerg har inviteret musiker Nina Møller til at improvisere over hans ti udstillede malerier.
  • Nina Møller studerer elektronisk komposition på Dansk Institut for Elektronisk Musik (DIEM) v. Det Jyske Musikkonservatorium.

ONSDAG D. 30. MAJ, KL. 16-18
Artist Talk: Freja Niemann Lundrup og Olga Benedicte.

  • Freja Niemann Lundrup fortæller om sin praksis og om arbejdet med sin installation, som er skabt i materialer som marmor og silikone.
  • Olga Benedicte fortæller om sin praksis med særligt fokus på sit afgangsværk, som undersøger det sanselige nærvær i det kropslige fravær gennem meditative metoder – som direkte og indirekte påvirkninger kroppen.

Der serveres drikkevarer og snacks.