Back to All Events

JAKOB JAKOBSEN "MINDESMÆRKE FOR DE 743 FANGER PÅ LIVØ FRA 1911 TIL 1961"


  • F.eks. (udflugt til Livø) Afgang fra Rønbjerg Havn (map)
Memorial for the 743 prisoners at Livø from 1911 to 1961, 2021. Photo: Jakob Jakobsen.

Memorial for the 743 prisoners at Livø from 1911 to 1961, 2021. Photo: Jakob Jakobsen.

Pressemeddelelse, juli 2021

f.eks. inviterer til Mindesmærke for de 743 fanger på Livø fra 1911 til 1961 - et flere facetteret kunstnerisk projektet af Jakob Jakobsen.

Projektet tager udgangspunkt i historien om Limfjordsøen Livø, der fra 1911-1961 fungerede som en lukket anstalt for unge mænd. Gennem kunstnerisk forskning og et detaljeret blik på institutionens historie – dens problemer, nuancer og tvetydigheder – søger Jakobsen at fremhæve de sociale-, historiske- og æstetiske betydninger ø-anstalten har i dag. Ved at have en nuanceret dialog med overlevende og ofre der var interneret på Livø, præsenterer projektet et “mindesmærke i papir” for de unge mænd. Dette mindesmærke reflekterer over de problematiske og komplekse sociale- og institutionelle magtstrukturer, institutioner som disse (og andre lignende) efterlader sig.

Gennem en serie plakater, der skaber en alternativ historiefortælling, og en “kampagne” bestående af forskellige interventioner i byerne omkring Limfjorden i løbet af udstillingsperioden, ønsker vi at åbne op for en diskussion omkring behandlingen af samfundets uønskede.

I samarbejde med en række historikere, overlevende, poeter, kunstnere og sårbare med relation til Livø - skaber Jakobsen en kritisk bevægelse imod de politiske idéer, der i første omgang skabte en styrkelse af den institutionelle magt og siden ansvarsfralæggelse af samme. Tilsammen fremhæver projektet forholdet mellem kunst, psykisk sygdom og social marginalisering på et kritisk tidspunkt – netop som den danske statsminister, efter planen, senere i efteråret, vil give en formel undskyldning til ofrene fra den tidligere anstalt på Livø, på vegne af den danske regering.

Jakob Jakobsen er en kunstner og forfatter, der har været banebrydende i relation til flere former for kritiske-, socialt- engagerede og radikal-pædagogiske former for kunstnerisk praksis i årtier. Hans praksis indbefatter politisk organisatorisk arbejde, eksperimentelle æstetiske arbejds- og udtryksformer, institutionel kritik og kollektivisme. Her skaber han, gennem kollektiv vidensproduktion, en kritisk stillingtagen i et poetisk sprog, som gennem årene er resulteret i flere succesfulde projekter heriblandt - Det Fri Universitet, The Anti-History Project, Hospital Prison University Archive og Hospital for Self-Medication, mm. Han har udstillet, holdt foredrag og præsenteret sin praksis i adskillige internationale og nationale sammenhænge bla. ved Louisiana, ARKEN Museum for Moderne Kunst, Documenta 13 (Kassel), Liverpool Biennal 2010, Rønnebæksholm, Kunsthal Aarhus og Tensta Konsthall (Stockholm) mfl. Dertil har Jakobsen forfattet flere bøger om skandinavisk situationisme bla. Cosmonauts of the Future, og blev for nylig tildelt en litteraturpris for sin bog Ophør Oprør – Dagbog fra en indlæggelse, der består af en samling essays om hans egen tid på Gentofte Hospital.


PROGRAM

Lørdag d. 7 august:
Livø / Mindesmærke for de 743 fanger på Livø fra 1911 til 1961 (Udflugt på Livø, mindemøde og lancering af publikation*) fra kl 10.30 - 22.00 Mødested: Rønbjerg Havn, Livøvej 145, 9681 Ranum.

*Reserver venligst plads til eventet ved at skrive til f.eks.contact@gmail.com (begrænsede pladser). Mad, drikke, færge og bustur til Aalborg er gratis med reservation. For dem der har lyst, er der mulighed for overnatning på campingpladsen, der er gratis færgeoverfart til Livø i hele august. Covid-pas er påkrævet.

  • Kl. 10.30: Færgen sejler fra Rønbjerg Havn til Livø.

  • Kl. 11.00: Kort udforskning af øen.

  • Kl. 12.00: — Frokost —

    — Senere afgang med færge til Livø (kl. 12.30) —

  • Kl. 13.00: Ø tur med Bente Kjærgaard (naturvejleder på Livø).

  • Kl. 14.30: — Kaffe pause —

  • Kl. 15.00: Mindemøde og lancering af publikation med introduktion af Jakob Jakobsen og Birgit Kirkebæk. Vidnesbyrd og personlige fortællinger med relation til Livø i tiden hvor den fungerede som anstalt, og refleksioner over behandlingen af de socialt uønskede i fortiden og i samtiden.

    Jakob Jakobsen (billedkunstner), Rikke Ehlers Nilsson (f.eks.), Scott William Raby (f.eks.), Noah Holtegaard (billedkunstner), Birgit Kirkebæk (forsker og historiker), Henning Jahn (Andersvænge / Danmarks Forsorgshistoriske Museum), Carsten Egø (Andersvænge / Danmarks Forsorgshistoriske Museum), Maria Hagstrup (Vesthimmerlands Museum), Poul Duedahl (Aalborg Universitet), Ib Svenningsen (Spøttrup lokal Arkiv), Anna Reider (poet), Mikael Josephson (forfatter), Bente Kjærgaard (naturvejleder på Livø) mfl.

  • Kl. 18.00: — Aftensmad —

    — sidste afgang med Livø-færgen til Rønbjerg Havn (kl 19:00) —

  • Kl. 22.00: Særlig arrangeret færgeoverfart fra Livø til Rønbjerg Havn.

  • Kl. 22.30: Bus fra Rønbjerg Havn til Aalborg Busstation (ankomst kl. 23:30).

    — Mulighed for overnatning på campingplads —

3 august – 24 august:
Kampagne bestående af sammenkomster og møder, der finder sted forskellige steder i Nordjylland med et afsluttende event Er en undskyldning nok? på udstillingen Soil.Sickness.Society ved Rønnebæksholm.