Back to All Events

LYS.MUR


  • Tre offentlige placeringer, Svendborg Møllergade 30 Svendborg, 5700 Denmark (map)
Stine Deja, Suspended Vision, 2019.

Stine Deja, Suspended Vision, 2019.

Pressemeddelelse, oktober 2020

Kurator og kunstformidler, Stine Kähler har den glæde at kunne præsentere LYS.MUR med værker af Stine Deja, Mark Tholander, Eliyah Mesayer, Sophia Ioannou Gjerding, Tore Hallas og Iselin Toubro.

Udstillingsformatet LYS.MUR afvikles i perioden oktober til og med december 2020 i Svendborg. Her præsenteres 6 digitale værker af unge samtidskunstnere. I udstillingsperioden projicerer jeg hver torsdag aften kl. 20-21 et digitalt værk på en af tre forskellige gavle/mure i Svendborg.

Udstillingen ønsker at give byens borgere og besøgende mulighed for at opleve samtidskunst sammen, men udendørs og på afstand. Udstillingsrækken er opstået ud fra et ønske om at give samtidskunsten plads i en tid, hvor fællesskaber, forsamlinger og fysisk nærhed er begrænset.

De inviterede kunstnere er alle unge samtidskunstnere, som har taget afgang fra et af de tre danske kunstakademier inden for de seneste 3 år. Vi giver hermed de unge plads og taletid til at vise deres praksis for et alsidigt publikum. De unge taler fra mange steder og positioner, og ser nuanceret på verden.

I en tid hvor alt føles anderledes, er i opbrud og hvor fremtiden synes uvis, er deres stemmer ekstra vigtige at lytte til. Kunstnerne kredser hver især om emner, som vedkommer os alle; teknologi, kryopræservering og død, det digitale, kommunikation, klima og meteorologi, fiktion og virkelighed, det kommercielle, seksualitet, krop, tradition og familie.

PROGRAM:

  • Torsdag d. 5. november: Stine Deja (Møllergade 50)

  • Torsdag d. 12. november: Mark Tholander (Møllergade 30)

  • Torsdag d. 19. november: Eliyah Mesayer (Parkeringsanlæg, Bycenteret)

  • Torsdag d. 26. november: Sophia Ioannou Gjerding (Møllergade 50)

  • Torsdag d. 3. december: Tore Hallas (Parkeringsanlæg, Bycenteret)

  • Torsdag d. 10. december: Iselin Toubro (Møllergade 30)


LYS.MUR Kunstnere

Stine Deja (f. 1986) bor og arbejder i London. Deja er uddannet fra Royal Collage of Art i 2015 og Designskolen Kolding i 2012. Deja præsenterer værket Suspended Vision (2019). I 2020 modtager Deje Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat bl.a. med følgende begrundelse: ”Stine Deja modtager det treårige arbejdslegat for sit stærke arbejde, hvori hun udforsker rummet mellem det virtuelle og det virkelige. Ved brugen af hackerteknologi, totalinstallation og 3D animationer undersøger hun forholdet mellem digitale teknologier og moderne sociale interaktioner.” Med udgangspunkt i kryopræservering, eller nedfrysning, undersøger installationen Suspended Vision nye teknologiske overlevelsesstrategier og muligheden for udødelighed. Værket anvender en billboard-æstetik, som kan genkendes fra metropoler. Værket er et billede på tilstanden mellem nedfrysning og genoplivning. Dead or alive.

Mark Tholander, They built the widened coral reef (still).

Mark Tholander, They built the widened coral reef (still).

Mark Tholander (f. 1988) bor og arbejder i København. Tholander er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2019. I videoværket 'They built the widened coral reef' befinder vi os i et bygningskompleks, hvor en gruppe medarbejdere konverserer med hinanden gennem distanceret smalltalk. En restaurantejer ledsager huspianisten gennem et tilsyneladende uendeligt industrikøkken, hvor kokke hakker og sender grøntsager flyvende. Et par sidder på en restaurant og taler i detaljer om vejret, mens landskabet glider forbi vinduet, som om de sad i et togrum. Den lineære bevægelse forbinder de forskellige scener til en formel fortælling om at være på parallelle linjer, der aldrig mødes. Samtidig dukker der konstant mindre afveje op i samtalernes afkroge: en gruppe af agenter, som sender rapporter udefra, samt en gruppe musikere, som konstant kan høres, men som altid er ude af syne.

