SPØRGESKEMA: OM DE NYE, ANBEFALEDE MINIMUMSHONORARER FOR UDSTILLINGER PÅ MUSEER

I efteråret 2018 rullede debatten om kunstneres lønvilkår både i avisspalter, radioudsendelser og på de sociale medier. I vores undersøgelse her på idoart.dk svarede 90%, at de ikke var tilfredse med deres økonomiske situation og hurtigt meldte de faglige organisationer sig på banen med lovning om at finde løsninger på de strukturelle problemer. Nu – knapt to år senere – har organisationerne offentliggjort en række anbefalede minimumshonorarer, men er de ok? Vi er interesserede i kunstnernes respons.

De billedkunstneriske fagforbund BKF, UKK og DBF har siden 2018 været i forhandlinger med ODM (Organisationen Danske Museer), og i dag har de så offentliggjort resultatet af deres arbejde: En række minimumshonorarer som de anbefaler bliver fulgt, når kunstnere udstiller på museer. Da ODM ikke har mandat over de danske museer, kan taksterne aldrig blive mere end anbefalinger, som det enkelte museum så kan vælge at følge eller lade være.

I al sin enkelthed indeholder udmeldingen et skema over anbefalede minimumshonorarer. Honoraret pr. kunstner bliver lavere, jo flere kunstnere der medvirker i en udstilling, således at en soloudstilling kræver et højere honorar end deltagelse på en gruppeudstilling. Det andet parameter der afgør honorarets størrelse er museets årlige besøgstal.

Læs mere om anbefalingerne her.

 
BKF, UKK, DBF og ODMs anbefalede minimumshonorar for udstilende kunstnere på danske museer. Kilde: Bkf.dk. * Definition af soloudstillinger: En selvstændig samlet udstilling under eget navn/gruppenavn. OBS! Soloudstillinger i mindre rum forhandles i…

BKF, UKK, DBF og ODMs anbefalede minimumshonorar for udstilende kunstnere på danske museer. Kilde: Bkf.dk.
* Definition af soloudstillinger: En selvstændig samlet udstilling under eget navn/gruppenavn.
OBS! Soloudstillinger i mindre rum forhandles individuelt.

 

Vi er interesserede i at høre, hvad du som kunstner tænker om den nye udmelding. Er du tilfreds med, hvordan kunstnernes interesseorganisationer har udformet aftalen? Hvad tænker du om taksterne? Hvad synes du er positivt eller negativt ved den nye udmelding, og har du idéer til, hvad der kunne blive bedre? Vi har oprettet et anonymt spørgeskema, som vi håber du vil svare på. Besvarelserne vil blive offentliggjort i anonym form på idoart.dk.


Opdatering, d. 20. september: Vi har på nuværende tidspunkt ikke modtaget nok besvarelser til at vi mener, at det vil give mening at lave en konklusion på spørgeskemaet. Men vi lader skemaet stående åbent, og vil holde øje med om der kommer flere besvarelser i takt med, at de anbefalede minimumshonorarer forhåbentligt bliver taget i brug.

De besvarelser vi allerede har modtaget er meget brugbare i vores fremadrettede arbejde, så tusind tak til jer, der har svaret. ☀︎


Forsidefoto: John Fowler.

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.