0
0
Back to All Events

TOVE JANSSON "KUNST, KÆRLIGHED OG MUMITROLDE"


  • Kunstforeningen GL Strand, København 48 Gammel Strand København, 1202 Denmark (map)
 Tove Jansson © Per Olov Jansson.

Tove Jansson © Per Olov Jansson.

Åbenhed og frisind kendetegner Tove Janssons liv og værk. Vi kender hende som skaber af et af de mest elskede børneuniverser i Norden - Mumitroldene. Hun har igennem årtier været en uundværlig del af mange nordiske hjem med sine rigt fabulerende fortællinger og dragende illustrationer. Tove Janssons værk rækker dog langt bredere ud end Mumierne, og hun betragtes i dag som en af Finlands væsentligste modernistiske kunstnere. Udstillingen i GL Strand præsenterer et nuanceret indblik i Janssons yderst produktive liv igennem hendes mangeartede værker.

For første gang i Danmark viser Kunstforeningen GL Strand en stor udstilling med den markante finske modernist, maler, forfatter og tegner Tove Jansson (1914–2001). Jansson voksede op i et kunstnerisk bohemehjem, hvor moderen var illustrator og faderen billedhugger. Jansson fik derfor kunsten helt tæt på, fra hun var ganske lille. Ønsket om at gå i forældrenes fodspor var stort, og hendes liv og værk skulle vise sig at favne bredt, selvom den unge Tove Jansson primært havde ambitionen om at blive maler. Hun begyndte sine kunststudier i en alder af 16 år på teknisk skole i Stockholm og fortsatte sine studier et par år senere i Helsinki og herefter på kunstskoler i Paris.

 Tove Jansson, Illustration til bogen Kometjagten, 1946, lavering og tusch på papir, 15,8 x 15,8 cm, Tammerfors kunstmuseum, Mumidalen. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Tove Jansson, Illustration til bogen Kometjagten, 1946, lavering og tusch på papir, 15,8 x 15,8 cm, Tammerfors kunstmuseum, Mumidalen. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Udstillingen i GL Strand præsenterer et udpluk af hendes mangeartede værker med blandt andet de tidlige surrealistiske malerier fra 1930’erne, de modernistiske og eksperimenterende værker fra 1940-50’erne og de lyriske værker fra 1960-70’erne. Dertil kommer en visning af hendes satiriske anti-krigsillustrationer og illustrationer til tegneserier og børnebøger samt de store vægmalerier, og ikke mindst det store værk omkring Mumitroldene med både tegninger, figurer og fotografier.

Udstillingen viser en samlet præsentation af det vidtfavnende værk, hvor tolerance, nysgerrighed og livsglæde er samlende karakteristika, samtidig med at det dunkle og modsætningsfyldte også har sin plads. Frihedstrangen og hendes positive livssyn fik også Jansson til at gå i opposition til samfundets normer, og med sin skarpe pen i skrift og billede blotlagde hun samfundets intolerance og snæversyn.

 Tove Jansson, Abstrakt hav, 1963, olie, 73 x 100 cm, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Tove Jansson, Abstrakt hav, 1963, olie, 73 x 100 cm, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Under 2. verdenskrig tegnede hun de første mumi-lignende figurer, og i krigens skygge var universet kendetegnet af mismod og uro. Mumitroldene blev et særskilt område i hendes praksis op gennem 1940’erne og 1950’erne, hvor udbredelsen og populariteten blev fortsat større og større. I 1950’erne producerede hun – og senere broderen Lars – en fast tegneseriestribe til The Evening News.

Udstillingens mange værker vil blive sat i scene på en måde, der fremhæver Janssons tætte forhold til den finske natur. Netop naturen var et omdrejningspunkt for Janssons liv og værk, hvor lange ophold på den lille klippeø Klovharu satte ramme om hendes voksenliv. Havet, klipper, træer og solen fortolkes i en stiliseret, delvis abstrakt iscenesættelse rundt om malerierne.

Om udstillingen i Kunstforeningen GL Strand
Udstillingen præsenterer forskellige kapitler i Tove Janssons omfattende værk. På 1. sal vil
den besøgende se hendes arbejder på papir. Der er gouacher, akvareller og tegninger under overskrifterne Bogillustrationer, Mumi-tegneserier, illustrationer til svenske tidsskrifter og plakater. På 2. sal præsenteres hendes malerier på lærred, skitser til vægmalerier og hendes bøger. På 3. sal skabes et unikt Mumi-univers af den roste finske kunst- og designgruppe Company. Her kan børn og voksne fordybe sig i Janssons elskede børneunivers igennem en installatorisk iscenesættelse med bl.a. workshops og læsegrupper.

 Tove Jansson, Illustration till bogen Troldvinter, ca. 1956, skrapteckning på karton, 13x18,5 cm, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri/Ainur Nasretdin.

Tove Jansson, Illustration till bogen Troldvinter, ca. 1956, skrapteckning på karton, 13x18,5 cm, Privatsamling. Foto: Finlands Nationalgalleri/Ainur Nasretdin.

Udstillingen er produceret i samarbejde med Ateneum Art Museum. Den vises for tiden på Millesgården i Stockholm, herefter på Göteborgs Konstmuseum og til sidst Dulwich Picture Gallery i London.

Fernisering: Fredag d. 9. juni, 2017 fra kl. 17.00-19.00.

Earlier Event: June 10
DOCUMENTA 14 KASSEL
Later Event: June 10
CÔME CLÉRINO "VOIR AU VERSO"