Eliyah Mesayer, Illiyeen (still).

Eliyah Mesayer, Illiyeen (still).

Eliyah Mesayer (f. 1987) bor og arbejder i Aarhus. Mesayer er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2020. Mesayers kunstneriske praksis er en poetisk refleksion over fænomenet belysning. Med inspiration fra alkymiens kemiske processer undersøger og eksperimenterer Mesayer i sine værker lysets muligheder, hvor belysningen, hvad enten den er kemisk opnået, naturlig eller på anden vis frembragt, transformerer et givent objekt. På den måde maler hun med lyset og tilnærmer sig en praksis mellem maleren og fotografen.

Sophia Gjerding, Stay up here with you forever (still).

Sophia Gjerding, Stay up here with you forever (still).

Sophia Ioannou Gjerding (f. 1989) bor og arbejder i København. Gjerding er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2018. Gjerding har til udstillingen skabt et helt nyt værk med titlen Stay up here with you forever (2020). Gennem fortællingen om Singapore Girl og Singapore Airlines, undersøger værket hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udvisket når ansatte bliver gjort til brands af virksomheder, samt hvordan kvinder og ikke-vestlige kulturer bliver romantiseret og gjort til symboler i kommercielt øjemed. Værkets titel: Stay up here with you forever er således en isoleret del af sangteksten til Singapore Airlines jingle fra 1973. I videodelen af værket bliver en velkendt figur fra Gjerdings tidligere film en stedfortræder for fløjten og fløjtespilleren, som spiller jinglen “Singapore Girl”.

Tore Hallas, And going after strange flesh (still).

Tore Hallas, And going after strange flesh (still).

Tore Hallas bor og arbejder i København. Hallas er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2019. Hallas præsenterer værket And going after strange flesh (2019). Værket undersøger spørgsmålet om skam i forhold til at være mand, homoseksuel og tyk. Titlen er et fragment af et bibelvers, der beskriver byerne Sodoma og Gomorra, og hvordan de henfaldt til utugt, og ifølge visse kilder, homoseksuel omgang. Hallas undersøger stigmatisering, udskamning, myter og uvisheder i sin visuelle undersøgelse, som både bevæger sig rundt i hvad der skulle være Sodomas ruiner og den mandelige seksualitet og krop.

Iselin Toubro, Sommerparadoks (still).

Iselin Toubro, Sommerparadoks (still).

Iselin Toubro bor og arbejder i København og er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2019. Toubro præsenterer værket Sommerparadoks (2019). Her undersøges forholdet mellem dogme, tradition og fornyelse. Traditionens ramme finder hun i den almenkendte begivenhed ’sommerhusturen med familien’ og herunder familiemiddagen. I værket mødes tre generationer af kvinder i et idyllisk sommerhus på landet. Der ligger i dette møde mellem generationerne en forandringsmæssig spænding, der forholder sig til traditionen – og evt. fornyelsen af den – på hver deres måde. Alt udfordres når familiemiddagens menu viser sig at bestå af retter fra den italienske futurist Filippo Marinettis The Manifesto of Futurist Cooking.


Tre offentlige placeringer i 5700 Svendborg:
Møllergade 30, Møllergade 50 og Tinghusgade 1, Svendborg Bycenter parkeringsanlæg

Udstillingsperiode: D. 5. november - 10. december, 2020.
Tidsrum: Visningerne er hver torsdag i perioden, kl. 20-21.

Flere af værkerne kan streames via kunstnernes egne hjemmesider og/eller mediekanaler samtidig med, at deres værker har offentlige visninger i Svendborg. Dette formidles på de sociale kanaler til udstillingen. Find yderligere information på Instagram og Facebook.