0
0
Back to All Events

JYTTE HØY "SIDE BY SIDE"


  • Esbjerg Kunstmuseum, Esbjerg Havnegade 20 Esbjerg, 6700 Denmark (map)
Jytte Høy, Face to Face, 2019. Foto: Dorte Krogh.

Jytte Høy, Face to Face, 2019. Foto: Dorte Krogh.

Pressemeddelelse, april 2019

Hvad har undselige hverdagsgenstande med kunst at gøre? Hvordan kan et værk vokse i mødet med et andet værk? Hvad er forbindelserne mellem de strukturer og mønstre, der omgiver os? Og hvordan er vi selv forbundet med dem? Det er blot nogle af de centrale spørgsmål, som Jytte Høy rejser med sin værkproduktion i almindelighed og det aktuelle udstillingsprojekt i særdeleshed.

I den store retrospektive udstilling Side by Side, som også indeholder helt nye værker, skabt til lejligheden, udfolder Jytte Høy nemlig de tankeeksperimenter og strukturelle, imaginære forbindelser mellem fænomener og genstande, der er så fremherskende i hendes praksis, ved at inddrage både beskueren og museet på nye måder. Jytte Høys værker pirrer vores intellekt og forestillingsevne. De rummer humor og inddrager beskueren såvel kropsligt som mentalt. I Det ternede fællesskab (2003-2019) har Høy for eksempel udvalgt en lang række fotos, som alle rummer tern. Nedlagt og sorteret i en ternet konstruktion af kasser, kan de tages op af hvem som helst, der selv bærer tern, og som alene gennem denne handling vil indtræde i ’det ternede fællesskab’. Der er således tale om en nærmest grænseløs skulptur, idet den kan bæres med ud af museet og spredes i uforudsigelige sammenhænge. I forbindelse med udstillingen erhverver Esbjerg Kunstmuseum Det ternede fællesskab til samlingen, og i den anledning indlemmes et nyt foto i installationen. I løbet af udstillingsperioden opfordres alle museumsgæster således til at sende et foto med en ternet struktur til museet, som løbende vil præsentere de indsendte billeder. Når udstillingen lukker, udvælger Jytte Høy selv det foto, som fremover bliver en del af værket i museets samling.

I Side by Side forenes selve Høys kunstneriske praksis med en lignende inddragende åbenhed, idet hun benytter museets samling som materiale i sin egen installation – således har hun nøje udvalgt værker af Sofie Bird Møller, Miriam Bäckström (S), Kasper Heiberg, Peter Holst Henckel, Vilhelm Lundstrøm, Elmgreen (S) & Olesen, William Anastasi (USA), Tomas Saraceno (ARG), Ole Søndergaard, Claus Jensen, Robert Jacobsen og Palle Nielsen. Hun parrer f.eks. et ikonisk selvportræt af Vilhelm Lundstrøm fra museets samling med sit eget Familieportræt (2016). Dette værk er en direkte kommentar til Lundstrøms reduktionistiske praksis og peger specifikt på denne danske modernistiske faderskikkelses arbejde i spændingsfeltet mellem forestillende virkelighed og abstraktion. Samtidig kombineres hendes eget værk uden titel (van Goghs øre) (2006) med Elmgreen & Olesens Two left ears på en måde, så begge arbejder væves ind i et nyt betydningsspind, hvor de subtilt henviser til hinanden.

Jytte Høy, uden titel (van Goghs øre), 2006. Foto: Anders Sune Berg.

Jytte Høy, uden titel (van Goghs øre), 2006. Foto: Anders Sune Berg.

Hun betegner selv den øvelse, hun har været igennem, som en form for ’mønsterkiggeri’, hvor hendes værk forlænges gennem de nye både visuelle og konceptuelle forbindelser, der opstår. I denne proces vokser også museets samling, fordi den filtreres gennem kunstnerens blik og indsættes i uventede sammenhænge, der bryder med kunsthistoriske kategorier, etablerede hierarkier og gængse måder at arrangere udstillinger i museumsinstitutionen på.

Med udstillingen er det da også Høys erklærede hensigt at nytænke det retrospektive format ved at lade sig ’inficere’ af museets samling, som hun selv udtrykker det. På den måde udvides hendes eget oeuvre så at sige og knyttes til nye referencer og kunsthistoriske betydningslag på uventede måder.

Til udstillingen har Høy i tilgift skabt et nyt værk i flere dele ved at appropriere en skulptur af den skotske kunstner Eduardo Paolozzi (1924-2005), som hun både har kendt og beundret.

Hun bruger så at sige sig selv som ’lærred’ ved dels at iføre sig Paolozzis værk som maske, dels ved at projicere et billede af skulpturen på sit eget ansigt. Selve udstillingens titel Side by Side refererer til alle disse betydningsforskydninger, der både strukturelt og indholdsmæssigt eksisterer side om side i såvel Høys eget, retrospektive oeuvre som i det aktuelle projekt, hvor hun selv og hendes egne værker forbindes og udstilles side om side med andre kunstneres arbejder.

Side by Side ferniseres fredag den 12. april kl. 17.30-19 og kan efterfølgende ses til den 1. september.

Jytte Høy er født i 1951 og uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1989. Mellem 1996 og 2007 var hun rektor for Det Jyske Kunstakademi. I 2011 modtog hun Statens Kunstfonds Hæderslegat, mens hun i 2016 blev tildelt Thorvaldsen Medaillen.

Fernisering: Fredag d. 12. april, kl. 17.30-19.
Udstillingsperiode: D. 12. april - 1. september, 2019.

www.eskum.dk

Earlier Event: April 12
GRUPPEUDSTILLING "DRAWING ATTENTION"