0
0
Back to All Events

SÆRUDSTILLING: "VEJEN TIL PALMYRA"


  • Ny Carlsberg Glyptotek, København Dantes Plads 7 København, 1704 Denmark (map)
Skønheden fra Palmyra. Foto: Glyptoteket.dk

Skønheden fra Palmyra. Foto: Glyptoteket.dk

Pressemeddelelse, juni 2010

Vejen til Palmyra er den første særudstilling i Danmark om kulturen i det antikke Palmyra – en oaseby beliggende i det nuværende Syrien. I en tid hvor globalisering, migration og kultursammenstød præger dagsordenen mange steder i verden, har Palmyra igen fanget opmærksomheden med sin fascinerende historie som et af antikkens multikulturelle samfund.

Med sin beliggenhed ved Efqa-kilden i den syriske ørken midt mellem Eufrat-floden og Middelhavet var oasebyen et naturligt knudepunkt mellem handelsruter og karavaneveje og dermed centrum for udveksling af både varer og kultur mellem øst og vest. Samtidig var byen den yderste bastion i det romerske rige mod øst. Byen blev på denne baggrund et pulserende mødested for forskellige kulturer. 

En enestående samling bliver levende
Udstillingen sættes i scene i Dahlerup-bygningen, den ældste del af Glyptoteket, der omkranser Vinterhaven, der som museets oase kommer til at spejle Palmyras status som oaseby. Omdrejningspunktet for udstillingen er Glyptotekets mageløse samling af antikke gravportrætter fra Palmyra. De mere end 100 portrætter, der indgår i udstillingen, bliver suppleret med skulpturer og genstande fra Romerriget, fotografier fra 1800-tallet, malerier og meget mere i en bred fremstilling af Palmyras særegne historie i et udstillingsdesign lavet af den anerkendte udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

De antikke genstande bliver desuden levendegjort gennem lyden af oasebyen designet til udstillingen af den prisvindende lyddesigner Peter Albrechtsen og filminstruktør Sun Hee Engelstoft.

På Glyptoteket er der er i mange år blevet forsket i den oprindelige bemaling af de antikke skulpturer. Ifbm. udstillingen har forskerteamet set nærmere på et af de absolutte hovedværker i samlingen ”Skønheden fra Palmyra”. Ud fra de resultater forskerne har fået, har de skabt en digital rekonstruktion af portrættet. I udstillingen kan man se et bud på, hvordan skønheden oprindeligt har set ud.

Truet kulturarv
De aktuelle konflikter i Syrien har skabt fornyet fokus på værdien af den enestående kulturarv i området. Udstillingen omhandler de første tre århundreder af vor tidsregning. Her spillede byen en vigtig rolle, både lokalt, regionalt og globalt, ikke mindst i forhold til det romerske imperium. Glyptotekets gravportrætter udgør en vigtig og særlig del af byens kulturminder. I dag er en del af byens kulturgenstande enten ødelagt eller til salg på det illegale marked. Bl.a. gennem terrorgruppen IS, som i 2015 invaderede byen, sprængte antikke ruiner og monumenter og plyndrede for værdier.

Glyptotekets samling af palmyrenske gravportrætter, som er den største udenfor Syrien, har igennem de seneste år været udgangspunkt for det omfattende forskningsprojekt ”Palmyra Portræt Projektet” ved Aarhus Universitet. Vejen til Palmyra bygger blandt andet på viden fra dette projekt, og professor Rubina Raja, der er leder af projektet, har været konsulent på udviklingen af udstillingen.

Fra ørkenen til Glyptoteket
Palmyra har gennem tiden været beskrevet i både jødiske, arabiske og antikke tekster. Ofte har det været med fokus på byens berømte dronning Zenobia. I udstillingen kan man møde en række af tidens forskellige fremstillinger af hende. Disse peger ind i hele den vestlige opfattelse af ”østen”, der har præget fortællingen om Palmyra siden byen blev ”genopdaget” i det 18. århundrede af de to englændere Dawkins og Wood. Læs mere om udstillingen her.

Store dele af samlingen har siden foråret 2018 været udlånt til The J. Paul Getty Museum i USA, hvor de er udstillet. De vil alle være tilbage på Glyptoteket til udstillingen.

Udstillingsperiode: D. 20. september 2019 - d. 1. marts, 2020.

Earlier Event: September 15
SØREN AAGAARD "TABBY"
Later Event: September 20
BOGLANCERING: "GETAWAY"