Back to All Events

HENRIETTE HEISE "THE LUNATIC FUTURE FOR THE DEPRESSED PLANET AND THE FLANET (...)"


  • Astrid Noacks Atelier, København Rådmandsgade 34 København, 2200 Denmark (map)

Pressemeddelelse, august 2022

Henriette Heise “The Lunatic Future for the Depressed Planet and the Flanet (flat planet): Learning from the late work of artists – who figured out how on earth to keep going”

I en verden præget af overlappende kriser er det svært at forestille sig en fremtid. Hvordan finder vi incitamentet til at fortsætte? Hvordan kan vi tænke over vores fremtid på en anden måde? Måske kan vi lære noget af de kunstnere, der har levet før os, og som er fortsat med at arbejde til trods for prækære liv, kriser og modstand. Kunstnere, der ikke gav op eller droppede ud – kunstnere, der fortsatte til ’trods for’.

I 1952 – to år før hun døde – begav Astrid Noack sig afsted på en længere rejse rundt i Italien. Der findes tre skitsebøger fra denne sidste rejse, men der er kun en tegning, hvor Noack efterlader et lille spor af sig selv, siddende udenfor en café mens hun drikker en kop kaffe og observerer livet omkring sig. Karakteristisk for Noack er tegningen næsten blevet kasseret; den er revet ud af skitsebogen, en del af papiret mangler, og på bagsiden er der skrevet en ulæselig adresse. I den forreste del af motivet er en kop kaffe placeret på et ellers tomt cirkulært bord, der står i kontrast til travlheden om bordet i baggrunden, hvor en gruppe på fem mænd er dybt optaget af et terningespil. Noack observerer omhyggeligt dynamikken mellem mændene – deres kropssprog afslører præcist, hvem og hvad de hver især er optaget af. De er tydeligvis ikke klar over, at de bliver iagttaget. Noack er usynlig for dem. Og hun drager fordel af sin usynlighed og deler sin modtagelighed og sit perspektiv med os. Det cirkulære cafébord som hun hviler sin skitsebog på fylder halvdelen af tegningen. De tynde linjer, der antyder bordet, er blevet ændret to gange, og for hver gang er bordet vokset i størrelse. Først tegnede hun én version af bordet, viskede den ud og tegnede en ny, for derpå også at viske den nye version ud. Den endelige version af bordet tager nu så meget plads, at det næsten strækker sig ud over papirets kanter.

For nogle år siden dukkede der to karakterer op i mit arbejde; The Depressed Planet og The Flanet. De opstod nok mest af alt som en måde at spekulere over den omfattede udmattelse og den følelse af en overvældende ’fremtid uden en fremtid’, som jeg registrerede omkring mig. De to karakterer har siden optrådt som film, malerier, tegninger, tekst og skulpturer. Materialerne som jeg vælger at klæde disse afpillede figurer ud med har en tendens til at blive opløst et sted mellem deres oprindelige brug og deres fremtræden. Nogle gange performer materialerne som en usynlighedskappe, som om The Depressed Planet og The Flanet klæder sig ud for at forsvinde.

Fernisering: Onsdag d. 17. august, kl. 16-19.
Udstillingsperiode: 17. august - 18. september, 2022.
Åbningstider: Lørdage: kl. 12-17 eller efter aftale (henrietteheise@gmail.com).

Udstillingen er støttet af Novo Nordisk Fonden og Statens Kunstfond. Desuden stor tak til ANA, Studiesalen på SMK og Astrid Noacks Studiesamling på Holstebro Kunstmuseum.


EVENT: MC Coble & Louise Wolthers, Things Change Anyway
Lørdag d. 3. september, kl. 16

Things Change Anyway er et igangværende samarbejdsprojekt af billedkunstner MC Coble og kunsthistoriker Louise Wolthers. Bestående af fotografier fra parrets fælles billedarkiv, montagetegninger af Coble og essays af Wolthers, kredser projektet om forskellige former for metamorfoser i kroppe, relationer, natur og liv – i al deres ikke-binære forgængelighed og ufuldkommenhed. Både billedstrømmen og Cobles tegninger, hvoraf en serie vil blive vist i ANA til arrangementet, formidler en bevidst 'rodet' kompleksitet af flygtige, kropslige og imaginære temporaliteter og oplevelser – af kønsskifte, aldring og at blive sat i stå af systemet, af livet efter depression og måder at opnå handlefrihed på. I ANA præsenteres uddrag af essays, der forbinder temaer som fotohistorie, abjektion, trans*-teori, det ikke-menneskelige, adoption, begær, venskab – såvel som billeder, der aldrig er taget.

Eventen foregår på engelsk.

SAMTALE: Ambivalens
Lørdag d. 17. september, kl. 16

Samtale om ambivalens ved billedkunstner Bertram von Undall og Henriette Heise. Mere information følger.

Samtalen foregår på engelsk.


Henriette Heise er en billedkunstner, der bor i København. Heise kombinerer samarbejdsprojekter med en mere introvert atelier-praksis. Efter endt uddannelse ved Slade School of Fine Art i London har Heise været med til at etablere en række kollektive projekter: The Info Centre i London, The Copenhagen Free University, den lokale TV-station tv-tv og senest The Studio Whisperer’s Office. Efter mange år som underviser ved Det Kgl. Danske Kunstakademi er Heise nu gået i gang med en praksisbaseret postdoc på SMK støttet af Novo Nordisk Fonden. Titlen på postdoc’en er: The Lunatic Future for the Depressed Planet and the Flanet: Learning from the late work of artists who figured out how on earth to keep going.