Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "HVERDAGSVILJER. DRØMME, HANDLING OG SAMMENHOLD I 1965-1975"


  • SMK Thy, Hurup Thy Fjordstræde 1 Hurup Thy, 7760 Denmark (map)
Ussing og Hoff, Forsøgsbyggeri i Thylejren, 1970. Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975 (SMK Thy, 2020).

Ussing og Hoff, Forsøgsbyggeri i Thylejren, 1970. Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975 (SMK Thy, 2020).

Pressemeddelelse, juni 2020

2020 markerer 50-året for både Thy-lejren og Rødstrømpebevægelsen i Danmark: to skelsættende manifestationer, som ville gøre op med tidens institutioner og normer. Med udgangspunkt i de to oprør præsenterer SMK Thy nu Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975.

I 1960’erne og 1970’erne dukkede en ny og socialt engageret kunstscene frem i Danmark. Med skelen til lignende bevægelser i blandt andet Tyskland og Frankrig gjorde kunstnerne i højere grad end tidligere brug af samskabelse, og de begyndte at dyrke kunsten som et redskab til forandring. Dermed opstod en række nye kunstneriske udtryk, som rykkede ved kunstens rolle – fra den passive til den mere aktive samfundsaktør. Hverdagshandlinger som børnepasning, madlavning og rengøring blev ikke længere blot betragtet som dele af dagligdagens trummerum; de blev inddraget i kunsten og vist i nye sammenhænge.

Gennem fotografi, lyd- og videoværker undersøger udstillingen på SMK Thy, hvordan en række danske kunstnere i 1960’erne og 1970’erne arbejdede i krydsfeltet mellem kunst, arkitektur og dagligliv, samt hvordan kunsten blev gjort til et redskab i samfundsdebatten. Udstillingen består af værker af Lene Adler Petersen, Kirsten Justesen, Jytte Rex, Ursula Reuter Christiansen, Birgit Pontoppidan, Bjørn Nørgaard, Kirsten Lockenwitz, Knud Hvidberg, Susanne Ussing og Carsten Hoff.

Sæson 2020 på SMK Thy
Udstillingen Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975 bliver det store omdrejningspunkt for sæson 2020 på SMK Thy. I løbet af året inviterer museet til en række arrangementer, talks og omvisninger, som giver nye perspektiver og udfolder udstillingens tematikker.

Hele sommeren kan man desuden få et gratis familiekit, når man besøger SMK Thy. Med familiekittet i hånden kan børn i alle aldre være med til at gå på opdagelse i kunsten. Gennem sjove opgaver og lege bliver børnene guidet igennem udstillingen Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975 og får en introduktion i børnehøjde til udvalgte kunstværker. Læs mere om årets program på smk.dk/thy.

Corona-tiltag på SMK Thy: SMK følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og vejledninger og har indført en række nye tiltag, der gør et besøg på SMK sikkert og forsvarligt. Læs mere her.

Udstillingsperiode: 9. juni - 18. oktober, 2020.