KUNST ER BEARBEJDNING

Når vores fællesskaber oplever sorg og traumer, plejer vi at stimle sammen. Vi plejer at tænde fakler og mødes i gaderne, og vi plejer at se hinanden i øjnene og fortælle at det er okay ikke at føle sig okay. Symbolske handlinger som fakkeloptog udviser solidaritet og kan give en følelse af sammenhold, men hvordan bearbejder vi traumet, når vi pludselig bliver tvunget til at holde afstand til hinanden?

Over de sidste måneder har en virus spredt sig over hele kloden, og med den har mennesker skullet lære at holde afstand, undvære sociale aktiviteter og give afkald på direkte fysisk kontakt. Hele verdens befolkning lukker sig inde – hver for sig og alene. Det er aldrig sket før, og derfor ved vi ikke, hvordan vi skal reagere. Hvordan holder vi humøret oppe uden at benægte alvoren, hvordan italesætter vi de her følelser, som vi knapt nok kender til, hvordan udviser vi nærvær, når afstand er den bedste måde vi kan passe på hinanden.

Når uvante hændelser rammer, er vi mennesker normalt gode til at samle os om symbolske eller endda rituelle handlinger. Vi søger efter mening i det meningsløse – det er en overlevelsesstrategi. Vi lytter og ser efter nogle at dele traumet med. Måske finder vi resonans i en sangtekst, et digt, en film. Måske finder vi vores egne uformulerede følelser billedliggjort i et kunstværk.

Som vi ser det er kunsten den frieste form for bearbejdning. Vi tænker både på en forfinet bearbejdning af materialer med farvepigmenter, marmor, ler eller gips, men vi tænker i høj grad også på bearbejdningen af menneskelige oplevelser. Kunstnere har en evne til at bearbejde uhåndgribelige følelser, ting der gør os bange, oplevelser der er svære at forstå, usynlige historier, hjertesorg og store traumer og forme dem til billeder vi kan kigge på, lytte til, sanse. Billeder vi kan spejle os selv i, som vi kan pege på, og som vi kan tale ud fra. Kunsten kan lære os ting, vi ikke vidste eller synliggøre ting vi havde fortrængt, og kunsten kan hjælpe os med at forstå en uforståelig verden. Derfor har vi brug for kunsten – måske mere end nogensinde.

Særligt i en tid hvor vi ikke har mulighed for at stimle sammen og vise vores solidaritet ved fysisk nærvær, har vi brug for kunstnere, der kan give os andre symboler og billeder. Kunstnere der kan hjælpe os med at håndgribeliggøre angsten, fraværet og ensomheden, og måske endda vride en smule mening og håb ud af dette globale traume, vi befinder os i. Se bare hvordan virus-filmen Contagion fra 2011 pludselig blev vildt populær, efter at vi alle blev sendt i hjemmekarantæne. Det var ikke pga. en exceptionel markedsføring, men fordi mennesker ledte efter noget at spejle situationen i. 

Faklerne bliver liggende for nu, men behovet for at bearbejde angsten og meningsløsheden forsvinder ikke. Hvis det hele får lov til at hobe sig op, hvor ender vi så? Som et handlingslammet samfund, ude af stand til at forstå hvad der ramte os, uden at vide hvordan vi bevæger os fremad? Kunsten kan give os retning, og den kan hjælpe os med at forbinde os med vores følelser.

Når politikerne og selv kulturministeriet ikke tager kunsten seriøst midt i den her krise, så bliver det tydeligt, at de ikke helt forstår, hvad vi forstår. At de ikke har fået øje på det fantastiske og uvurderlige i, at der findes mennesker der bearbejder deres egne oplevelser og traumer på måder, så vi andre kan finde mening i vores. Midt i et altomsluttende traume ville et klogt samfund fortælle kunstnerne, at der er brug for dem. Giv kunstnerne den anerkendelse, som de aldrig for alvor har fået, men som de altid har fortjent.


bearbejde

BØJNING -r, -de, -t
UDTALE [beɑˈbɑjˀdə]

Betydninger:

  1. Behandle noget, fx et materiale, for at omdanne eller forme det til et ønsket resultat. [Ord i nærheden: UDFØRE ET STYKKE ARBEJDE: Behandle, forarbejde, præparere, videreforarbejde, imprægnere, garve, gennemarbejde, gøre/sætte/lave i stand, vedligeholde, reparere. RÅSTOFFER, MATERIALER: Forarbejde, behandle, præparere, efterbehandle, videreforarbejde, lægge til, trykimprægnere, kromgarve, hærde, vulkanisere, frostsikre, svejse, smelte, omsmelte].

    1.a Tænke over og psykologisk forholde sig til en sorg eller (ubehagelig) oplevelse man har haft. [Ord i nærheden: TRØST, LINDRING: Overvinde, overkomme, komme sig over, stå igennem, klare, magte, håndtere situationen, stå imod. OVERVEJELSE: Overveje, forarbejde, afklare, gennemleve. LOGISK TÆNKNING: Tænke logisk, ræsonnere, analysere, deducere, sammenkæde, analogisere, tænke sig om, lade fornuften råde, besinde sig, viderebearbejde, efterbearbejde, afklare, gennemleve, ransage, komme til besindelse, komme til fornuft, tage imod fornuft, efterprøve, prøve, gætte, løse].

    1.b Foretage en analyse, en kritisk vurdering, en (automatisk) behandling el.lign. [Ord i nærheden: FORSKNING, VIDENSKAB: Forske, udforske, opbygge viden, indsamle, finde ud af, forstå, lære, opnå erkendelse, flytte grænsepæle, videnskabeliggøre, akademisere, specialisere sig (i), analysere, fortolke, eksperimentere, inducere, deducere, udlede, teoretisere, perspektivere, opstille hypoteser/teorier, validere, efterprøve, teste videnskabeligt, fagfællebedømme].

    1.c Tilpasse noget, fx et foreliggende værk, til et bestemt formål fx ved at modernisere eller forkorte det. [Ord i nærheden: FORBEDRE: Tilpasse, tilrette, rette til, behandle, viderebearbejde, korrigere, afpasse, modificere, justere, file på, tilfile, individualisere, revidere, kultivere, forædle. GØRE FORSTÅELIG, FORKLARE: Forklare, forklare nærmere, sætte et par ord på, tydeliggøre, præcisere, indføre (i), introducere, anskueliggøre, afmystificere, bøje i neon, skære ud i pap, omskrive, oversætte, skematisere, popularisere, oplyse, forenkle, eksemplificere, illustrere, tage et eksempel, objektivisere, tolke, udtyde, åbenbare (for), fremstille, opklare, udlægge, fortolke, udrede. KUNST, KULTURLIV: Skabe, kreere, eksperimentere, komponere, allegorisere, antikisere, beskære, afskære, plagiere, pastichere, fortolke, tolke, afbilde, skildre, indfange, fange, udmale, artikulere, inspirere, afsløre].

  2. Påvirke fysisk.
    2.a Påvirke nogen til at indtage en bestemt holdning til en sag. [Ord i nærheden: FORESLÅ, BEDE OM: Forsøge at overtale, ville have nogen til at, presse på, løfte stemmen, nøde, få til at glide ned, insistere, bevæge til at, holde nogen fast på, holde nogen til ilden].

Kilde: Den Danske Ordbog.


Forsidefoto: Shinya Kosaka.

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.