0
0
Back to All Events

ULLA VON BRANDENBURG "IT HAS A GOLDEN SUN AND AN ELDERLY GRAY MOON, PART I & II"


  • Kunsthal Aarhus, Aarhus 13 J. M. Mørks Gade Aarhus C, 8000 Denmark (map)
Ulla von Brandenburg,  It Has A Golden Sun and An Elderly Grey Moon, Part I & II , 2016. Foto: Martin Argyroglo.

Ulla von Brandenburg, It Has A Golden Sun and An Elderly Grey Moon, Part I & II, 2016. Foto: Martin Argyroglo.

Pressemeddelelse

Kunsthal Aarhus præsenterer Ulla von Brandenburgs første soloudstilling i Danmark.

Den anerkendte tyske kunstner bruger sit karakteristiske formsprog til at udforske og gøre sig tanker om de traditioner og greb, der findes inden for teateret og historiefortællingens kunst. Udstillingen kombinerer film, arkitektur og installationskunst i von Brandenburgs helt særegne stil, og tager navn efter hendes seneste værk, It Has a Golden Sun and an Elderly Grey Moon (2016). Værket er et bestillingsværk, som har kunnet realiseres takket være et partnerskab mellem fem organisationer. Det er nu blevet omskabt specielt til Aarhus 2017.

Von Brandenburgs værker er karakteriseret ved deres brug af forhæng, kostumer, rekvisitter og iscenesatte miljøer. De trækker på en lang række historiske referencerammer, heriblandt det traditionelle tableau vivant, moderne teater, folkeskikke og ikoniske arkitekturværker. Disse elementer kombineres med sang og bevægelser, og resultatet fremstår som en symbolsk iscenesættelse af ritualiserede møder; noget, der står centralt i hendes oeuvre.

I Kunsthal Aarhus tjener udstillingsrummet i underetagen som ramme for en stedsspecifik installation, hvor den besøgende indbydes til at udforske en række forskellige genstande. Disse genstande, der kan være fremstillet af keramik, træ eller tekstiler, er spredt ud over rummet i en art scenografi, der tydeligt viser von Brandenburgs dybe engagement i det traditionelle håndværk. Den fritstående væg midt i rummet fungerer som lærred for det værk, der har givet udstillingen sin titel: 16 mm-filmen It Has a Golden Sun and an Elderly Grey Moon. Filmen gengiver en performance, der oprindeligt blev udført på en trappe opbygget på scenen i Amandiers-teateret i Nanterre, Frankrig. Den monokromatiske scene oplives af nøje koreograferede sekvenser, hvor dansere holder forskelligt farvede stofbaner op foran sig. Fordelingen af genstande og handlinger inden for det afgrænsede rum og dansernes bevægelser bringer mindelser om urgamle ritualer og gestusser, som er dybt forankret i vores kollektive ubevidste. De peger på ideer om udveksling og formidling, som efterhånden bliver til iscenesatte riter og ritualer i forbindelse med udvekslingen af gaver, og dermed afslører de også den æstetik, der ligger indlejret i almen menneskelig omgang.

Film og installationskunst sammenstilles her med en ny performance, der folder filmens iscenesættelse og koreografi ud i udstillingsrummet. Denne performance optages på video og vises efterfølgende i installationen, således at de medvirkendes bevægelser giver genlyd gennem de overlappende lag, værkets Part I & II. Denne konstante forskydning af det performative rum fremhæver vigtigheden af rummet i forhold til værkernes formidling og modtagelse; et emne, der står centralt i von Brandenburgs tilgang til det at skabe udstillinger.

Tematikkerne omkring farve, ritualer, bevægelse og tekstiler drager os ind i kunstnerens univers af konstruerede fortællinger, der dels kan være virkelige, dels fri fantasi. Vi træder ind i en verden, hvor virkelighed og illusion, fortid og nutid, installation og performance mødes og overlapper hinanden.

Udstillingen løber frem til 25. februar 2018. Det betyder, at den – sammen med Berlinde De Bruyckeres udstilling Embalmed – afslutter Kunsthal Aarhus’ ambitiøse udstillingsprogram for 2017, et år, som har budt på mange store soloudstillinger i forbindelse med Aarhus 2017 – Europæisk Kulturhovedstad. Udstillingen er realiseret i samarbejde med Aarhus 2017 – Europæisk Kulturhovedstad og med støtte fra Beckett-Fonden, Kvadrat, Kulturgesellschaft in Aarhus og Goethe-Institut Dänemark.

Udstillingsperiode: 10. november 2017 – 25. februar 2018
Performances: 10. november 2017, 17:00-19:00 & 11. november 2017, 12:00-17:00

Earlier Event: November 10
GROUP SHOW "SYNTHETICS"