Back to All Events

MARIA WÆHRENS "TRADITION #1"


  • Gas 9 Gallery, København Gasværksvej 9 København, 1656 Denmark (map)

Maria Wæhrens, Gå din vej Maria #8, 2021. Foto: David Stjernholm.

Pressemeddelelse, september 2022

I soloudstillingen “Tradition #I” præsenterer Maria Wæhrens (DK) ekspressive og rå malerier, hvor abstrakte væsener, kropsdele, følelser og landskaber males frem gennem kraftfulde intuitive penselstrøg. Skrigende munde, indre organer og kønsdele samt desperate og omfavnende hænder, famler i mørket og tager form mellem ustyrlige proportioner og kompositioner. Værkerne er nærværende og groteske – både poetiske og punk – og udledes fra en indre kraft og insisteren på at blotlægge Wæhrens følelsesliv på fladen.

Værkserien der hedder “Gå din vej Maria” (2019) blev skabt til Udstillingsstedet Sydhavnen Station i 2019, og er et væsentligt nedslag i Wæhrens kunstneriske udvikling, hvor hun hudløst ærligt skildrer smerte, kærlighed, liv og alt derimellem. Malerierne er udført på sorte og grønne spånplader, hvor rester af DSB togplaner, klister, tape og papir danner baggrund for og bliver del af Wæhrens maleri.

Maria Wæhrens, Gå din vej Maria #3, 2021. Foto: David Stjernholm.

I ‘Gå din vej Maria #3’ står værkets kraftige farvespil og dynamiske malerstrøg i skarp kontrast til den sorte, grove baggrund. Mellem denne spænding gror organiske former frem fra værkets bund, og tager form for det menneskelige, gestaltede øje som gule lysende blomster og abstrakte fangarme. Foroven breder kompositionen sig, får mere krop og opløses igen, måske til ren ånd. I værket ‘Gå din vej Maria #8’, skildres store følelser af desperation og angst, hvor et skrigende blåt væsen med lysende glorie åbner munden for en udstrakt kvælende hånd i guld. Her står motivet klart frem, med den sygelige grønne farve som landskab i baggrunden, og trækker tråde til religiøse ikoner samt til seksuelle og voldelige scener i billedkunsten. Figuren fremstår ikke blot som offer, men som modtager af en kraft, der skal optages, ædes og blive et med.

Udstillingen præsenterer også en serie maleri på papir “My pain your Pain” (2017), hvor Wæhrens med enkle og præcise streger fremmaner kampen mellem kontrol og frihed. Amorfe organiske former kæmper med systematiske linjer og faste elementer, og formår at bryde ud og flyde over papiret. Tårer, blod og kropsdele tager form, og står i kontrast til det fængslende gitter og til ordet “Control” i ‘Your Pain My Pain #8’. Wæhrens beskriver serierne som del af en overgangsfase “fra kamp til modtagelse” – fra en kamp med eksistentielle spørgsmål om seksualitet og identitet til en praksis funderet mere i at lytte og stole på sig selv og verdenen.

Værkerne trækker tråde til De Unge Vilde og de Amerikanske Ekspressionister, til Edvard Munch og Martin Kippenberger, alle kunstnere og ekspressive praksisser som Wæhrens har nærstuderet og hvorfra hun fandt hendes maleriske praksis og egen vej. Heraf udspringer også udstillingens titel “Tradition”, som peger på Wæhrens undersøgelse af traditioner, konstruktioner og betydninger. Hvor hun tidligere modsatte sig religiøse-, maleriske- og samfundets traditioner, har hun i dag mere fokus på det positive i, at vi bærer traditioner med os og kan dele med hinanden. Udstillingen “Tradition #I” er del I ud af II i Gas 9 Gallery, hvoraf næste udstilling, der åbner Marts 2023, vil præsentere Wæhrens aktuelle praksis, hvor identitetskampen lige nu har veget pladsen for en lige så sårbar kamp om tilstedeværelse og modtagelse.

I Oktober 2022 er Maria Wæhrens aktuel med en soloudstilling på Chis Sharp Gallery, Los Angeles, USA.

Maria Wæhrens (f. 1976) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 1998 og fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1999-2005 under professor og kunstner Ursula Reuter Christiansen. Wæhrens har tidligere udstillet i Møstings Hus, M100, Den Frie Udstillingsbygning, Kunsthal NORD, Nivågaard-samlingen og Lviv National Art Gallery, Ukraine. Senest havde hun en retrospektiv udstilling på Vejen Kunstmuseum i 2020/2021 og malede et monumentalt stedsspecifikt vægmaleri på Overgaden – Institut for Samtidskunst. Hendes værker er en del af samlingen på Museet for Religiøs Kunst og Statens Kunstfond. I 2021 modtog hun også det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

Fernisering: Fredag d. 30. september, kl. 17.
Udstillingsperiode:
30. september - 12. november, 2022

Earlier Event: September 30
NOAH UMUR KANBER "GREY GARDENS" 📷
Later Event: September 30
MICHAEL WÜRTZ OVERBECK "FRAGILE BEING"