DANSK SKATEBOARDING GENNEM FIRE ÅRTIER

Siden 1970′erne er skateboarding gået fra at være en lukket modkultur til at være en af de mest populære sportsgrene i Danmark. En ny bog med titlen “Skateboarding i Danmark” samler og formidler den omfangsrige historie, fra de seneste fire årtier, og du kan være med til at gøre den til en realitet. Vi har snakket lidt med Jacob Birch, som, udover at være medredaktør, også er projektets grafiker for at få en lidt bedre forståelse af tankerne bag.

“Skatekulturen i Danmark har efterhånden eksisteret i over 40 år. Der er udkommet en lang række fanzines, magasiner og videoer om emnet, men aldrig en 300 siders coffeetable bog, med tekst og billeder, om den danske skatehistorie.” Grafisk designer Jacob Haagen Birch er uddannet fra Designskolen Kolding, har siden sin afgang i 2009 arbejdet med publikationsdesign og er nu grafiker på den nye bog. Naturligvis har han også en fortid som skater. Sammen med journalist og fotograf Rasmus Folehave Hansen, fotograf Henrik Edelbo og forlægger Jon Nordstrøm, har Jacob siden januar været igang med at indsamle billeder og anekdoter fra skatekulturens lange historie, som de fire i fællesskab nu er i fuld gang med at sammenfatte til en publikation.

1492723_743217792355216_96261102_o.jpg

Helte og hyggemiljøer
For at opnå den bredeste formidling af kulturen opfordrede drengene alle, med et tilhørsforhold til miljøet, til at indsende egne billeder og oplevelser. Efter eget udsagn er fotomaterialet blevet en blanding af professionelle skatefotos og amatørsnapshots, hvilket gør at “både heltene og hyggemiljøerne på landets skatescene bliver dækket bedst muligt.” Henrik Edelbo har siden 90'erne dokumenteret skatescenen, og hans arbejde som fotograf og klipper for skatevideomagasinet CodeRED samt redaktørrollen på magasinet Wunderbaum spiller sideløbende med det indsendte materiale en væsentlig rolle for bogens indhold.

“Vi har brugt lang tid på at indsamle materiale fra nøglepersoner i miljøet med diktafon og scanner under armen, så vi er kommet godt rundt i den kæmpe mængde materiale, der findes om emnet,” forklarer Jacob og giver udtryk for at selvom de i Henrik har haft en uvurderlig insider-kilde, så har processen også båret præg af at lære nyt. F.eks. har Rasmus Folehave Hansen, som har ansvaret for bogens tekster, ikke selv nogen baggrund i skateboarding, og han har derfor stået overfor en intensiv læreperiode. “Rasmus har set masser af skateboarding, og han har også hængt ud med skatere, så han kunne lære de grundlæggende træk at kende, men absolut ikke alle detaljerne. På en måde er det en styrke, for så tager man intet for givet i processen.”

Lynge-ssbsflip1.jpg
1486626_738768282800167_2130436151_n-1-.jpg
1613856_738767546133574_454659709_n.jpg

Skateboarding is not a crime
Skateboarding har sit udspring i den amerikanske vestkysts surferkultur og har dermed friheden, kreativiteten og DIY-mentaliteten som en vigtig del af sin DNA. Skateboarding opfordrer til, at man tænker nyt, og til at man hele tiden forsøger at se nye muligheder i et urbant landskab. Derfor har kulturen ofte lagt sig i forbindelse med graffiti- og hiphopmiljøet. I Danmark har skatebording haft sine op- og ned ture, og kulturen er måske netop nu vokset sig større end nogensinde. “Skatekulturen er jo über mainstream i 2014.” Jacob fortæller om, hvordan at denne udvikling også har haft en stor betydning for, hvorfor de har valgt at samle op på skatehistorien netop nu: “en af vores bevæggrunde for at udgive bogen er, udover selvfølgelig at præsentere en masse fedt materiale, at fortælle historien om dengang man fik bank af knallertbøllerne for at være skater, og om hvordan det er gået fra at være en modkultur til i dag at være en af de mest populære sportsgrene i Danmark. Vi tænkte, at det kunne være en sjov øjenåbner for en 14årig skater at se, at folk også stod på skateboard, da far (og farfar) var dreng.”

1560630_738768232800172_1968937810_n1.jpg
1501019_740770622599933_834365730_o.jpg

En fælles indsats
Indsamlingsprocessen er desværre allerede forbi, men husk alligevel at følge drengenes gruppe på facebook for at holde dig opdateret på processen og udgivelsesdatoen. Facebooksiden har igennem indsamlingsperioden blandt andet været stedet, hvorfra drengene har udsendt efterlysninger, når de for eksempel manglede billeder fra Skatezoo, Amaliehaven, den røde rampe i Aarhus eller Smyrna-konkurrencerne i Herning i 90′erne. Du kan dog stadig hjælpe med at få projektet realiseret ved at støtte “Skateboarding i Danmark’s” crowdfunding kampagne, inden søndag d. 12. oktober 2014.

“Redaktionsmøde med forlægger Jon Nordstrøm. Her diskuteres strukturering af indhold, rækkefølge af kapitler, billedbehandling og opsætning. Vi er nu så langt i processen, at det meste af indholdet er på plads, men der er stadig masser af arbejde, d…

“Redaktionsmøde med forlægger Jon Nordstrøm. Her diskuteres strukturering af indhold, rækkefølge af kapitler, billedbehandling og opsætning. Vi er nu så langt i processen, at det meste af indholdet er på plads, men der er stadig masser af arbejde, der skal udføres, inden bogen kan sendes til tryk. Det meste tekst- og billedemateriale er genereret, og den største opgave er nu på grafikerens bord.”

Til venstre: “Forlægger Jon Nordstrøm som er med til at udgive bogen.”

Til venstre: “Forlægger Jon Nordstrøm som er med til at udgive bogen.”

“Der arbejdes i Indesign, med opsætning af kapitlet om fælledparken. Vi sidder som regel sammen og får grundstrukturen på plads i kapitlet, hvorefter Jacob pudser design og typografi af.”

“Der arbejdes i Indesign, med opsætning af kapitlet om fælledparken. Vi sidder som regel sammen og får grundstrukturen på plads i kapitlet, hvorefter Jacob pudser design og typografi af.”

L1001942.jpg

Rikke Luna Filipsen (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er kunstformidlere. De stiftede idoart.dk i 2011, og udover at bidrage med artikler, interviews og essays, fungerer de som mediets redaktører. De driver desuden formidlingsbureauet I DO ART Agency samt forlaget I DO ART Books.