ET MONUMENT I PROCES (VIDEO)

I flere sammenhænge har vi taget os selv i at omtale La Vaughn Belle og Jeannette Ehlers’ I Am Queen Mary, som et af de absolut vigtigste kunstprojekter. Derfor er vi stolte over at kunne præsentere denne nye film, hvor de to kunstnere fortæller om tankerne og idéerne bag monumentet, den lange proces, reaktionerne som værket har ført med sig og de næste skridt der skal sikre en permanent bronze-udgave af statuen, både i København og på St. Croix.

Få dage efter at den første, midlertidige udgave af I Am Queen Mary blev indviet foran Vestindisk Pakhus i 2018, mødte vi Jeannette Ehlers og La Vauhn Belle i Jeannettes lejlighed på Nørrebro. Her oplevede vi to kunstnere, der med en enorm omsorg, generøsitet og styrke påtog sig den store opgave at synliggøre en kolonial arv, som var forsvundet ud af skolebøgerne og den kollektive, danske bevidsthed. Med den syv meter høje statue af oprørslederen Mary Thomas, gav de os en mulighed for at forstå den udviskede historie om Danmark som kolonimagt og slavenation, samt alle de konsekvenser, kolonitiden stadig bærer med sig i dag.

Du kan læse vores artikel “Hvem er det?” tænker du, og “hvorfor ved jeg ikke det?” fra 2018 her (på både dansk og engelsk).

Men én ting er at læse et interview, noget helt andet er at sidde overfor La Vaughn og Jeannette, når de selv fortæller om deres tanker og oplevelser. Deres egne ord overdrager en meget dybere forståelse, end noget vi nogensinde vil kunne formulere på skrift, og derfor er vi glade for at kunne præsentere denne film, hvor de to kunstnere selv fortæller hele historien om I Am Queen Mary. Vi håber, at du har lyst til at se med.

I forbindelse med deres deltagelse på SMK’s store gruppeudstilling Efter Stilheden (hvor en kortere udgave af denne film også kan opleves) har La Vaughn og Jeannette lanceret en crowdfunding-kampagne, der skal være med til at financiere de to permanente udgaver af I Am Queen Mary. Læs mere om kampagnen og se deres artist talk fra ferniseringen her.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.