Back to All Events

FRANCES SCOTT "EVERY TIME I’VE BEEN AN ECLIPSE"


  • HEIRLOOM, København Sølvgade 36, st. tv. København, 1307 Denmark (map)

Frances Scott & Chu-Li Shewring, Wendy (2023), film still.

Pressemeddelelse, marts 2024

HEIRLOOM præsenterer forårets soloudstilling every time I’ve been an eclipse med den London-baserede kunstner Frances Scott. every time I’ve been an eclipse er en hyldest til Wendy Carlos (f. 1939) – et ’fanbrev’ fra én kunstner til en anden. Udstillingen tager udgangspunkt i Scotts årelange fascination og undersøgelse af den amerikanske komponist og musiker. Carlos har været afgørende for udviklingen af den elektroniske musik og er særligt kendt for sin kreative brug af vocoderen (synthesizer med stemmeforvrængning) i sine kompositioner samt for sine soundtracks til bl.a. Stanley Kubricks film A Clockwork Orange og The Shining.

Wendy Carlos’ oeuvre spænder over et multikunstnerisk udtryk fra eksperimenterende komponist og musiker til professionel fotograf og stjernerumsentusiast, som bl.a. har leveret billeder af solformørkelser til den amerikanske rumfartsadministration NASA. På udstillingen vises en stor installation og en række filmværker, der kredser om Scotts interesse i Carlos og hendes respektfulde forsøg på at nærme sig et andet kunstnerskab, hvis fulde kompleksitet har haft begrænsede livsvilkår.

I 1979 stod Carlos i et interview i Playboy Magazine offentligt frem og fortalte, som en af de første kulturpersonligheder nogensinde, at hun havde skiftet kønsidentitet. Den dengang sensationelle nyhed overtog fokus i interviewet, og Carlos følte sig efterfølgende svigtet og skuffet over, at hendes kunstneriske arbejde ingen spalteplads fik. Carlos har siden slutningen af 70’erne levet i New York mere eller mindre tilbagetrukket fra offentligheden.

Frances Scott har lavet research i arkiverne på New York Public Library og har fundet frem til det transskriberede interview, som Wendy Carlos gav til Playboy Magazine. Scott har rehabiliteret flere af Carlos’ oprindelige udsagn, som ikke indgik i den publicerede artikel, og tegner derved igennem flere filmværker et langt bredere billede af Carlos’ interesser og praksis. Udstillingens titel every time I’ve been an eclipse er en tastefejl fra den transskriberede samtale – der burde have stået ‘every time I’ve seen an eclipse’. På denne måde bliver Carlos selv til den astronomiske begivenhed. Hendes interesse i det flygtige fænomen solformørkelsen (eclipse på engelsk), hvor det fra jorden opleves, som om månen skygger for solen, bliver for Scott et billede på de bevægelser, der konstant foregår i tilværelsen, hvor elementer blokerer for og formørker hinanden, uden at processerne nødvendigvis er synlige eller opleves ens for alle.

Frances Scott, Valentina (2020), film still.

I udstillingen vises den omfattende filminstallation Wendy (2023), som er skabt sammen med filmskaber og lyddesigner Chu-Li Shewring. Værket er den hidtidige kulmination af Scotts research omkring Carlos og en syntese af deres forbundne interesser. Wendy er oprindeligt kommissioneret til udstillingsstedet TACO! i Thamesmead, London, hvor scener fra Stanley Kubricks film A Clockwork Orange blev optaget. Områdets vilde heste og brutalistiske arkitektur er markører i filmen og installationen. Undervejs i værkets abstrakte billedside optræder Scott og Shewring i et fælles forsøg på at lære sig selv Carlos’ komposition Timesteps.

To andre filmvignetter vises i udstillingen: Valentina (2020), hvor danser Valentina Formenti performer distinkte elementer fra Carlos’ transskriberede interview med Playboy Magazine improviseret fra hukommelsen. Den anden, Aureole (2021), er en filmcollage baseret på en række arkivfotos af planetariske fænomener. Derudover præsenterer udstillingen elementer, Scott har indsamlet under sin research samt håndtegnede partiturer skabt i samarbejde med musikeren Tom Richards.

Udstillingen på HEIRLOOM viser den komplekse og uforudsigelige rejse, et kunstnerisk arkivbaseret projekt kan tage. Ambitionen for Scott har aldrig været at stile mod en direkte repræsentation af Wendy Carlos, og spørgsmålet undervejs bliver snarere, hvem der egentlig repræsenteres i en sådan undersøgelse? En stor del af Scotts researchperiode foregik under coronapandemien, hvor rejseaktivitet var vanskeliggjort, og hun har derfor lavet meget online research og distribueret filmoptagelser til andre aktører. Via udstillingen tegnes der dermed lige så meget et portræt af Scotts kunstneriske arbejdsmetode som en poetisk, kunstnerisk hyldest af Wendy Carlos.

Frances Scott (f. 1981, Barrow-in-Furness, UK) er en London-baseret billedkunstner. Scotts praksis er optaget af historier, som befinder sig i periferien af ​​filmproduktion. Filmens narrative mekanismer og mediets teknologiske apparater udgør kernen af Scotts undersøgelser. Scotts projekter er ofte lavet i udveksling med andre specialister og aktører, og værkerne udvikler sig gennem en omfattende, forskningsbaseret tilgang til både online og fysiske arkiver og samlinger. Hun forbinder og sammensætter forskellige materialer, analoge og digitale filmmedier, og skaber derved komplekse scenarier, der både er udviklet via improvisation og gennem et forfattet manuskript.

Frances Scotts film distribueres af LUX.

Særlig tak til: Chu-li Shewring, Mat Jenner og TACO!, Tom Richards, Dave Tompkins, LUX, Robin Kirkham og An Endless Supply, Rasmus Brendstrup og Cinemateket, Christopher McSherry.

Fernisering: Fredag d. 15. marts, kl. 17-19.
Udstillingsperiode: 15. marts – 25. maj, 2024.
Mere info: Heirloom-caa.org

Earlier Event: March 15
"LANDLINES / LINHAS FIXAS"