Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "EN UREGERLIG NATUR"


  • Bloom Explore, Online (map)

Pressemeddelelse, april 2022

Fra d. 6. april kan man på Bloom Explore opleve den digitale kunstudstilling En uregerlig natur. Her præsenterer Bloom i samarbejde med kunstnerne Nanna Debois Buhl, Pia Rönicke og Studio ThinkingHand tre videoværker, der indfanger naturens ordløse sprog og dens uregerlige bevægelser. Udstillingen kan opleves online på Bloom Explore fra 6. april – 6. august 2022.

Et nyt virtuelt kunstunivers: I naturen findes sprog, men ingen ord. Et sprog bestående af tordnende skyformationer, tilgroede skovbryn og svindende tidevandsbølger. Et sprog, som taler og fortæller om noget i naturen, der foregår hinsides vores kontrol. I Bloom Explores nye udstilling ‘En uregerlig natur’ præsenteres tre videokunstværker, der søger at skabe nye indgange til naturen, og udfordrer beskuerne til at opleve kunst i et nyt og eksperimenterende digitalt format. Fælles for udstillingen er bestræbelsen på at indfange naturens mere uregerlige fænomener og elementer. Nanna Debois Buhl stiller i On Thunderclouds skarpt på skyernes adfærd, når de samler sig til torden. Pia Rönicke vender i Bordered op og ned på billedet af den stillestående skov og viser, hvor bevægelig den er. Og Studio ThinkingHand kaster os i Intertidal Synthesis ud i tidevandszonen i et eksperiment med livagtige bløde robotter.

Mennesket er ikke altid i centrum: Fælles for de tre kunstværker er, at de minder os om, hvor uregerlig naturen kan være. Den indretter sig ikke altid efter de grænser, mennesker forsøger at opstille for den, og de tre værker er en påmindelse om, at vi måske slet ikke behøver at kontrollere den, men blot lade den være, som den er. Programansvarlig på Bloom, Steffen Krejberg Knudsen, fortæller:

“Der er et nyt natursyn på færde i samtidskunsten, som minder os om, at mennesket ikke altid er i centrum. Kunstnere som Nanna Debois Buhl, Pia Rönicke og Studio ThinkingHand er en del af den aktuelle strømning af danske kunstnere, der går i tæt dialog med videnskaberne, og som undersøger det uforudsigelige og ustyrlige ved naturen. Med udstillingen ‘En uregerlig natur’ ønsker vi at bidrage til en genopdagelse af naturen, der i denne tid er plaget af eskalerende klimaforandringer og ødelagte økosystemer.”

Kunstværkerne er kurateret på baggrund af tre researchforløb, hvor kunstnerne har talt med forskere fra forskellige videnskabelige discipliner og indgået i Blooms faste talk-format Live kunstnerisk research på festivalen. Både talk-formatet og de digitale værker er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond. Bloom Explore er særligt støttet af Novo Nordisk Fonden.

Udstillingen En uregerlig natur kan opleves her.


Nanna Debois Buhl
On Thunderclouds

Nanna Debois Buhl udstiller i værket On Thunderclouds tordenskyen som kunstnerisk motiv, som meteorologisk fænomen og ikke mindst som et ildevarslende tegn på klimaforandringerne. Debois Buhl er en dansk billedkunstner uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi og aktuelt i gang med ph.d.-projektet Sky Studies: Cosmic Code, Images, and Imaginaries. On Thunderclouds er tidligere blevet udstillet som fysisk installation og er desuden del af bogprojektet Cloud Behavior. Bloom Explore har derudover udgivet podcasten Picture the Sky, hvor Nanna Debois Buhl går i dialog med astrofysikeren Enrico Ramirez-Ruiz.

Pia Rönicke
Bordered

I Bordered undersøger kunstner Pia Rönicke forestillingen om skoven som noget, der driver på egen hånd. For skoven er et dynamisk sted, der kan flytte sig over generationer. Pia Rönicke er en dansk billedkunstner uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og California Institute of the Arts. I podcasten Drifting Woods udgivet på Bloom Explore kan man høre mere om Pia Rönickes kunstneriske praksis og research og ikke mindst om hendes tanker om skove og træer, der lever som nomadiske vandrere.

Studio ThinkingHand
Intertidal Synthesis

Studio ThinkingHand arbejder i krydsfeltet mellem biologi, filosofi og robotteknologi, og deres kunstværk Intertidal Synthesis udfordrer og udforsker vores forståelse af, hvad det levende er. Studio ThinkingHand er en dansk-australsk kunstnerduo, der består af Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen. De har tidligere udstillet værkerne Relationscape og Vita · Necro · Vita på Bloom. Podcasten Greetings from the Symbionts udgivet på Bloom Explore dykker ned i Studio ThinkingHands eksperimenter med at benytte både organisk materiale som svampe og livagtige bløde robotter som elementer i den kunstneriske proces.


Bloom Explore blev lanceret i sensommeren 2020 som et digitalt videnskabsunivers, der præsenterer videnskabsformidling på en æstetisk og innovativ måde. Bag den digitale platform står Danmarks største festival for natur og videnskab, Bloom, der siden 2017 er blevet afholdt i Søndermarken på Frederiksberg med op til 11.000 gæster. I 2022 finder Bloom sted d. 27.-29. maj i Søndermarken.

Bloom står desuden bag søsterfestivalen Summer Bloom i Odsherred d. 14. juli. Bag Bloom står ADBC (tidl. Golden Days Sekretariat), som har knap 30 års erfaring med kulturformidling og udvikling af festivaler og events, hvor svært tilgængelige stofområder åbnes op og gøres relevante for et bredt publikum.

Bloom er udviklet og laves i tæt samarbejde med Carlsbergfondet.

Bag Bloom står desuden et bredt partnerskab af samarbejdspartnere og sponsorer: Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, LEO Fondet, Hempel Fonden, 15. Juni Fonden, Frederiksberg Kommune, Frederiksberg Fonden, Otto Mønsteds Fond, Statens Kunstfond og IDA.

Earlier Event: April 6
EMILY JONES "ANTARCTICA FROM SPACE"
Later Event: April 7
LASSE BRUUN "NOZZZLE"