Back to All Events

MARIA VIFTRUP & KIGGE MAI HVID "ROD/SYSTEM"


  • Renæssancejord (Porten Vridsløse), Albertslund Fængselsvej 39 – Bygning A Albertslund, 2620 Denmark (map)

Maria Viftrup og Kigge Hvid, RodStruktur, 2023. Foto: Jordens Hus.

Pressemeddelelse, maj 2023

En vild udstilling om rødder og deres forunderlige systemer — i det tidligere Vridsløselille Fængsel — af Kigge Mai Hvid og Maria Viftrup.

Rødder optager næring, indgår i mangeartede netværk, skaber kommunikation mellem træer, former jordstruktur og er fundamentet under hele det produktions- apparat, som muliggør livets cirkulation.

Maria Viftrup og Kigge Mai Hvid undersøger de systemer, som udspiller sig under og over jorden. De ser underjordiske strukturer som en kolossal organisk fabrik, hvor liv og død produceres og gentages. I det gamle Vridsløselille Statsfængsel på Renæssancejord fylder de nu cellerne med tegninger i jord, rødder som kryber ud af cellerne, systematiske fabrikker og skygger på papir. Også kunstnernes værksteder med lag af skitser og kasser af botanisk og organisk materiale er flyttet til Vridsløse.

I fængslets tid, hvor samfundets ‘rødder’ afsonede i ‘skyggen’, tegnede de naturmotiver på væggene, når deres længsel efter livet udenfor blev for stor. Nu blandes Viftrup og Hvids naturfortolkninger med deres og ordet celler får pludseligt en helt anden, botanisk, betydning.

Kigge Mai Hvid bruger gentagelser, skygger og fordoblinger til at gøre røddernes usynlighed synlig og via detaljerne i deres mange lag af skjult skønhed fortæller hun en større historie om biodiversitet.

Maria Viftrups værker sætter rødder, plante- og plastikdele i scene som intrikate fabrikker, hvor det er uvist, hvad der produceres. Hun skaber værker hvor naturens og kulturens systemer blandes i nye naturkulturer med plads til både kaos og struktur.

Minimale museer: På den lange rungende fængselsgang viser kunstnerne et nyt fælles værk, som efterfølgende skal ’udplantes’ i landskabet omkring boligforeningen AAB’s afd. 38, Brønshøj. Værket består af 125 minimale ’museer’, som hver indeholder ét fund indsamlet omkring boligblokkene i Brønshøj. Værket er en hyldest til (bio)diversiteten i området og de mennesker, dyr, planter og plastikdimser der har slået rødder for at leve der i et sammenviklet fællesskab.

Sanselig samtalesalon: I forbindelse med udstillingen afholdes en sanselig samtalesalon hvor Hvid og Viftrup vil dele deres begejstring for rødder, mens publikum guides i at tegne Rod/Systemer i og med lokal jord fra statsfængslets område. Salonen afholdes torsdag d. 22. juni, kl. 17–19.


Om kunstnerne:

Maria Viftrup arbejder med omsorg for det uværdsatte, det mindste, det støvede og det sanselige. Hendes værker er undersøgelser af sammenhænge mellem små eksistenser og store materialestrømme. Viftrup arbejder i et rodet felt mellem kunst og eksperimenterende design. Maria Viftrup har udstillet på Copenhagen Contemporary med kunstnergruppen Ingenmandsland, haft soloudstillinger på Augustiana Kunsthal og Galerie Pi, og været artist-in-recidence på ARoS Kunstmuseum. Hun har modtaget flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond, samt vundet prisen Danish Design Award Young Talent 2019. Hun er uddannet fra Designskolen Kolding i 2019.

Kigge Mai Hvid er optaget af det skønne og livsskabende i den botaniske verden, hvor menneskets forudsætninger – f.eks. medicin, ilt, brændsel, fibre og mad – skabes. Ved at bruge ofte usete og tit oversete botaniske materialer og kaste forstærket lys på planterigets unikke skønhed, bliver hendes værker delikate eftertanker over symbiosen mellem planter og mennesker. Kigge har en 22-årig karriere som adm. dir. bag sig – hvor hun grundlagde både Øksnehallen og verdens største pris for bæredygtigt design INDEX:Award – da hun genoptog sin kunstneriske karriere fra de tidligere år. Hun har udstillet på Kunstnernes Efterårsudstilling, Kunsthal Augustina, Galleri Garde, Det Grå Fyr og løst kunstneriske opgaver for bl.a. Aarhus Universitet, Børneriget, Aarhus Festuge, boligforeningen AAB, DAB, Statens Kunstfond og A.P. Møller Fonden.

Renæssancejord er et nyt udstillingssted i Porten Vridsløse, der udforsker livet i jorden i krydsfeltet mellem natur, kunst og videnskab. Udstillingsstedet er drevet af Jordens Hus i samarbejde med byudviklingsvirksomheden A. Enggaard. Gennem syv udstillinger, en række workshops og event-program, vil danske og udenlandske billedkunstnere, forskere, arkitekter, forfattere og jord-eksperter bidrage til at folde jords magiske univers ud på en eksperimenterende måde, der kan bidrage til nye indsigter hos de besøgende. Ambitionen er at genskabe jordforbindelse og visualisere alt det, som jord kan fortælle os.

Navnet Renæssancejord (renæssance: genfødsel) er valgt med tanke på det tidligere Vridsløselille Statsfængsel, der hen over de kommende år vil gennemgå en transformation fra lukket fængsel til åben bydel. Renæssancejord bliver en del af Porten Vridsløse, og udstillingsstedet vil frem til sommeren 2024 have til huse i en af de gamle cellefløje for tidligere indsatte.

Jordens Hus er en forening, der vil begejstre og forbinde mennesker til den levende jords mangfoldighed. Vi bevæger os i krydsfeltet mellem kunst, videnskab og jordbrug ud fra den tanke, at disciplinerne kan inspirere og udfolde hinanden. Foreningen arbejder med at producere eksperimenterende og kunstneriske formidlingsformater med jord og dens biodiversitet som omdrejningspunkt.

Fernisering: D. 25. maj, kl. 17-20.
Udstillingsperiode: 25. maj – 30. juni, 2023.
Åbningstider: Torsdag, kl. 11-15. Søndag, kl. 11-15.

Udstillingsprogrammet realiseres med generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, Folkesparekassens Fond, Statens Kunstfond, A. Enggaard, Porten og Jordens Hus.